Vid institutionen för elektroteknik, E2, bedrivs forskning och utbildning inom områdena kommunikation, antenner och optiska nätverk, system- och reglerteknik, signalbehandling och medicinsk teknik samt elkraftteknik. Vi arbetar med hållbara och smarta lösningar på samhällsutmaningar, såsom energieffektivitet och elektrifiering inom områden från transport- och produktionssystem till kommunikationslösningar och medicinteknik.
Elektroteknik 2019 i siffror
Licentiatexamina: 13
Doktorsexamina: 16
Refereegranskade vetenskapliga artiklar: 206
Refereegranskade konferensbidrag: 226
Antal helårsstudenter: 903
Antal anställda: 254, varav 27 procent kvinnor och 73 procent män
Intäkter (mnkr): 324
Prefekt Anders Karlström kommenterar året som gått
"Under 2019 har vi fortsatt arbeta enligt institutionens långsiktiga strategi för forskning, utbildning och nyttiggörande. Vi har varit framgångsrika i våra uppdrag och utvecklat verksamheten ytterligare, i nära samarbeten inom akademin samt med industri och samhälle.
Under året har vi exempelvis rekryterat flera nya adjungerade professorer och docenter. Dessutom har en forskargrupp inom optiska nätverk, med tidigare hemvist på KTH, etablerat sig på E2 som ett viktigt komplement till vår övriga forskning inom optisk kommunikation. Vi har under 2019 också knutit till oss kompetenscentrat SAFER och forskningsinfrastrukturen Revere.
Arbetet fortsätter för att öka andelen kvinnliga forskare, vilket ligger i linje med vårt pågående arbete med jämställdhetsintegrering. På forskarassistentnivå är fördelningen nu jämn mellan antalet kvinnor och män. Glädjande är också att beslut har tagits under året om att starta ett nytt civilingenjörsprogram i medicinteknik på Chalmers 2020.
Ta gärna del av ett urval av allt som åstadkommits under 2019 i sammanställningen nedan."
Populära utbildningar…
Utbildning är en viktig del av institutionens verksamhet. E2 ger cirka 100 kurser på högskoleingenjörsprogram, civilingenjörsprogram och masterprogram. En betydande del av dessa kurser ingår i institutionens fyra masterprogram.
Biomedical Engineering |
40 |
Communication Engineering |
23 |
Electric Power Engineering |
54 |
Systems, Control and Mechatronics |
118 |
…där studenter och lärare visar prov på sina kunskaper
- Designprojektkursen är uppskattad av masterstudenter. Här sätts de blivande ingenjörernas problemlösningsförmåga på prov samtidigt som de får chans att tillämpa sina kunskaper från tidigare kurser. Studentprojekten baseras på verkliga problem inom pågående forskning på Chalmers, ofta med en koppling till industri och samhälle.
- Vad gör en ingenjör? Ett 40-tal nyfikna ungdomar i åldrarna 12-17 år besökte Chalmers under årets ”Introduce a Girl to Engineering day” (IGE Day). Hana Dobsicek Trefna tog emot tio tjejer som fick utforska vad mikrovågor kan användas till inom medicinteknik.
- Vem skulle inte vilja få paket levererade till kontoret av en självkörande brevbärarrobot? Studenter på masterprogrammet Systems, Control and Mechatronics designade en “Chalmers Postman Robot” och la upp en film om roboten på Instagram.
- En magnetiskt svävande tågvagn, konstruerad av Chalmersstudenter, tog hem priset HHK Innovation Award vid tävlingen Delsbo Electric för smarta spårbundna fordon.
- Ett helt nytt, mångsidigt och flexibelt grundutbildningslabb invigdes: C.A.S.E. Lab – Chalmers Autonomous Systems and Electronics Laboratory. Här förenas flera användningsområden under samma tak; kurslabb, produktutvecklingsverkstad och en kreativ miljö för studenter.
- Niels Jonsson och Josef Vernersson studerar sista året på högskoleingenjörsprogrammet i mekatronik och har byggt en självgående båt som drivs av solceller. Målet är att båten ska korsa Kattegatt för att utforska möjligheterna med autonoma fordon på havet.
- Fyra masterstudenter har utvärderat hur Chalmers marknadsplats för fossilfri el, värme och kyla kan kopieras. Testbädden har tagits fram inom FED-projektet för att hitta nya vägar till ett fossilfritt system för energiförsörjning på internationell nivå.
- Årets Microwave Road-stipendier som belönar framstående examensarbeten inom antenn- och mikrovågsteknik gick till fyra chalmerister, varav Lowisa Hanning och Rikard Reinhagen hade handledare och examinatorer på E2.
- Utmärkelsen E2 Pedagogical Prize 2019 inom E2 tilldelades Madeleine Schilliger Kildal, som ständigt utvecklar kursinnehållet och sin egen undervisningsförmåga. Hon har i flera år engagerat sig i undervisningen trots att det inte är ett krav för henne som industridoktorand.
- Under året arrangerade E2 lunchseminarier för studenter för att berätta om spännande forskning vid institutionen och informera om masterprogram och framtida karriärmöjligheter. Totalt deltog mer än 600 studenter i dessa Master plan-luncher.
