Stroke Finder

Startdatum 2011-01-01
Slutdatum Projektet är avslutat: 2014-12-31
En strokepatient med blodpropp i hjärnan måste få behandling inom fyra timmar för att inte avlida eller bli handikappad för livet. Chalmers forskargrupp utvecklar nu därför ett instrument för snabbare diagnostik av stroke. Systemet är baserat på mikrovågsteknologi och syftar till att kunna skilja blödande stroke från stroke orsakat av en blodpropp.
 
Om man snabbt sätter in trombolysbehandling hos en strokepatient med propp kan patienten räddas till ett bättre liv. Problemet är att man måste vara säker för att våga ge behandlingen. 15 % av alla strokeanfall orsakas nämligen av blödningar. Om man sätter in blodförtunnande medel på en sådan patient kan behandlingen istället vara livshotande.

Dagens diagnosticeringsmetod är skiktröntgen eller datortomografi. Trombolysbehandlingen måste ges till patienten inom fyra och en halv timma, annars kommer hjärnvävnaden redan att vara död och behandlingen utan effekt. Men om man kan ställa diagnosen, och kanske rent av ge trombolysbehandling direkt i ambulansen, kan det dramatiskt förändra läget för miljontals strokepatienter.
 
Stroke Finder består av tre delar – ett hjälmliknande antennsystem som sätts på patientens huvud, en mikrovågsenhet samt en dator för styrning av utrustningen, datainsamling och signalbehandling. Inom forskargruppen bedrivs forskning på alla dessa tre delar.
 
Kliniska studier i syfte att verifiera tekniken pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhus.
 

Se den engelska sidan för mer information. 

Strokehjälm kan ge snabb diagnos (SVT Västnytt 2012-05-08)

Strokehjälm ger tidig diagnos (www.sverigesradio.se 2012-03-28)
 
Strokehjälm ska ge snabbare diagnos (Dagens Medicin 2012-03-28)
 

Sidansvarig Publicerad: må 28 okt 2013.