Huvudbild (750px bred, 340px hög)
Huvudbildens bildtext
Huvudbildens upphovsman
Mot en ny generation hållbara sjömatsprodukter - en cross-process-approach (CROSS)
Trots en stadigt ökande efterfrågan på sjömat slängs stora mängder högkvalitativ fisk och skaldjursmuskel, eller används till foder för minkuppfödning, fiskodling eller till husdjur. Det här rör sig om muskel som sitter kvar på ben eller skal, eller som lösts ut i processvatten, under filletering och vidareförädling. Att dessa råvaruströmmar inte används till livsmedelsproduktion i Sverige beror på avsaknaden av effektiv muskelisoleringsteknik, stabilisering, tradition och begränsade volymer för det enskilda sjömatsföretaget. I projektet CROSS är målet att undersöka tekniker och produktkoncept som banar väg för nya, miljömässigt hållbara, sjömatsprodukter från marina muskelråvaror.
Fundamentet i projektet är att applicera sk. pH-skiftprocessning (dvs. pH-driven proteinupplösning följt av isoelektrisk precipitation) på sidoströmmar från fisk- och skaldjursindustrin, men med den väsentliga innovationen att korsprocessning kommer ske mellan olika typer av sjömats-sidoströmmar samt även med tång och jordbruksbiprodukter. Härigenom förväntar vi oss att en kritisk råvaruvolym skapas, att proteiner och lipider skyddas mot oxidation, att nya spännande smaker/texturer/färger erhålls, samt att processen blir mer skalbar samt miljömässigt hållbar. För att omvandla proteinkoncentraten till nya livsmedelsprodukter kommer vi applicera 3D-printing som ett innovativt formuleringsverktyg. Via sex arbetspaket kommer vi: (i) identifiera de mest lovande kombinationerna av fisk-/skaldjur-/tång-/växt-baserade råvaror för “proof of concepts”, (ii) analysera proteinutbyte, proteinisolatsammansättning och färg efter applikation av befintliga pH-skift-processprotokoll på de utvalda kombinationerna, (iii) undersöka om naturliga antioxidanter i de kors-processande råvarorna kan förhindra lipid-/proteinoxidation, (iv) undersöka hur polysackarider och tanniner i de kors-processande råvarorna kan stimulera proteinprecipitation, samt hur det fungerar att koppla 3D-printing till pH-skiftprocessning, (v) utvärdera de formulerade modellprodukterna sensoriskt och (vi) utvärdera vilken miljöpåverkan denna nya generation pHskiftprocessning har; speciellt effekten av att kombinera material, samt att återanvända existerande processvatten. Förutom att illustrera nya processer och produktkoncept vilka tillåter ett mer komplett användande av tillgängliga sjömatsresurser, så kommer projektresultaten stimulera industriell symbios, och övergången från en linjär till en cirkulär ekonomi.
Startdatum
2016-01-01
Slutdatum
2023-03-31
-
Professor,
Biologi och Bioteknik, Livsmedelsvetenskap
Ingrid Undeland är professor i Livsmedelsvetenskap. Hennes forskning handlar främst om hur man kan optimera användningen av marina råvaror (fisk, skaldjur, alger) genom kvalitetsbevarande åtgärder...
-
Bitr. professor,
Biologi och Bioteknik, Livsmedelsvetenskap
Marie Almingers forskning är inriktad på bioaktiva föreningar i livsmedel med fokus på karakterisering av vegetabiliska råvaror, och studier av samband mellan olika processtekniker...
-
Doktor; Kemi och kemiteknik, Teknisk ytkemi
-
Doktor, Teknikens ekonomi och organisation
Doktor på avdelningen för Miljösystemanalys, på institutionen för Teknikens ekonomi och organisation.
-
Forskare
Mehdi är docent på avdelningen för livsmedelsvetenskap med fokus på kemi, funktionalitet och produktformuleringsegenskaper hos alternativa proteiner. Hans mål är att tillhandahålla innovationer som...
-
Professor, Miljösystemanalys, Teknikens ekonomi och organisation
Greg Peters' forskning siktar mot att sprida tillämpningen av hållbarhetsbedömningsverktyg och att förbättra dess vetenskapliga grund. Senaste tidens projekt har haft anknytning till klädes...
-
Biträdande professor; Kemi och kemiteknik, Tillämpad kemi, Farmaceutisk teknologi
För mer information se den engelska sidan
-
Doktorand
Jingnan är doktorand på Livsmedelsvetenskap. För mer information se den engelska sidan.
Finansieras av
- Formas (Offentlig, Sweden)
Denna sidan finns endast på svenska