Tävlingen Imagine Chemistry. Barn med raketer på ryggen.
​Foto: AkzoNobel/Shutterstock

Innovationstävling i kemi för forskare och uppstartsbolag

​Har du en idé som kan göra kemisk industri mer hållbar? I tävlingen Imagine Chemistry får alla deltagare hjälp av experter att utveckla sina koncept. Finalen går av stapeln på Chalmers i slutet av maj.
​I år är Chalmers en partner i kemiföretaget Akzonobels innovationstävling Imagine Chemistry. Tävlingen riktar sig till uppstartsbolag och forskare, med syftet att hitta nya lösningar som kan göra kemisk industri mer hållbar.

Årets tävling efterlyser lösningar inom följande sex områden:
  • hållbara småpartikelteknologier
  • vattenavfallsfria kemifabriker
  • intelligenta kemifabriker
  • revolutionerande kloratproduktion
  • hållbara pulverteknologier
  • tensidplattformar utan negativ miljöpåverkan

I en första fas får alla deltagare coachning av experter för att berika sina idéer. Därefter väljs 20 finalister ut som får spendera tre intensiva dagar på Chalmers i slutet av maj. Under finaldagarna får finalisterna individuella genomgångar med expertgrupper som ger råd och återkoppling på olika aspekter av idén.

– Jag tror att det är riktigt värdefullt bara att komma till finalen. Man kommer att lära sig mycket och bli medveten om styrkor och svagheter i sin idé, säger Per Thorén som är kommunikatör för styrkeområde Materialvetenskap på Chalmers.

Chalmers representeras i juryn av personal från Chalmers Ventures, samt eventuellt av någon forskare. Juryn väljer ut de mest bärkraftiga idéerna och presenterar vinnarna i Runan på den sista finaldagen, 1 juni. Priset för de som vinner är att gemensamt med Akzonobel vidareutveckla idéerna och ta dem till marknaden.

För mer information och för att delta i tävlingen, besök webbplatsen Imagine Chemistry. Sista dagen att skicka in ett tävlingsbidrag är 10 mars 2018.

Publicerad: on 31 jan 2018. Ändrad: ti 13 feb 2018