Följ med Nobelpristagaren Takaaki Kajita på en underjordisk resa

​Den 28 november föreläser Nobelpristagaren Takaaki Kajita på Chalmers. Han ska berätta om den fascinerande resa som ledde till en banbrytande underjordisk upptäckt – och till Nobelpriset i fysik 2015.​
Vad han och den andra pristagaren Arthur B. McDonald hade upptäckt var ny kunskap om neutriner – en svårfångad och gåtfull partikeltyp i universum. I det japanska underjordiska observatoriet Kamiokande lyckades Kajitas forskningsgrupp registrera oscillationerna som visade att partiklarna, mot förmodan, hade massa.

– När jag började vid Kamiokande var underjordiska experiment bara ett litet underfält inom den experimentella partikelfysiken. Nu, efter mer än 30 år, har dessa underjordiska experiment blivit några av de mest lovande, kraftfulla, mångsidiga och effektiva sätten att utforska både partikelfysiken och själva universum. Den här forskningen fortsätter att intressera mig. Jag ser fram emot nya upptäckter inom området i framtiden, skriver professor Takaaki Kajita i The Nobel Prizes 2015, publicerad av Nobelstiftelsen. (Citatet är fritt översatt till svenska, reds anm)

Neutrinerna skapades i den stora smällen när universum föddes. Idag skapas de i kärnprocesser – i kosmos, i våra laboratorier och i kärnreaktorer.

– Neutriner är extremt fascinerande. De är universums näst vanligaste partiklar, efter fotonerna, men så flyktiga att det är svårt att påvisa deras närvaro. De kan vara nyckeln till några av de största olösta gåtorna i universum, säger professor Thomas Nilsson, experimentell fysiker och prefekt på institutionen för Fysik på Chalmers.

På Chalmers ser forskarna fram emot Kajitas besök, inte minst fysikerna inom astro-, partikel- och kärnfysik.

– Jag är väldigt glad av flera skäl. Jag studerade partikelfysik som student, men kom att arbeta inom reaktorfysik, som är ett helt annat område. