Syntolkning: Självkörande miniatyrbilar

Programmera en självkörande bil med din telefon

​Öppen källkod i säkerhetskritiska system kan spara liv, menar forskaren Ola Benderius. Under Volvo Ocean Race kan du själv använda Chalmers programvara för att programmera en självkörande bil.
När Volvo Ocean Race kommer till Göteborg i mitten av juni, är Chalmers på plats på flera ställen på evenemangsområdet för att ge allmänheten chansen att komma nära inpå banbrytande forskning.

Chalmers labb för fordonsforskning, Revere, visar självkörande miniatyrbilar som besökarna själva får programmera med hjälp av Chalmers öppna programvara. En sådan möjlighet är världsunik berättar Ola Benderius, forskarassistent på institutionen Mekanik och maritima vetenskaper.

– Allmänheten befinner sig normalt sett väldigt långt borta från den här tekniken. Nu gör vi det så enkelt att du bara behöver plocka fram telefonen för att komma igång.

Öppen källkod kan spara liv

Syntolkning: Porträtt av Ola BenderiusAtt utnyttja öppen källkod i säkerhetskritiska system är något som mötts av stor skepsis från industrin och som i stort sett är obeprövat. Men Ola Benderius ser stora fördelar med att släppa in användarna bakom kulisserna. Tillgången till öppen källkod gör att tröskeln för utvecklingsmöjligheter blir lägre, samtidigt som datasäkerheten ökar, menar han:

– Det är ett missförstånd att öppen källkod ökar riskerna för hackning. Tvärtom visar forskning att buggar i mjukvaran och tiden för att komma tillrätta med dem minskar kraftigt om man är öppen med exakt hur programmen fungerar. För självkörande fordon kan detta spara människoliv.

Tävla om att få din kod använd i en lastbil

Som en extra guldkant kan besökarna i Chalmers monter tävla om att se sin kod användas i en självkörande lastbil. Programvaran som används för att styra de små fordonen i montern är nämligen samma som chalmersforskarna använder i fullstora lastbilar.

– Den som skapar det bästa självkörande beteendet under Volvo Ocean Race-veckan, belönas med en heldag på testbanan Astazero, där en lastbil programmeras med samma kod, berättar Ola Benderius. I juryn sitter experter från Chalmers.

FAKTA: Öppen källkod
Öppen källkod eller öppen programvara avser oftast datorprogram vars källkod inte är proprietär utan är tillgänglig att använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera för den som vill.

FAKTA: Här hittar du Chalmers  självkörande bilar under Volvo Ocean Race i Göteborg
Montern med Chalmers självkörande bilar finns i Volvo Group produktutställning & Interaktivt Lab på Volvo Ocean Race-området Race Village, Södra Frihamnspiren, Göteborg.
Montern är bemannad 14 juni 14-21, 15-16 juni 10-24, 17-20 juni 10-21, 21 juni 10-18

Andra chalmersaktiviteter under Volvo Ocean Race

FAKTA: Läs mer om Chalmers forskning om självkörande bilar

Chalmers fordonslabb Revere