Akademi och praktik möts för att tillsammans ta oss an utmaningarna i utvecklingen av staden.
Översikt
- Datum:Startar 31 januari 2025, 09:00Slutar 31 januari 2025, 12:30
- Plats:Hörsal SB-H2, Sven Hultins gata 6
- Språk:Svenska och engelska
- Anmäl dig senast:23 januari 2025
Det finns redan idag goda exempel på välfungerande samarbeten mellan Chalmers och de stadsutvecklande förvaltningarna i Göteborg, och nu stärks förutsättningarna ytterligare – med ett färskt samverkansavtal för fördjupat samarbete och den första större gemensamma aktiviteten.
Den 31 Januari träffas vi för att under en halvdag tillsammans utforska utmaningarna med en hållbar stadsutveckling och diskutera samarbetsmöjligheter mellan akademi och praktik. Dagen riktar sig till dig på ACE som är intresserad av möjligheten till samarbeten med Göteborgs Stad inom forskning och utbildning, och vi kommer att röra oss inom följande teman:
-
Gestaltad livsmiljö / biologisk mångfald
-
Delaktighet
-
Klimatanpassning / vatten
-
Cirkulära flöden
-
Mobilitet
Under dagen får vi ta del av, och medverka i:
- Problembeskrivningar och presentationer från stadens förvaltningar
- Presentationer från forskningsfronten inom hållbar samhällsbyggnad
- Samtal för att knyta kontakter för fortsatt och fördjupat samarbete
Välkommen från 08.30 då det finns kaffe och frukostmacka. Programmet avslutas 12.30 och övergår i gemensam lunch.
Kontaktpersoner:
Nils Björling, nils.bjorling@chalmers.se
Ulrika Samuelsson, ulrika.samuelsson@stadsbyggnad.goteborg.se
Program
08.30-09.00 Kaffe och registrering
09.00-09.20 Inledning:
- Lena Blom, Adjungerad professor, Strateg, Forskning och utvecklingsledare, Kretslopp och vatten.
- Nils Björling, Universitetslektor i stadsbyggnad och planering, Lokala-regionala omvandlingar.
- Henrik Kant Stadsbyggnadsdirektör, stadsbyggnadsförvaltningen
- Kristina Lindfors Exploateringsdirektör, exploateringsförvaltningen
- Henriette Söderberg Prefekt, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik
09.20-09.50 Gestaltad livsmiljö/Biologisk mångfald
Temat tar utgångspunkt i skärningspunkten mellan den byggda gestaltade livsmiljön och den biologiska gestaltade livsmiljön. Vi ser att både staden och forskningen kan beskriva utmaningarna och möjligheterna med att se på dessa frågor utifrån ett större systemperspektiv kopplat till bebyggelsestruktur, grönstruktur och infrastruktur både ovan och under mark.
Presentationer:
- Hur omformar vi Göteborg för en hållbar framtid? Björn Siesjö, Stadsarkitekt, Stadsbyggnadsförvaltningen.
- Hur kommer de offentliga rummen se ut i morgondagens Göteborg, Johan Rehngren, Stadsträdgårdsmästare Stads miljöförvaltningen
- Grön eller tät – hur ska städer utvecklas? Meta Berghauser Pont, Professor i urbanmorfologi och stadsbyggnad, forskningsområdesledare Spatial Morphology (SMoG)
- Stadens underjordiska verksamhet – kan ett perspektiv underifrån bidra till mer resilienta samhällen? Jenny Norrman, Biträdande professor, Teknisk geologi.
09.50-10.20 Delaktighet
Temat tar utgångspunkt i det undersökande arbete som Göteborgs stad har genomfört för att utöka delaktigheten i stadsomvandlingsprocesser och hur det påverkar möjligheterna till inkludering, ett bredare samtal om stadens utveckling och den konkreta utformningen av offentliga rum.
Presentationer:
- Show me don’t tell me, Malin Finlöv, Översiktsplanerare Platsutveckling & Social hållbarhet, Stadsmiljöförvaltningen.
