Får 25 000 i resestipendium

​Patric Holmvall, doktorand på avdelningen för tillämpad kvantfysik på MC2, har fått 25 000 i resestipendium från Chalmersska forskningsfonden. Pengarna ger honom chansen att gästforska i fem veckor på två amerikanska universitet.
Foto på P Holmvall.Patric Holmvall (t v) är glad för stipendiet från forskningsfonden. Det ger ett betydande tillskott till finansieringen av resan. Holmvall är redan på plats och träffar forskare på Montana State University (MSU) i USA under tre veckor. Han har sen tidigare ett samarbete med Anton B. Vorontsov, professor på MSU, men vill nu utveckla det ytterligare på plats.
– Sedan åker jag till Northwestern University i två veckor för att ge ett colloquium samt undersöka möjligheterna till ett samarbete med professorerna James A. Sauls och William P. Halperin, berättar Patric.

Sauls, professor i fysik, och Halperin, professor i fysik och astronomi, är båda toppnamn inom sitt område, och belönades så sent som 2017 med Fritz London Memorial Prize på 10 000 USD vardera. Priset delades ut på den stora lågtemperaturfysikkonferensen 28th International Conference on Low Temperature Physics (LT28) i Göteborg.

Chalmersska forskningsfonden är en av Chalmers främsta fonder. Den förvaltas av Stiftelsen Chalmers tekniska högskola och bildades 1929 till skolans 100-års jubileum. Bidrag utdelas i första hand till stöd för yngre forskare och forskarstuderandes studieresor och internationella forsknings- och konferensresor.

Text: Michael Nystås

Publicerad: to 14 feb 2019.