Unga nyfikna på studenternas eldrivna racingbil

​Universeum vimlade av högstadieelever när skoltävlingen Framtida transporter avgjordes. De 600 deltagande eleverna fick även möta projektets parter, som berättade om sin verksamhet. Studenter från Chalmers formula student var på plats för att visa sin eldrivna racingbil.
På museets tredje våning, i höjd med regnskogen, visar chalmersstudenterna Josefine Johansson och Alexander Andersson racingbilen Chalmers formula student för nyfikna ungdomar.

– Det är riktigt härlig stämning här på Universeum, säger Josefine Johansson, medan hon uppmuntrar grupper av passerande elever att komma närmare och få svar på sina frågor.

– Många elever och andra besökare stannar för att titta på bilen och tycker den ser häftig ut. Vi berättar vad Chalmers formula student går ut på och hur kul det är att vara med och bygga en racingbil.När Josefine och Alexander förklarar att de bygger bilen helt själva, får de många följdfrågor om programmeringen och om hur datorer och sensorer samarbetar och kommunicerar.

– Det är väldigt inspirerande att prata med ungdomarna. Många känner inte till att man kan göra mer praktiska saker på Chalmers, säger Alexander Andersson.

Genom att visa upp Chalmers praktiska sida kan de som är rädda för att söka ett tekniskt program bli mer avslappnade och få större förståelse för Chalmers möjligheter, menar Josefine och Alexander.  

– Om vi kan få fler tjejer att bli intresserade av teknik när de är unga, kan det dessutom leda till att fler tjejer söker sig till fordonsindustrin, säger Josefine. Själv läser hon masterprogrammet Automotive engineering och har haft sikte på att delta i Chalmers formula student sedan gymnasiet.

Läs mer
Unga idéer om framtidens hållbara transporter

FAKTA: Formula student
Formula student är en internationell ingenjörstävling för högskolestudenter. Under ett år designar, tillverkar, demonstrerar och tävlar studenterna med en formel 1-inspirerad bil. Sedan 2015 bygger Chalmers en elektrisk bil.
Läs mer

FAKTA: Framtida transporter
Framtida transporter är ett  projekt för årskurs 7 och 8 där eleverna får skapa och tävla med egna transportlösningar. Projektet arrangeras av Universeum. Chalmers är en av projektets parter.
Läs mer

Publicerad: må 12 feb 2018. Ändrad: ti 13 feb 2018