- Elkraftdagen är ett årligt event som sammanför elkraftbranschen och studenter som är intresserade av elkraftområdet. Dagen erbjuder nätverkande samt information om utbildningar, karriärmöjligheter och utmaningar inom framtidens hållbara energisystem.

Några av våra forskare och forskningsprojekt som uppmärksammats 2019
- Qing Zhao från Cornell University, USA, var en av Chalmers jubileumsprofessorer 2019. Hennes expertkunskaper kom bland annat till nytta för att studera hur maskininlärning kan användas för att öka trafiksäkerheten. För Qing Zhao är förståelsen av ett forskningsproblem avgörande – hon vill skala av komplexiteten för att finna den enkla och därmed bästa lösningen.
- Linda Olofsson utsågs till ny föreståndare för Swedish Electromobility Centre, det nationella centret för forskning och utveckling av el- och hybridfordon samt laddinfrastruktur. Centret fick under året även klartecken att påbörja sin fjärde etapp.
- Forskningsteamet bakom en ny generation mekaniskt förankrade proteser har belönats med årets Henry Wallman-pris i medicinsk teknik. I den vinnande trion finns Max Ortiz Catalan från Chalmers.
- 2019 inledde centrat Svenskt vindkraftstekniskt centrum, SWPTC, sin tredje etapp sedan starten 2010. Genom att samla och utveckla kunskap i samarbete med industrin rustas vindkraftbranschen för omställning.
- Utmaningen för framtidens robotar är inte att ersätta människor utan att samspela med dem. Det säger Martin Fabian, professor i automation på Chalmers, i intervjuserien ”Inspirerande människor”.
- Långsiktighet är en hörnsten i Chalmers strategiska samarbetsavtal med näringsliv och myndigheter. När det gäller samarbetet mellan Chalmers och ABB är Massimo Bongiorno och Jan Svensson ett gott exempel.
- Deep learning har förutsättningar att bli ett viktigt verktyg för att ställa sjukdomsdiagnoser. Irene Gu arbetar tillsammans med läkare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett projekt för att förbättra tekniken för hjärntumördiagnostik.
- Två forskningsprojekt inom E2 har rankats som extra framgångsrika bland forskning finansierad via EU. Det är SILIKA-projektet under ledning av Marianna Ivashina, som arbetar med antennforskning för användning i 5G-nät, samt projektet DETOP där tankestyrda proteser vidareutvecklas av Max Ortiz Catalan och hans forskarkollegor.
- Centrumdagen för Chalmers excellenscentrum ChaseOn och GigaHertz Centrum samlade stora delar av Sveriges industri och akademi inom trådlös forskning för nätverkande och utbyte av forskningsresultat inom antennsystem och mikrovågsteknik.
- Inom tio år kan självkörande bilar göra trafiken både säkrare och mer miljövänlig. Men utvecklingen kan stoppas av långsam lagstiftning och bristande tillit, menar Erik Ström som deltog i Chalmers initiativseminarium ”Transportation in the Age of Digitalisation”.
- Världens första laboratorium för forskning om biomekatronik och neurorehabilitering av amputerade patienter har etablerats på Chalmers. Labbet är nu utrustat med avancerad teknik för forskning om tankestyrda proteser och fantomsmärta.
- I ett upprop från internationella vindkraftsforskare sammanfattas vindkraftens utmaningar i tre punkter. Ola Carlson på E2 har som enda svensk forskare deltagit i arbetet att formulera framtidsutmaningarna.
- Två forskningsprojekt med hemvist på E2 finns på Ingenjörsvetenskapsakademins 100-lista 2019. Dels startup-företaget Monivent, där Ants Silberberg är en av grundarna, dels projektet Remote driving systems under ledning av Paolo Falcone, Sébastien Gros och Henk Wymeersch.
- MedTech West firade tio år av västsvensk samverkan kring medicinteknik. Genom nära samarbete mellan akademi, vård och industri skapas förutsättningar för forskning, utveckling och innovationer inom det medicintekniska området.
- Flera adjungerade professorer rekryterades till E2 2019: Harald Merkel, Olof Hjortstam, Anders Silander och Patrik Dammert. Även två adjungerade docenter knöts till institutionen: Rahul Kanchan och Shafigh Nategh. Därigenom stärks forskningssamarbetet med industriföretag som ABB och Saab.
- Forskargruppen Optiska nätverk etablerades våren 2019 på institutionen för elektroteknik genom att forskare från KTH i Stockholm flyttade över till Chalmers. Det innebär en förstärkning av Chalmers kompetens inom området optisk kommunikation samt forskningscentrat FORCE.
- Women in Science, WiSE, anordnade totalt åtta lunchseminarier under året med inbjudna seniora kvinnliga forskare. Nätverket bjöd också in till en nätverksträff med föreläsning på temat hållbart arbetsliv.
- Forskarnätverket Electromagnetics Laboratory, vars syfte är att skapa en akademisk samarbetsmiljö inom området elektromagnetik, höll 2019 totalt nio seminarier samt en workshop om Computational Electromagnetics.
Exempel på nytta för individ och samhälle