Kemiteknik

180 hp (högskoleingenjör)

Kemi och kemiteknik behövs inom allt från tillverkning av alternativa bränslen till läkemedel och miljövård. En del av din yrkesutmaning kommer bli att effektivisera industrins förmåga att framställa miljövänligare produkter. Som kemiingenjör kan du hitta din plats på en forsknings- och utvecklingsavdelning, i laboratoriet, i produktionen eller möjligtvis i rollen som försäljare. För att ge dig de bästa förutsättningarna i yrkeslivet lägger utbildningen stor vikt vid din karriärplanering och på att samverka med industrin.


Utbildningens innehåll

Dekorativ bild för kemiteknik

Ämnesmässigt ger utbildningen både en praktisk och teoretisk grund att stå på. De praktiska momenten är av stor vikt, då fokus är att använda den teknik du kommer att arbeta med i ett framtida yrkesliv. 

I början av utbildningen läggs en naturvetenskaplig grund, med flera kemi- och matematikkurser som följs av kurser i kemiteknikämnen med moderna kemiska tillverkningsmetoder. Du läser också kurser i miljö, ekonomi och kommunikation. Dessutom finns möjligheten att i ett senare skede välja en kurs där du gör praktik på ett företag, samt att läsa delar av utbildningen utomlands.

Du kommer att få goda kunskaper om arbetsmarknaden genom ett flertal studiebesök på företag. I karriärplanering kommer du att framförallt öka din självkännedom och knyta ihop kurskunskaper och insikter om arbetslivet med det som är viktigt för dig. Om du vill fortsätta dina studier efter examen så kan du läsa vidare på ett masterprogam.


Arbetsområden

Inom den kemiska tillverkningsindustrin är arbetsområdena många. Du kan till exempel arbeta med utveckling av nya miljövänliga produkter såsom biodiesel, vattenreningskemikalier, färger, limmer och plaster. Pappers- och massaindustrin, samt läkemedelsindustrin är också stora arbetsgivare. En duktig kemiingenjör kan mer än bara kemi, därför förenar vi kemi med ämnen som projektledning och kommunikation, vilket är till fördel om du vill arbeta med forskning, försäljning eller marknadsföring. 
 
 
​​​​​​​​​​​

Fråga en student


Namn 
Nuuro (Nora) Josoph
Ålder 22
Läser Kemiteknik 180hp
Kommer från Göteborg
Ställ en fråga​Jag heter Nuuro och pluggar mitt andra år på kemiteknik.

På gymnasiet läste jag naturvetenskapsprogrammet och var väldigt säker på att jag ville läsa vidare inom något av de naturvetenskapliga ämnena. När jag skulle välja program ville jag ha en twist på min utbildning och ha en kombination av olika ämnen, därmed lät kemiteknik  intressant, där vi har kurser inom allt från matematik, kemi, biologi och ekonomi, utifrån en teknisk bas. Vi kopplar även mycket teori med verkligheten och håller på med projekt inom de flesta kurserna. 

När jag är färdig med mina tre år, kommer jag förmodligen satsa på en master.  På fritiden när jag inte pluggar, gillar jag att vara med vänner och familj.


Hoppas vi ses snart och tveka inte att höra av dig om du har några frågor!

Publicerad: to 10 sep 2020.