Titel: Konceptframtagning av fryssystem och transportsystem till en varuautomat
Översikt
- Datum:Startar 8 juni 2023, 10:15Slutar 8 juni 2023, 11:15
- Plats:
- Språk:Svenska
Student: Ahmad Mahmoud, Maskiningenjör, TIMAL
Opponenter:
Erik Kilander, Maskiningenjör TIMAL
Yalda Ataie, Maskiningejör TIMAL
Examinator: Peter Hammersberg, IMS
Abstrakt:
Snabbmatsrestauranger har serverat samma koncept i många år. Matkonceptet hos dessa restauranger anses inte vara hälsosamma samt har kopplingar till cancer och andra sjukdomar enligt Livsmedelsverket (2017). Utifrån ekonomi och tid kan det vara svårt att servera billig-, hälsosam- och snabbmat genom traditionella handelssätet. En varuautomat som kan servera snabbmat som upplevs billig, snabb och hälsosam hade varit ett bättre alternativ till snabbmatbranschen. En sådan varuautomat finns inte idag, men tekniken finns tillämpad på andra maskiner.
För att konstruera denna typ av varuautomat krävs speciella krav. Bland annat måste varuautomaten vara robust mot alla skandinaviska klimatsituationer. Den behöver även ha stor kapacitet så att den kan producera stora volymer mat på kort tid. Varuautomaten behöver servera produkten snabbt, vilket innebär att den behöver en speciell konstruktion av alla delsystem utifrån tidsaspekten. Idag vet vi att det är teoretiskt möjligt att bygga en varuautomat som kan servera snabb-, hälsosam och billigt mat. För att uppfylla dessa krav behöver maten vara tillagad sedan innan och djupfryst. Maten ska värmas upp snabbt, varuautomat bör då bestå av frys- och uppvärmningssystem som grund koncept. Det behövs även finnas ett delsystem som transporterar matlådor från frys- till uppvärmningssystem.
Detta arbete utgår från att ta fram funktionskoncept för fryssystem och transportsystem från fryssystem till uppvärmningssystem. Arbetet är komplementärt till nästa steg i utvecklingskedja. Detta arbete kommer fokusera på en konceptframtagning av fryssystemet och transportsystemet i varuautomaten. Nästa steg efter arbetet är att konstruera ett uppvärmningssystem som värmer upp matlådor snabbt. Samt konstruera elektronik- och IT system för att ha kommunikation mellan alla delsystem i varuautomaten. I sista steget innan prototypbygge ska varuautomaten ha konstruerad utsida och form så att den kan stå utomhus och klara alla klimatsituationer.
För att undersöka vilken typ av mat som kunderna vill ha i varuautomaten gjordes en kano-analys genom en enkät med 12 frågor. För att få fram ett koncept till fryssystemet gjorde ett system function understaning för att undersöka sambandet mellan de olika komponenterna och identifiera de olika faktorerna som påverkar. Vid konceptframtagningen av transportsystemet gjorde brainstorming och en Pugh-matris. I både koncepten gjordes en FMEA för att undersöka defekter och möjliga fel som kan uppstå. Detta arbete är en del av varuautomaten och fler analyser krävs, konstruktören kan därför inte säkerställa att de koncept som framtagits fungerar.