Dome of Visions invigd

​Nu är den invigd – visionernas kupol på Lindholmen. Den ska bli en plats för dialog om det hållbara samhället.

​Dome of Visions har i två år stått på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm. Under våren har den satts upp vid Chalmers Lindholmen och den 12 juni var det så dags att inviga den.

Den tio meter höga kupolen mäter 21 meter i diameter, och är ett samarbete mellan NCC, Chalmers, AB Volvo och Lindholmen Science park. Det genomskinliga fasadskalet skyddar den inre träbyggnaden, liksom de träd och odlingar som omger den senare. Dome of visions är en mobil byggnad som är tänkt att kunna sättas upp på outnyttjade platser i stadsmiljö. Den kan rymma 149 personer samtidigt och har två rum – ett inre rum för cirka 50 personer samt en mindre konferenslokal på övervåningen.

Under invigningen hälsade NCC:s koncernchef Tomas Carlsson välkommen, för att sedan delta i ett panelsamtal med Chalmers prorektor och vice vd Anna Dubois, Maria Hedlund, tillförordnad vd på Lindholmen Science Park och Urban Wass, Vice President research & innovation policy på Volvokoncernen. Samtalet rörde vid flera frågor, bland annat vikten av samverkan och fokus på innovation och hållbarhet.

Anna Dubois menade att Dome of Visions placering på Lindholmen är perfekt – mitt i flödet och mötet mellan studenter, forskare, näringsliv och myndigheter. Hon påpekade också att den står i centrum, både tids- och rumsmässigt, för en spännande utveckling av Göteborg, och kommer att få se framväxten av Karlastaden, linbanan över älven och sammanlänkningen av Lindholmen, Lundby, Eriksberg och Frihamnen.

Målet från intressenterna bakom Dome of Visions är att den ska bli en mötesplats för evenemang om innovation och hållbar utveckling. Under åren på KTH arrangerades cirka 500 events i kupolen. Precis som i Stockholm kommer Dome of Visions att stå två år på Lindholmen – men med möjlighet till förlängning.
Dome of Visions uppfördes första gången i Köpenhamn 2013 och är ritad av arkitekten Kristoffer Tejlgaard. Han inspirerades i sin tur av den världsberömde arkitekten Buckminster Fuller som på 1960-talet presenterade planer för att bygga in centrala Manhattan i en liknande konstruktion, en så kallad geodetisk kupol.

De närmaste dagarna kommer de första evenemangen att hållas i domen, bland annat öppet hus 13 och 14 juni med teman som ”Seriös kreativitet – mänsklighetens viktigaste resurs” och ”Hållbar stadsutveckling i praktiken”.
Fler programpunkter och kommande aktiviteter hittar du här.

Text: Erik Krång

Foto: Joakim Kröger/NCC

Publicerad: on 13 jun 2018.