​Göran Reivall, tekniker i Nanotekniklaboratoriet, lämnar Chalmers efter 41 års tjänst. Här flankeras han under avtackningen den 28 februari av driftchefen Svante Pålsson och Nanotekniklaboratoriets föreståndare Peter Modh. Foto: Michael Nystås

Lämnar Chalmers efter 41 år

Vännerna och kollegorna. Det är vad Göran Reivall, tekniker i Nanotekniklaboratoriet, kommer att sakna mest när han nu lämnar Chalmers efter smått otroliga 41 års tjänst. "Ja, men det är klart att det också känns vemodigt", säger han.
Göran Reivall tycker ändå att det känns ganska bra när vi träffar honom på hans sista officiella arbetsdag den 28 februari.
– Det har mognat. Jag har varit förberedd ganska länge. Samtidigt är det klart att det känns konstigt, säger han.

Den 15 januari 1977 klev Göran Reivall in på institutionen för fysik på Chalmers. Karriären startade på Fysikverkstaden.
– Jag började som instrumentmakare. Vi gjorde alla instrument till vacuumkammaren. Forskarna kom och ritade vad de ville ha, helt enkelt. Det var mer från grunden på den tiden, berättar han.

Det blev en både uppsluppen och känslosam avtackning med flera personliga tal av vänner och kollegor den 28 februari. Göran var påtagligt rörd när han tackade för presenter och blommor:
– Det har verkligen varit roligt att få arbeta här med så många kompetenta människor, sa han bland annat.

En av de som var på plats var finmekanikern Carl-Magnus Kihlman (poserar med Göran på bilden till vänster), som gick i pension för snart fyra år sen, och jobbade tätt tillsammmans med Göran Reivall i imponerande 32 års tid. I sin ungdom i Trollhättan hade de till och med samma lärare, så det är en vänskap som går långt tillbaka i tiden.
Efter nio år på Fysik började Reivall hos professor Anders Larsson på dåvarande Elektroteknik 1986. Där träffade han Carl-Magnus Kihlman och jobbade bland annat med fotonik och elektrisk mätteknik.

När MC2 grundades år 2000 tog Göran steget över dit och har förblivit institutionen trogen sedan dess. Han har varit en del av driftchefen Svante Pålssons grupp.
– Jag har jobbat med service och underhåll, och ansvarat för mediakällaren; vacuumpumpar, gaser, tryckluft, vatten, allt sånt, berättar Göran.
Mediakällaren är belägen under Nanotekniklaboratoriet, och innehåller alla medier som via kanaler går upp till labbet.
– Så enkelt är det, konstaterar Reivall.

Arbetsuppgifterna har varierat genom åren, och det är något som han satt stort värde på.
– Omväxlingen har varit rolig. Jag har också fått göra lite egna grejer som andra företag kommit och tagit efter.
Göran utvecklade bland annat en metod för att få bort syre ur vatten.
– ABB var här och fotograferade och ville ha samma system i Trondheim. Även andra har varit här och tittat hur vi har gjort. Det är roligt att kunna hjälpa till.
Allra mest kommer han att sakna alla arbetskamraterna.
Men han försvinner inte helt till en början, utan kommer att vara kvar på MC2 under en övergångsperiod tills en efterträdare hunnit skolas in.

Göran Reivall är född 1953 i Alingsås. Han är gift, har två vuxna barn och ett barnbarn. Han bor i lägenhet i Alingsås, men håller på att bygga ut fritidshuset i Sjövik vid sjön Mjörn för att kunna flytta dit permanent.
Ombyggnaden kommer naturligtvis att ta mycket tid framöver, men även de egna båtarna är ett stort intresse. Göran äger inte mindre än fyra stycken; både segelbåtar och motorbåtar:
– Ibland vill man åka lite snabbare, ler han.

Text och foto: Michael Nystås

Publicerad: ti 06 mar 2018.