Gemenskapen – Chalmers största tillgång

​Den 12 juli börjar de komma – antagningsbeskeden till Chalmers. Inför det nya läsåret berättar kårordförande Gustav Eriksson och vicerektor Maria Knutson Wedel om vad du kan se fram emot som chalmerist.

Gustav Eriksson är färsk ordförande för Chalmers studentkår. Han har precis blivit klar civilingenjör i bioteknik efter fem års studier, och avslutar nu sin tid på högskolan med att jobba på heltid för studenterna. Maria Knutson Wedel pluggade teknisk fysik på Chalmers, och trots att de varit studenter vid olika tidpunkter i skolans historia hittar ger de samma svar på vad som utmärker att plugga på Chalmers.
– Gemenskapen. När jag kom hit och började plugga kom jag från relativa betygssystem och konkurrens på gymnasiet. Det blev en stor skillnad med högskolans anda av att hjälpa varandra, ”Vi kom in här – nu gör vi gemensam sak i att komma ut”, säger Maria Knutson Wedel. 
Gustav Eriksson har samma typ av upplevelse från sin studietid.
– Alla som pluggar här gör det tillsammans.

Maria Knutson Wedel påpekar att både högskolan och studentkåren lägger stor vikt vid mottagningen och studenternas första tid på Chalmers. 
–  Mottagningen lägger grunden för gemenskapen. För egen del minns jag att de fyra veckorna med aktiviteter överträffade mina förväntningar, och hur de äldre studenterna jobbat hårt för att välkomna oss, säger Gustav Eriksson.

Kårobligatoriet kvar

Och gemenskapen gäller inte bara mellan studenter eller inom studentlivet menar Maria Knutson Wedel.
–  Vi har behållit kårobligatoriet och därmed är man här medaktör i högre grad än på andra lärosäten. Vi har också med studenter i styrelsen för Chalmers tekniska högskola.
– Det är fantastiskt att på så sätt kunna bidra till Chalmers, att inte bara ha åsikter om sitt lärosäte utan även bli tagen på allvar och vara med och driva det, säger Gustav Eriksson.

Som student kan man också själv påverka studentlivet.
– Jag var själv lite tveksam till studentlivet innan jag kom hit, men det var en så välkomnande atmosfär och häftigt att se arbetet som låg bakom. Jag har haft kul, har lärt känna folk och har också lärt mig mycket och växt som person, säger Gustav Eriksson.
Det finns möjligheter att gå med i en förening där man kan odla sina intressen och träffa likasinnade – eller om föreningen inte finns: Att starta en egen.
– Man kan ta med sig sitt fritidsintresse hit till Chalmers och på så vis känna ytterligare gemenskap med andra studenter, säger Gustav Eriksson.

Viktigt med förberedelser

Men som student på Chalmers handlar det inte bara om att bli emottagen. Man har också mycket att vinna på att förbereda sig inför studierna.
– Gör sommarkursen i matte! Repetera kemin, fysiken, det du ska plugga och var förberedd. Du kommer att använda dina kunskaper från gymnasiet, och högskolan är en fortsättning på de studierna där du förväntas vara på banan fort, säger Maria Knutson Wedel.
– Klarar man tentorna första året så får man en bonus på 10 000 kronor via Adlerbertska stipendiefonden, om man kommit ihåg att söka stipendiet. Anledningen till satsningen är att vi vet att om man inte har omtentor hängande efter i början så har man mycket bättre förutsättningar att disponera sin studietid klokt för resten av utbildningen. 

Våga fråga

Maria Knutson Wedel trycker dock samtidigt på att man inte ska bli förskräckt om det känns överväldigande i början. Till skillnad från gymnasiet finns här ingen lärare eller rektor som håller samma koll på en.
– Man är en vuxen student som ska driva sin utbildning framåt på egen hand, samtidigt som man flyttar hemifrån. Det är ett stort steg.
– Många som kommer hit har toppbetyg och är vana vid att vara bäst i klassen. Sedan kanske man känner att man inte fattar något. Då är det viktigt att inse att det är en utveckling, det kanske är första gången man tycker det är svårt och man får plugga mer än vanligt. Men hjälp finns att få och man är inte ensam om att känna så.
– Vill man kommer man ut på andra sidan. Du har den rätta kompetensen eftersom du kom in på Chalmers, men det blir ingen räkmacka.

Gustav Eriksson fyller i:
– Det är viktigt att inte få panik när man känner ”det här är svårt”. Hitta styrka i kurskamraterna.
– Lärarna vill ju att studenterna ska lyckas. Så var inte tyst, fråga. I en sal med 90 studenter kanske man tror att de andra 89 fattar allt, men vågar man fråga om något man inte förstår kommer 50 personer till att bli glada för det, säger Maria Knutson Wedel. 

Första dagen – ett minne för livet

Som ny student – vad bör man absolut inte missa under den första tiden på Chalmers?
– Mottagningen har ett brett utbud och det finns något för alla. Men jag minns särskilt den första dagen, det är en högtid och de nya studenterna är huvudpersonerna, säger Gustav Eriksson.
– Marschen mellan Götaplatsen och Chalmers Johanneberg första dagen minns man för alltid. Att känna ”jag kom in, nu börjar det” och dela det med 2 500 andra är grymt, säger Maria Knutson Wedel.

​Fotnot: Kom ihåg att tacka ja till din studieplats i tid –​ här hittar du mer information​.

Text: Erik Krång
Foto: Johan Bodell

Visa ▼

FAKTA/Gustav och Marias tips

  • Ta vara på den möjlighet som mottagningen är för att få en bra start på studentlivet. Ha ett öppet sinne för nya saker och människor.
  • Ha som mål att skaffa studiekompisar och klara första tentan.
  • Ha något att syssla med vid sidan av studierna.
  • Hitta balans i varje dag. Man kan inte bara syssla med studentföreningen i tre veckor och sedan låsa in sig och råplugga i tre veckor. Varje dag ska föra lite framåt.
  • Ta eget ansvar för din studietid.
  • Våga be om hjälp.
  • Räkna med att det kan ta tid innan du får den bostad du vill ha – till en början kan det bli en tillfällig lösning. Men nya studentbostäder byggs och planeras och studenter examineras och lämnar sina boenden hela tiden, så det kommer att lösa sig.  
Källa:
Visa ▼

FAKTA/Om mottagningen

  • På mottagningen ska alla känna sig välkomna – säg därför till din fadder, lärare, programansvarig eller mottagningskommittén om något känns fel.

Källa:

Publicerad: on 27 jun 2018. Ändrad: må 02 jul 2018