MareDura i mat - för en hållbar framtid

Syfte och mål
Med MareDura vill vi möta den ökande bristen på protein i världen med en hållbar och högvärdig proteiningrediens. Vi vill bidra till minskad nettoökning av koldioxid i atmosfär och hav, samt till återföring av näringsämnen från hav till land, för att sluta näringscyklerna. I projektet ´MareDura i mat för en hållbar framtid´ skall vi utveckla MareDura-proteinet som livsmedelsingrediens. Vårt mål är att utveckla sammansättning, sensorisk profil och presentation, för att hitta en form som kan ge mervärde i mat.


Förväntade effekter och resultat
Vår produkt innehåller högvärdiga proteiner från jäst, fisk och alger och troligtvis andra nyttigheter som t ex marina omega-3-fettsyror. En livsmedelsanpassad MareDura-produkt kommer att vara en svensk, hållbar proteiningrediens, som tack vare innehållet av essentiella aminosyror kommer att ha ett högt näringsvärde. Detta ökar sannolikheten att den skall fungera som ersättning för konventionellt animalieprotein. Vi ser också stora möjligheter till en kostnadseffektiv produktion, vilket ger bättre utsikter för kommersialisering.


Planerat upplägg och genomförande
I tillverkningsprocessen odlas utvalda jästsorter på processvattenströmmar från fiskindustrin och kolhydrater från marina alger. Vi kommer att undersöka vilka kombinationer av råvaror som ger den mest lämpliga produkten för human konsumtion, för att sedan öka tillverkningsskalan, så att vi får en adekvat mängd produkt att arbeta med. I ett sista steg skall en maträtt utvecklas där de sensoriska egenskaperna kommer stå i centrum, så att rätten håller måttet inför det kommande provsmakningseventet i Grythyttan.

Startdatum 2016-05-01
Slutdatum Projektet är avslutat: 2016-11-16

Sidansvarig Publicerad: to 31 maj 2018.