De mäter avstampet för att skona hästarna

När Gothenburg horse show 2018 kickar igång är det också världspremiär för de nedgrävda vågar, och mätningar, som studenterna från Chalmers har tagit fram under ett år på högskolan. Genom att mäta avstampskraften i hoppet, ska man på sikt kunna göra hopphästarna mer långlivade.

​För tredje året i rad samarbetar Gothenburg horse show med Chalmers i syfte att hitta en så ultimat språngkurva för hopphästen som möjligt. I år är det kraften i hästarnas avstamp och landning som kommer att mätas med hjälp av Chalmersstudenterna – något som aldrig gjorts förut. Vi träffade stora delar av projektgruppen på campus Johanneberg.

– Vi har utvecklat en teknik för att mäta kraften i hästarnas avstamp och landning, som innefattar stora vågar som vi gräver ned under marken, före och efter hindret. Vi vill utvärdera hur hästarna hoppar, för att optimeras deras träning och på så sätt förbättra sporten, säger Alexandra Kettil som är projektledare och samtidigt studerar fjärde året på Industriell ekonomi.

– Datan försöker vi använda till att hjälpa hästarna, och för att förbättra sporten, säger Ammar Kreish som läser sitt andra år på Automation och mekatronik. Som liten red han i fem år, och valde i höstas att ingå i projektet eftersom det är till för hästarnas bästa.

En av de andra studenterna i projektet, Patrik Jalnäs, visar oss den testsensor som de använder för att simulera hästhopp, eftersom de riktiga vågarna är alldeles för stora för att flytta runt. När han håller fingret över ljussensorn, skickas pulsdata till mjukvaran i datorn.

– Det är intressant att få implementera sin kunskap från studierna i det här. Förhoppningsvis kommer hela proceduren vara automatisk under själva tävlingen, men vi kommer sitta i stand-by ifall något skulle gå fel, säger Patrik Jalnäs.

Publiken kan precis som tidigare år ta del av resultatet direkt via de stora bildskärmarna, jumbotronen, inne på arenan. Siffrorna kommer att analyseras och generera information som bygger vidare på arbetet där Chalmers studenter kan fortsätta att analysera språngkurvan.

Om projektet

Projektet Chalmershindret drivs av studenter som utnyttjar sin teoretiska kunskap för att bygga världsunika mätsystem med hästens välfärd, välmående och välbefinnande i centrum.

– Vi fortsätter att skaffa oss ny information om hur hästar faktiskt hoppar, rön som utmanar den gängse, traditionella bilden av hur hoppen sker, säger Magnus Karlsteen, ansvarig för hästsportsatsningen på Chalmers.

Många av studenterna lockas av att de kan kombinera sitt hästintresse med sina studier.

– Det är roligt att ingå i ett sådant här projekt, eftersom det annars inte är helt vanligt att jobba med studenter från andra program och årskurser. Dessutom är hästar ett av mina största intressen och det betyder mycket att få jobba med dem i studierna, tycker Alexandra Kettil.

Under EuroHorse-mässan, som pågår samtidigt som Gothenburg horse show, presenteras såväl hindret som andra hästforskningsprojekt.

För mer information om Chalmers hästsportsatsning besök: Hästsport på Chalmers

För ytterligare information, kontakta:

Magnus Karlsteen

Docent i fysik, projektledare för hästsportsatsningen vid Chalmers tekniska högskola
magnus.karlsteen@chalmers.se

Text: Sofia Larsson-Stern
Foto och video: Johan Bodell

Publicerad: to 22 feb 2018.