Prins Daniel pratade förebilder och om vikten av att våga

När prins Daniel besökte Chalmers Ventures för att ta del av världsförbättrande entreprenörskap stod även misslyckanden på agendan.
– Att misslyckas har inget egenvärde, men man får inte vara rädd för att misslyckas, sa prinsen.
Samlingsarenan Veras gräsmatta var nära nog fullsatt när prins Daniel och hans delegation slog sig ned för att dels lyssna på pitchar från en handfull världsförbättrande startup-bolag sprungna ur Chalmers, dels samtala om att våga misslyckas.

Chalmers vicerektor för nyttiggörande och entreprenörskap Fredrik Hörstedt och Linnea Lindau, vd för Chalmers Ventures, välkomnade och berättade bland annat att Chalmers Ventures toppar listan över Nordens ledande universitetskopplade inkubatorer. Fredrik Hörstedt gav även ett löfte om att år 2021 kommer hälften av alla studenter på Chalmers att ha entreprenöriell erfarenhet.

Efter att de fyra startup-bolagen hade berättat om sina företagssuccéer flyttades fokus till misslyckanden. I varsin film berättade grundare till två startupp-bolag om sina misstag, som i slutändan visat sig leda till framgång. Och motgång blev utgångspunkten i det efterföljande panelsamtalet mellan prins Daniel, Linnea Lindau, Fredrik Hörstedt, modedesignern Malin Andrén och industrimannen Carl Bennet om hur man skapar bättre förutsättningar för startupper att växa. Bland annat lyfte de att självförtroende, mod och långsiktighet är viktiga egenskaper för en entreprenör.

Viktigt att våga
– Unga tjejer är speciellt rädda för att misslyckas. Inte minst eftersom synligheten i sociala medier gör att fallet blir större, berättade Malin Andrén. Jag tar framför allt in kvinnor i mitt företag och försöker att ge pepp och stärka deras självförtroende så att de ska våga misslyckas.

Och panelen var överens om att misslyckanden är en naturlig del av att nå framgång.

– Personer som vågar försöka men misslyckas kan ändå bli förebilder och deras misslyckanden kan resultera i något positivt för samhället, sa prins Daniel. Det gäller också att vara lite prestigelös. Ofta är man kanske rädd att visa att man inte kan, men man ska våga be om råd från personer med längre erfarenhet – var inte så duktig!

Text: Helena Österling af Wåhlberg
Foto: Johan Bodell