Målet som växer med antalet spelare

​Masterstudenterna i produktutveckling behöver skarpa projekt, och behov finns det gott om. Vinterns projektkurs resulterade i lösningar för elva vitt skilda problem – som till exempel det här med olika fotbollsmål.

Klubbar och kommuner behöver numera fotbollsmål av skilda storlekar för att ungdomar ska kunna spela fotboll enligt Svenska Fotbollförbundets nyligen uppdaterade regelverk. Beroende på i vilken ålder barnen och ungdomarna är ändras speltypen, ibland har lagen bara fem spelare på plan, ibland sju, ibland nio, och i de olika speltyperna behövs olika storlekar på mål.

För att fotbollsklubbarna inte ska behöva köpa in och sköta om flera uppsättningar mål bad Svenska Fotbollförbundet en grupp masterstudenter i produktutveckling på Chalmers utveckla ett mål som istället går att justera i storlek.

– Vi konstruerade ett mål i aluminium där rören är justerbara. Nätet kan glida med när målet växer, och mekanismerna är lätta att förstå, säger Erica Petersson, en av studenterna som tagit fram fotbollsmålet.

Gruppen har intervjuat både kommunala inköpare, fotbollstränare och spelare för att undersöka vilka behov de olika användarna har. Utefter det togs sedan ett mål fram som kan anpassas till spel av typerna fem mot fem, sju mot sju och nio mot nio. Eftersom det är barn och ungdomar som ska använda målet har det även funnits ett starkt fokus på säkerheten när målet har tagits fram. U
ngdomar har fått testa att använda målet för att se till att det inte finns någon risk att spelarna skadar sig när målet används, och för att se till att det är enkelt att förstå hur det fungerar.

– Det har varit jättekul – men tidskrävande. Man får se detta som ett koncept. Det är ännu inte klart för att skickas till fabrik och börja tillverkas, säger Erica Petersson.​

Projektet har under arbetets gång haft kontakt med Svenska Fotbollförbundet för att säkerställa att målet inte bara uppfyller användarnas krav utan även de nya reglerna.

om Chalmers masterprogram i produktutveckling

om Chalmers grundutbildningsutbud​