Nyutexaminerade firades under vårens ceremoni

Framtiden behöver arbetsmiljöer där alla har rätt att trivas, faktabaserade beslut och kritiskt tänkande – framtiden behöver er. Det var ett av de budskap som riktades till de knappt 130 examinander som lördagen 14 april tog emot sina diplom vid vårens högtidliga examensceremoni.
​Ceremonin börjar med dunder och brak när den energifyllda AllianceOrchestret bjuder på musik och underhållning i foajén. Hörsalen Runan börjar bli fullsatt och ett glatt sorl fyller lokalen med både värme och förväntan.
Efter att Chalmershymnen med sina sjungande säckpipor klingat av och alla hälsats välkomna av konferenciererna Selma Allerbo och Philip Wramsby håller rektor Stefan Bengtsson sitt välkomsttal. Han säger att en hållbar framtid är något som genomsyrar hela studietiden och förhoppningsvis också examinandernas tankesätt i sina fortsatta arbetsliv, och talar även om allas gemensamma ansvar att skapa en god studiemiljö och en arbetskultur där alla har rätt att trivas.
– Jag hoppas att ni är nöjda med er utbildning och känner er väl förberedda inför arbetslivet och det som väntar er. Glöm inte att ni är chalmerister även efter studietiden och alltid välkomna tillbaka. Ni är framtiden, säger Stefan Bengtsson.

Inte bara föreläsningar

Att studera på Chalmers handlar inte bara om att gå på föreläsningar och tentaplugg, utan också att engagera sig i olika föreningar. Den äldsta, och även en av de största, av Chalmers kårföreningar är Chalmers Sångkör med anor från 1840. Under examensceremonin bjuder kören på tonsäker sång, och Veragycklarna och DaMöbius Band underhåller.

Det finaste pappret

Nästa talare är studentkårens ordförande Carl Toller. Han påpekar att diplomen som examinanderna håller i sina händer troligtvis är ett av de mest värdefulla papper de mottagit i sina liv.
– När ni tittar på pappret tänker ni nog framförallt på det hårda arbete ni lagt ner under er studietid. Men också på många lyckliga stunder som när man fått mejl från Ladok, är nervös för att öppna, och sedan läser den underbara texten godkänd. När ni tittar tillbaka på er tid på Chalmers hoppas jag att ni minns mer än studierna, utan också den fina gemenskapen och alla andra erfarenheter ni tar med er, säger Carl Toller.

Gör det du älskar och älska det du gör

Alumnitalaren Magnus Berger som tidigare läst teknisk fysik är idag teknikchef på Propellerhead Software. Han berättar om vikten av ett starkt varumärke, om sin långtifrån spikraka karriärväg och
om vikten att våga blomma ut och inte vara rädd att ta en annorlunda och krokig väg.
– Stressa dig inte igenom karriären, ta tillvara på möjligheterna, men framförallt – gör det du älskar så kommer det att gå riktigt bra, uppmanar Magnus Berger.
Kvällen fortsätter med en välkomponerad middag, trevligt umgänge och många fina tal. Det bjuds också på fartfylld underhållning av Veragycklarna och sång från Fröken Signe som får de cirka 400 gästerna att komma i festlig stämning. Sist men inte minst avslutas kvällen med storslagna fyrverkerier och dans.

Text: Gia Brorsson
Foto: Daniel Ahlqvist​​

Publicerad: to 03 maj 2018.