Undermarksrymden – eller volymen under markytan – är en resurs som kan användas för många olika syften, t.ex. uttag av grundvatten, lagring av värme och kyla, undermarkskonstruktioner, och grundläggning av byggnader. Plan och bygglagen som reglerar planeringsprocesserna ger idag sparsamt med anvisningar gällande planering och nyttjande av undermarksrymden. Det övergripande syftet med projektet är att identifiera möjligheter för att öka undermarksinformation i tidiga planeringsskeden för att: 1) förbättra möjligheterna att identifiera hållbara och kostnadseffektiva lösningar med avseende på undermarksfrågor, 2) att reda ut rättigheter vid utveckling av undermarksnyttjande och 3D-egenskaper, samt 3) ta fram rekommendationer för att kunna planera för hållbar användning av undermarksrymden. Specifika mål i projektet är att: (i) identifiera nya möjligheter att integrera undermarksfrågorna i planeringsprocessen, och (ii) att föreslå ett ramverk för kommuner för hållbar planering och användning av undermarksrymden med syftet att stödja utveckling av översiktsplaner och detaljplaner.
Nyckelord: Undermarksplanering, undermarksrymden, undermarksförhållanden, hållbarhet, beslutsstöd
Projektet genomförs vid avdelningen för teknisk geologi och geoteknik, forskargruppen Miljögeologi – mark- och vattenresurser, institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik.
Sidansvarig Publicerad: on 26 jan 2022.
Var god fyll i ett meddelande
Skicka meddelande
Tack! Vi har tagit emot ditt meddelande. Om du har lämnat din mejladress kommer du inom 2-3 arbetsdagar få ett svar av ansvarig redaktör.