Suspended graphene nanostructures (RODIN)

Startdatum 2010-01-01
Slutdatum Projektet är avslutat: 2013-09-30
​Antalet smarta telefoner har ökat lavinartat under de senaste åren, och därmed mängden datatrafik i mobilnäten. Det börjar bli ont om frekvensutrymme – de utspridda frekvensbanden är allt oftare upptagna och risken att stå utan bandbredd ökar.

Lösningen heter kognitiv radio – en intelligent sändare/mottagare, som hela tiden letar upp lediga frekvenser och automatiskt växlar över till dem. För det krävs ett ställbart filter som snabbt kan växla om till och filtrera ut den rätta frekvensen. Hittills finns det dock inget ställbart filter som fungerar för mobilnätets höga frekvenser (gigahertz).

Målet med forskningsprojektet RODIN är att utveckla ett ställbart gigahertzfilter baserat på en resonator av just grafen. En bit grafen uppspänt som ett mikrometerstor trumskinn vibrerar med en specifik resonansfrekvens, och eftersom grafen leder ström går det att läsa ut vibrationerna elektriskt. Lägger man på ett elektriskt fält spänns grafentrumskinnet och resonansfrekvensen ökar. Ju starkare elektriskt fält, desto mer ökar frekvensen. Genom att justera det elektriska fältet går det alltså att styra vibrationsfrekvensen. Och där ligger grunden till det ställbara filtret.
 
Anslagsmedel
​2,9 miljoner euro
​EU, sjunde ramprogrammet (FP7)

Sidansvarig Publicerad: må 28 okt 2013.