Kreativitet och teknik möttes under årets Rädda ägget

​Hur lyckas man släppa ett ägg från 15 meters höjd utan att det spricker? Det har femteklassare runt om i Västsverige fått klura på inför årets upplaga av Rädda ägget. Tävlingen slog rekord i antal deltagare, närmare 2 500 elever deltog på Chalmers i år.

​Stämningen var på topp när Chalmers anordnade den årliga tekniktävlingen Rädda ägget mellan 8 och 9 november 2018. Under hösten har klasser i årskurs fem runt hela Västsverige byggt  konstruktioner med syfte att få ett rått ägg att kunna falla från 15 meters höjd utan att det går sönder. Eleverna hade varit kreativa med sina konstruktioner, anordningarna bestod av allt från gosedjur och lådor till ballonger och fallskärmar för att försöka dämpa fallet. Maria Nielsen, lärare på Brandströmska skolan berättar att hennes klass verkligen har kämpat för att få till sin konstruktion.

– Eleverna fick tänka till väldigt mycket kring vad de skulle använda för material och vad de skulle använda för typ av konstruktion för att skydda ägget. De har tyckt att det har varit väldigt roligt, de har kämpat och stannat över på raster vilket även har gjort det till en bra övning i samarbete.

Samtidigt som Rädda ägget pågick anordnades även Upplev teknik, en experimentverkstad där eleverna fick testa på olika tekniska klurigheter och experiment tillsammans med Chalmers studenter. Femteklassarna fick bland annat lära sig hur rörelse kan bli el genom att försöka tända lampor med hjälp av en motionscykel, de fick se vad som händer med rösten när man har andats in helium och de fick även äta glass gjort på vaniljvisp och flytande kväve. Anki Bengtsson, lärare på Fotö skola berättar att skolans elever är väldigt nöjda med dagen.

– Alla eleverna har varit väldigt intresserade och nyfikna både när de fick prova på olika experiment och när de fick testa sin äggkonstruktion. Det är ett bra sätt att få eleverna teknikintresserade och gör kanske att de väljer Chalmers i framtiden.

Tävlingen Rädda ägget består av tre kategorier; den tekniskt smartaste lösningen, den roligaste konstruktionen och den bästa presentationen. Prisutdelningen för de vinnande lagen i de tre tävlingskategorierna äger rum på Chalmers i december, dit lagen blir inbjudna för att ta emot sina pris.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Det sker både stora och små saker på Chalmers! Allt ifrån forskning kring supertunga stjärnor och elektriska flygplan till minimala spikmattor av grafen som kan skära sönder bakterier. Allt detta och lite till vill vi dela med oss av till dig och även bjuda in till föredrag, tekniktävlingar, studiebesök och lärarfortbildningar.

Håll kontakten med oss och signa upp dig på Chalmers nyhetsbrev för lärare.

Text: Sophia Kristensson

Visa ▼

Om Rädda ägget

Tekniktävlingen Rädda ägget, där det gäller att komma på den mest hållbara konstruktionen för ett rått ägg som skall släppas från 15 meters höjd, startades av chalmeristerna Per-Anders Träff och Lars Ragnar Nerelius 2003.

Tävlingen har anordnats varje år sedan start och intresset för tävlingen har ökat varje år. Syftet med Rädda ägget är att bidra till ett ökat teknikintresse hos elever i årskurs 5.
Källa: chalmers.se

Publicerad: fr 09 nov 2018. Ändrad: må 12 nov 2018