Fler chalmersforskare i Sveriges unga akademi

​Två chalmersforskare finns med när Sveriges unga akademi nu utökas med åtta nya ledamöter. Rikard Landberg, som forskar om livsmedelsvetenskap, och Philippe Tassin, fysik, tar nu plats för fem år. 
​Sveriges unga akademi startade 2011 och har idag 33 ledamöter; varav tre nu finns på Chalmers. Varje ledamot tar plats för en period av fem år, och den som vill ansöka ska ha tagit sin doktorsexamen för högst tio år sedan.

Rikard Landberg

Rikard Landberg är professor i livsmedelsteknik. Hans forskargrupp studerar matens och specifika livsmedelskomponenters effekter på hälsa och sjukdomsrisk. Växtbaserade, fiberrika livsmedels roll för aptitreglering, hormonomsättning och riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar har stort fokus.

– Jag blev såklart väldigt glad för det är naturligtvis ett erkännande! Men det är också väldigt roligt att livsmedelsvetenskap och nutrition finns representerat för första gången. Jag jobbar hårt för att höja statusen på mitt ämne och att den forskning som görs ska hålla högsta klass, säger Rikard Landberg.

Philippe Tassin

Philippe Tassin är docent i fysik. Hans forskargrupp arbetar med så kallad nanofotonik, en del av fysiken som studerar hur ljus kan styras och manipuleras med hjälp av elektromagnetiska strukturerade material. Ljus och elektromagnetiska vågor spelar en avgörande roll i vårt samhälle när det gäller till exempel internet, smarta mobiler och tv-skärmar.

–  Jag ser verkligen fram emot att arbeta tillsammans med forskare från hela landet och inom vitt skilda områden. Som ledamot av Sveriges unga akademi vill jag utveckla mitt engagemang i en rad forskningspolitiska frågor och populärvetenskapliga aktiviteter, säger Philippe Tassin.

 
Sveriges unga akademi är en tvärvetenskaplig akademi för ett urval av de bästa yngre forskarna i Sverige – en oberoende plattform som ger yngre forskare en stark röst i den forskningspolitiska debatten och som arbetar med att föra ut forskning till unga.

Unga akademier finns i över 30 länder och Sveriges unga akademi arbetar med de andra unga akademierna på nordisk, europeisk och global nivå.

 

Publicerad: må 28 maj 2018.