Jesper Hassel, CEO och Jesper Lugner, Lead Developer
​Jesper Hassel, VD, och Jesper Lugner, Lead Developer på Mevia.

Ny förpackning påminner dig om medicinen

​Arbetet började på Chalmers entreprenörsskola. Nu är Mevia i full gång med att utveckla och sälja sin teknik – läkemedelsförpackningen som slår larm om du missat att ta din medicin.

​Mängder av människor tar läkemedel varje dag. Blodtryckssänkande, p-piller, vitaminer, inflammationsdämpande… En sak har pillren gemensamt; de är väldigt lätta att glömma.
Det lilla företaget Mevia har utvecklat läkemedelsförpackningen som är uppkopplad och larmar om medicinen verkar vara bortglömd. Grafitremsor kopplar läkemedelskartan till en dosa i ena kanten, och varje gång patienten trycker ut en tablett uppstår en signal som i realtid skickas till Mevias molntjänst. Om signalen uteblir skickas en påminnelse till patienten själv, någon närstående eller vårdgivaren, via sms eller ett automatiserat telefonsamtal.

Idén kommer ursprungligen från Stora Enso, som äger patentet på tekniken. Jesper Hassel, vd på Mevia, började jobba med idén på Chalmers entreprenörsskola dit han kom efter att läst industriell ekonomi.
– Första året på entreprenörsskolan liknade ett vanligt år på mastersprogram. I slutet av första året fick vi välja ut tre-fyra idéer som vi ville jobba med, och försöka få till bolag. Vi fick verkligen fundera igenom vad som intresserade oss, vad vi ville göra, och vilka vi trodde att vi kunde jobba bra tillsammans med, berättar Jesper Hassel.
– Sedan blev vi tilldelade ett av projekten och jag fick mitt förstahandsval! Mycket av det vi gjorde i skolan blev därefter kopplat till bolaget, rent praktiskt. Det var en fantastisk möjlighet att komma igång.
Vilka behov finns? Var ska vi börja? Hur skriver man en affärsplan? Och var kan vi hitta kunskap? Frågorna benades upp, en efter en. För Jesper Hassel blev det viktigt att snabbt knyta till sig kompetens. Boo Edgar och Karin Wingstrand, båda tunga namn med mångårig erfarenhet från läkemedelsindustrin, fanns tidigt med och sitter idag i Mevias styrelse.

Det har nu gått fyra år sedan de lämnade entreprenörsskolan och företaget utvecklas.
– Jag tycker att det går långsamt, men om man frågar de som varit med tidigare, så går det bra. Det är en trög bransch. Att vi finns som bolag är i sig en seger; det betyder att vi löst de problem som uppstått på vägen, säger Jesper Hassel.
Ett av de större problemen visade sig vara att tekniken först faktiskt inte höll måttet. Idag har den uppdaterats och testats ute hos hemtjänst och på äldreboenden. Ständiga förbättringar pågår – kontinuerlig feedback gör det möjligt att utveckla på rätt sätt.
– Vi har kopplat vår teknik till dosförpackningar, påsar med rätt dos av samtliga läkemedel – en för varje tillfälle under dagen. Det funkar bra. Vår teknik kan kopplas till vilken typ av förpackning som helst, påsar eller medicinkartor spelar ingen roll.

Varför är det då så viktigt att kontrollera om medicinen tas? Det finns flera svar på den frågan. En är självklart att det finns mediciner där en enda missad dos kan betyda hälsoproblem. En annan är att vissa mediciner inte får effekt förrän efter flera veckor – och då kanske patienten tappat tron och slutat ta sitt läkemedel. Ett tredje scenario är en patient som glömmer varannan tablett, varpå läkaren höjer dosen i tron att det behövs. Plötsligt finns risk att patienten istället tar alldeles för mycket.
– De vi allra helst vill stötta är de som är nöjda med att själva ta sin medicin, men gärna vill ha lite stöd. Till exempel äldre som klarar sig själva men ser påminnelsen som en extra trygghet.

Något oväntat har idén stött på viss tveksamhet från hemtjänstpersonal.
– De tror kanske att deras jobb ska försvinna, eller att vårt system ska stressa dem. Ibland är de sena till vårdtagarna, och då kan det vara irriterande med påminnelser. Men kanske behöver man då justera tiden på dosförpackningen? Vi vill stötta hemtjänsten så att de kan lägga tid på rätt saker, säger Jesper Hassel.
– Alla vill ha olika lösningar. En del vill ha påminnelse fem minuter innan medicinen ska tas, andra skulle bli vansinniga av det. Men det går ju utmärkt att anpassa. Man kan också styra vem som ska få påminnelsen; först kanske den äldre patienten ska få ett sms, i ett senare skede kanske man vill att en notifikation ska gå även till anhöriga. Det går att lägga till och ta bort på ett enkelt sätt.

Samhällsekonomiskt är det naturligtvis högintressant att hitta system som gör det möjligt för äldre att klara sig själva längre, innan hemtjänst eller hemsjukvård kopplas in. Eller exempelvis påminna om blodförtunnande och andra förebyggande mediciner, och därigenom bespara individen från sjukdom samtidigt som sjukvården slipper belastning.
– Idén är rätt, och att vi utsetts till ett av Sveriges 33 hetaste unga teknikbolag under 2017 stärker detta, slår Jesper Hassel fast.

Text: Mia Malmstedt

Publicerad: må 12 feb 2018. Ändrad: fr 16 feb 2018