Jens Nielsen får Emil Christian Hansen Gold Medal

​Professor Jens Nielsen tilldelas Emil Christian Hansen Gold Medal för sitt nyskapande arbete med genetisk modifiering av de metabola systemen (metabolic engineering) i jäst och inom systembiologi. Hans forskning har bidragit till att utveckla metoder för att etablera jästceller som effektiva cellfabriker för produktion av bränsle, kemikalier, läkemedel och livsmedel.
– Jag är mycket hedrad av att tilldelas detta prestigefyllda pris. Att vara med på samma lista som tidigare pristagare, inklusive ett flertal nobelpristagare och superstjärnor inom vetenskapen som Susan Lindquist, hedersdoktor vid Chalmers, gör mig mycket stolt, säger Jens Nielsen, professor och tidigare chef för Chalmers avdelning för systembiologi vid institutionen för biologi och bioteknik.

Jens Nielsen mottog medaljen under en ceremoni på den 29:e internationella konferensen för jästgenetik och molekylärbiologi i Göteborg.

–​
Vi gläder oss åt att erkänna Jens Nielsens forskningsresultat med den guldmedalj vi har gett till framstående forskare sedan 1914, säger professor Jochen Förster, ordförande för Emil Christian Hansen-stiftelsen för mikrobiologi, samt chef för avdelningen Yeast & Fermentation på Carlsberg Research Laboratory.

Professor Emil Christian Hansen var chef för avdelningen för fysiologi vid Carlsbergs forskningslaboratorium från 1879 till 1909. 1883 utvecklade professor Hansen den första metoden för att isolera och odla ren jäst. Det revolutionerade hela bryggeriindustrin och var av stor betydelse för Carlsbergs framgångar.

–
Jag får priset för att vår forskning har ett värde för industrin. Jag är stolt över detta eftersom jag anser att forskning vid universitet ska ge resultat som har ett värde för samhället. Jag tror också att det är helt i linje med Emil Christian Hansens arbete. Det är ett exempel på hur utmärkt forskning kunde få direkt tillämpning inom Carlsberg, som då kunde producera bättre öl – och därmed expandera verksamheten, säger Jens Nielsen.

Text: Susanne Nilsson Lindh
Foto: Carlsberg Foundation

Publicerad: to 22 aug 2019.