Seminarium

Andrée-expeditionens gåta - var finns det saknade kärleksbrevet från 1897?

Bild 1 av 1
Luftballong Örnen

Chalmers bibliotek bjuder på lunchföreläsning med Björn Lantz, biträdande professor i operations management. Han ligger bakom de senaste rönen om det mytomspunna kärleksbrevet som polarforskaren Andrée ska ha släppt i en liten burk över ön Fuglesongen

Översikt

  • Datum:Startar 31 mars 2025, 12:30Slutar 31 mars 2025, 13:00
  • Plats:
    Seminarium 1, Huvudbiblioteket, campus Johanneberg
  • Språk:Svenska

Inför föreläsningen har Chalmers bibliotek gjort en intervju med Björn Lantz är biträdande professor i operations management. På sin fritid utforskar han historiska polarexpeditioner, främst ur ett logistiskt perspektiv, och med särskilt intresse för Andrée-expeditionen 1897 och racet till Sydpolen mellan Amundsen och Scott 1911–1912.

Vad handlar din nya vetenskapliga artikel om Andrée-expeditionen om?

- Artikeln, som jag har publicerat tillsammans med läkaren Bea Uusma och meterologiprofessorn Michael Tjernström, heter The Lost Message of Nils Strindberg: Re-examining an 1897 Andrée Balloon Expedition Mystery och kastar nytt ljus över en av upptäcktsresans ouppklarade frågor.

- Den 11 juli 1897 lyfte Andrée, Strindberg och Frænkel i sin vätgasballong Örnen från Danskøya i Svalbard. Efter ungefär en halvtimme ska Nils Strindberg ha kastat en liten burk med ett brev till sin fästmö Anna Charlier på ön Fuglesongen. Burken har dock aldrig återfunnits där, trots systematiska sökningar.

-Tidigare tolkningar av ballongens färdväg har förenklat händelseförloppet, men i artikeln argumenterar vi för att ballongen följde en mer komplicerad bana på grund av lokala vindar och siktförhållanden.

Vad skulle det betyda för Andrée-expeditionen om burken med kärleksbrevet återfanns?

- Att finna burken skulle vara en sensation. Brevet till Anna Charlier är en direkt röst från expeditionen och kan ge ny inblick i deltagarnas tankar och känslor. Vår artikel visar att Andrée-expeditionen fortfarande har oupptäckta historier att berätta, som vi kan utforska med modern teknik och ett kritiskt öga på gamla källor.