Projektet utförs i samverkan mellan flera universitet, företag och en myndighet och syftar till att utveckla tekniker för att i två steg höja proteinhalten i makroalger (dvs tång), och i ingredienser gjorda av dessa. I första steget odlas algerna i näringsrika odlingsmedia och i andra steget utvecklas skalbara processer för att koncentrera proteinet i de odlade algerna. Andra viktiga delar i projektet är att analysera och optimera smaklighet, näringsvärde och säkerhet hos de utvecklade proteiningredienserna och i produkter innehållande dessa.
Vi blir fler och äldre på vår jord, vilket gör att vi
behöver allt mer protein. Speciellt ökar efterfrågan på vegetariskt
protein, då många människor vill minska eller helt undvika konsumtion av
kött. Det senare drivs av den stora klimatpåverkan som köttproduktion
innebär, och/eller av rent etiska skäl. Skiftet från kött till mer
vegetariska proteinkällor kallas ibland "proteinskiftet”.
I
projektet CirkAlg kommer vi undersöka potentialen hos svenska makroalger
som ett bidrag till proteinskiftet. Makroalger innehåller varierande
mängder protein; ca 10-45% av den torkade vikten, och detta protein är
väldigt rikt på livsnödvändiga aminosyror, som är proteinets byggstenar.
Makroalger är också rika på umamismakande ämnen, mineraler och
vitaminer. I en del algarter finns också de välkända marina
omega-3-fettsyrorna som kan förebygga hjärt-/kärlsjukdom och påverka
hjärnans utveckling positivt.
I CirkAlg är målen att:
- Utveckla en ny "sekundär cirkulär livsmedelskedja", med nya processer och odlingsmedium för tankodlade makroalger.
- Använda
och utveckla skalbara tekniker för att koncentrera makroalgproteiner
och skapa goda, näringsrika och säkra proteiningredienser för livsmedel.
Proteinhalten i makroalgerna, och i ingredienser gjorda av alger,
skall höjas, bland annat genom att använda och utveckla en särskild
teknik där man skiljer proteindelen från övrig algbiomassa. Då får man
en produkt med högre proteinhalt. Produktens sensoriska egenskaper
kommer att undersökas, liksom livsmedelssäkerheten.
Vår vision är
att CirkAlg kan bidra till en ny cirkulär blå näring i Sverige, där
algodlare och livsmedelsföretag i symbios skapar förutsättningar för
produktion av en ny svensk marin vegetarisk proteinkälla. Smak- och
näringsprofil optimeras för att produkten skall kunna bli en spelare att
räkna med i det pågående proteinskiftet. På sikt skapar vi en mer
hållbar livsmedelsproduktion, både ekonomiskt och ekologiskt.
I ett första steg odlar vi makroalger i utvalda
näringsmedia i tankar på land. Då är man till skillnad från odlingar i
havet heller inte beroende av säsong, utan man kan skörda när som helst
på året. Vi arbetar med de två grönalgerna havssallat och tarmtång (Ulva
lactuca och Ulva intestinalis), samt sockertång (Saccharina latissima),
som är en brunalg. Förutom proteinmängden analyserar vi även aminosyror
och andra näringsämnen.
I det andra steget använder vi en process
där proteiner i en råvara kan koncentreras genom att först lösa upp dem i
vatten vid höga pH-värden, sen avlägsna sådant som inte är protein,
till exempel kolhydrater, och till slut fälla ut proteinerna till fasta
partiklar vid ett pH där de har minimal löslighet. Kolhydraterna kan man
sen använda till att till exempel skapa biobaserade material (dock ej i
detta projekt). Vi har sett att man med denna process kan få upp
proteinhalten till 70% av den torkade vikten. Men, processen har inte
optimerats för makroalger och är på grund av detta ännu inte
tillräckligt effektiv; därför skall vi undersöka olika sätt att höja det
så kallade "proteinutbytet".
Naturligtvis vill vi att makroalgerna och algingredienserna också ska smaka gott!
Smakligheten
bedöms och optimeras därför med en sensorisk analys, samt testas i
befintliga livsmedelsprodukter hos två av våra deltagande företag (Oatly
& VegMe). Stort fokus ligger på makroalgernas välkända umamismak,
den femte grundsmaken, vilken också kan höja upp intrycket av andra
smaker.
Makroalger har många fina egenskaper, men det händer att de
ansamlar tungmetaller när det finns i omgivande vatten. Just brunalger
kan ibland också bli så jodrika att det helt enkelt blir för mycket jod.
För att kontrollera att våra produkter är helt säkra som livsmedel,
kommer vi att undersöka innehåll av tungmetaller och jod i både
makroalger och algingredienser. Men för att vara ännu mer på den säkra
sidan kommer vi också i en provrörsmodell undersöka hur väl mänskliga
tarmceller kan ta upp tungmetaller och jod från makroalger. Detta är
något man vet mycket lite om idag.