- Att prototypa, Cecilia Helsing, Planeringsledare Platsutveckling, Stadsmiljöförvaltningen.
- Social-ecological inclusivity, Marco Adelfio, Docent i Stadsbyggnad, Lokala-regionala omvandlingar.
- För vem bygger vi staden? Kristina Grange, Professor i stadsbyggnadsteori, Research Area: Critical Spatial Studies.
10.20-10.40 Fika
10.40-11.10 Klimatanpassning / Vatten
Temat tar utgångspunkt i de utmaningar som följer av stadens arbete med klimatanpassning och hur förändringar kommer påverka möjligheterna för att planera, bygga, bo och verka i en stad vid Västkusten och i Götaälvs dalgång.
Presentationer:
- Klimatanpassning i Göteborg, Anna Svensson, Planeringsledare klimatanpassning, Stadsledningskontoret och Dick Karlsson, Senior specialist skyfall, Kretslopp och vatten.
- Klimatanpassning - en möjlighet för stadsutveckling, Sebastien Rauch, Professor, forskningsområde: Sustainable Urban Water and Environmental Engineering.
- Geotekniska utmaningar i Göteborgsområdet, Mats Karlsson, Universitetslektor, Geologi och geoteknik.
11.10-11.40 Cirkulära flöden
Temat tar utgångspunkt i de utmaningar som följer av övergången till en cirkulär ekonomi och en bygg- och stadsbyggnadssektor som förflyttar sig från ett i grunden linjärt till cirkulärt förhållningssätt till byggnadsmaterial och resurser.
Presentationer:
- Branschgapen att överbrygga på 5 år – Hållbart byggande 2030, Nina Jacobsson Stålheim, Utvecklingschef ekologisk hållbarhet för Framtiden & Strategiansvarig för hållbart byggande för Göteborgs Stad.
- Så möter vi stadens lokalbehov på ett cirkulärt och klimatneutralt sätt, Elsa Fahlén, Innovationsledare för klimatneutralt byggande på stadsfastighetsförvaltningen.
- Urban Metabolism - a systems approach to support development of circular economy in cities, Leonardo Rosado, Associate Professor at Sustainable Built Environments research area, BT division.
- Mot cirkulära och inkluderande livsmiljöer, Liane Thuvander, Biträdande professor, ledare för "CoDesign for Equitable Living Environments" (CoDELE)
11.40-12.10 Mobilitet
Temat tar utgångspunkt i de systemförändringar och utmaningar som följer av både ny teknik för mobilitet och nya målsättningar om större närhet och täthet i staden. Hur påverkar nya förutsättningar för transporter och rörelsemönster i vardagslivet den övergripande och strategiska planeringen?
Presentationer:
- Ekonomiska och organisatoriska utmaningar i utveckling av den täta staden, Axel Petersson, Senior projektledare och affärsutvecklare, exploateringsförvaltningen.
- Transition Towards a Sustainable Mobility, Emma Josefsson, Trafikplanerare, Stadsplanering söder, Strategi och taktik, Stadsbyggnadsförvaltningen.
- Empirical mobility data to support decision making, Jorge Gil, Docent, Local Regional Transformation.
- Sustainable urban mobility: electrification, digitalization and micromobility, Kun Gao, Urban Mobility Systems Research Area.
12.10-12.30 Reflektorer och summering
- Jenny Adler, Avdelningschef för strategi och taktik, Stadsbyggnadsförvaltningen.
- Jenny Olsson, Avdelningschef Mobilitet och serviceresor, Stadsmiljöförvaltningen.
- Holger Wallbaum, Viceprefekt, Professor, Byggnadsteknologi.
12.30-14.00 Lunch
Bakgrund:
Forskardagen genomförs som en aktivitet inom ramen för samarbetsavtalet som upprättats mellan institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik och stadens planerande förvaltningar; exploateringsförvaltningen, idrott- och föreningsförvaltningen, kretslopp och vatten, stadsbyggnadsförvaltningen, stadsfastighetsförvaltningen och stadsmiljöförvaltningen.