Thomas Eriksson och Christian Fager med RF WebLab
​Thomas Eriksson och Christian Fager med RF WebLab

Chalmers online-labb används över hela världen

​Chalmersforskare skapade RF WebLab 2014, ett webbaserat labb för mätningar av radiosignaler. Verktyget används idag inom utbildning och forskning över hela världen och dess användande ökar stadigt – idag har över 380 000 mätningar genomförts.
Karta som visar global spridning av WebLab-användareRF WebLab ger användare runt om i världen möjlighet att göra verklighetsbaserade mätningar utan att själva behöva införskaffa och underhålla dyra mätinstrument som signalgenerator, oscilloskop och förstärkare. Användaren skickar istället sina signaldata till Chalmers WebLab, där mätningarna utförs på en riktig förstärkare varefter den förvrängda signalen skickas tillbaka till användaren. Verktyget färdigställdes inför en studenttävling under konferensen International Microwave Symposium – världens största forskningskonferens inom mikrovågsteknik, där studenter konkurrerar om att utveckla algoritmer för att optimera signalkvalitet och effektivitet för en radioförstärkare.

Onlineverktyget är kopplad till mätutrustning som finns placerad på avdelningen för Mikrovågselektronik på Chalmers. Sedan starten 2014 har den utvecklats och vuxit till ett flexibelt mätverktyg för att studera bredbandiga modulerade effektförstärkare i realistiska Thomas Eriksson, Christian Fager och RF WebLabförhållanden, specifikt är uppställningen användbar för att förstå och förbättra förstärkarna i moderna kommunikationssystem och används bland annat för att minska energiförbrukningen hos nästa generations mobilsystem 5G. Andra användningsområden är att mäta och optimera signalkvalitet för moderna radarsignaler, eller för medicinska tillämpningar där radiosignaler används för att kartlägga mänsklig vävnad för analys av sjukdomar.

Den första versionen av online-verktyget föreslogs av Thomas Eriksson och Christian Fager på Chalmers, och senare utvecklades konceptet av Per Landin och Sebastian Gustafsson. 2014 donerade National Instruments ny hårdvara till RF WebLab, och Koen Buisman satte upp och vidareutvecklade det nya systemet, bland annat med en generisk server-klientinfrastruktur, tillsammans med Bill Tokmakis. Ytterligare expansion till andra typer av mätuppställningar planeras.

– Det unika med WebLab är enkelheten – vem som helst med en dator kan ansluta sig till en högteknologisk mätutrustning och utföra mätningar på ett system i världsklass. Och det är helt gratis för användarna, säger Thomas Eriksson.

Koen BuismanDet nuvarande systemet har varit i drift sedan tre år tillbaka och under den tiden har över 380 000 mätningar utförts av användare från hela världen, både för utbildning och forskning. Även på Chalmers används systemet aktivt inom både utbildningen och forskningen. För studenterna blir det en unik möjlighet att komma närmare ett verkligt system, och forskarna uppskattar enkelheten i att mäta.

– Vi har haft cirka 2000 unika användare från både akademi och industri, från hela världen. Det är fantastiskt och roligt att RF WebLab har fått sådan spridning, säger Koen Buisman.

RF WebLab >

Thomas Eriksson, professor, institutionen för Elektroteknik
Christian Fager, biträdande professor, institutionen för Mikroteknologi och Nanovetenskap
Koen Buisman, forskarassistent, institutionen för Mikroteknologi och Nanovetenskap