Han siktar allt högre med industrins hjälp

​För 30 år sedan var Herbert Zirath med och lade grunden till ett första elektroniklabb på Chalmers. Idag är han professor i höghastighetselektronik med ansvar för avdelningen Microwave Electronics Laboratory, som huserar i universitetets välkända MC2-labb.
hzirath_690x330.jpg
Likaså fungerar han som dubbelriktad kunskapsbro till Ericsson, där han är deltidsanställd som expert på mikrovågskretsar. Projekten han basar över är i det närmaste oräkneliga, men ett tydligt mål är att skapa spektrumeffektiv trådlös kommunikation för att nå ständigt högre datatakter.

Att summera Herbert Ziraths karriär kort är ogörligt. Efter några timmar i hans sällskap är det tydligt. Istället gäller det att plocka några russin ur den välmatade kakan, som började ta form för över 35 år då han av en slump kom in som doktorand på mikrovågor.

En röd tråd i forskningsarbetet har varit att ta fram transistorer med allt högre gränsfrekvens. Genom att kombinera material med olika bandgap går det att få elektronerna att röra sig i ett material utan dopning, och då går hastigheten upp.

Text: Anna Wennberg
Foto: Magnus Bergström/KAW

Läs hela intervjun i Elektroniktidningen >>>
www.etn.se/index.php/reportage/64362-han-siktar-allt-hogre-med-industrins-hjalp

Publicerad: on 11 apr 2018. Ändrad: to 12 apr 2018