Svensk robotarm intresserade Frankrikes president

​Frankrikes president Emmanuel Macron och Sveriges statsminister Stefan Löfven tog i samband med EU-toppmötet i Göteborg tillfället i akt att titta närmare på en innovation som väckte bådas nyfikenhet: den första armprotesen som kan styras av tankekraft.
​Innovationer stod på agendan när Emmanuel Macron och Stefan Löfven gemensamt besökte Volvokoncernens huvudkontor den 17 november. Under en rundvandring presenterades olika innovationer för besökarna, bland annat armprotesen som styrs av tankekraft via patientens egna nerver. Protesten har utvecklats av Max Ortiz Catalan, forskare från Chalmers institution för elektroteknik, i samarbete med företaget Integrum and Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Den franske presidenten blev mycket intresserad och ställde flera frågor om den nyskapande tekniken som kan förändra livet för personer som blivit amputerade. Förutom Max Ortiz Catalan deltog Integrums VD och en patient som visade sin nya benförankrade tankestyrda armprotes för besökarna.

– En handfull stora multinationella företag hade bjudits in för att visa sin mest innovativa teknik, och även vi som visserligen är mindre i jämförelse men ändå har en teknik som är banbrytande och verkningsfull. President Macron och premiärminister Löfven var verkligen intresserade av vårt arbete och vad det betyder för patienter som saknar kroppsdelar som armar eller ben, säger Max Ortiz Catalan.

Max Ortiz Catalan skakar hand med Emmanuel Macron

Max Ortiz Catalan skakade hand med Emmanuel Macron och berättade om forskning kring benförankrade proteser.

Läs mer om forskning om tankestyrda armproteser

Biomechatronics and Neurorehabilitation Laboratory (på engelska)

Publicerad: to 14 nov 2019.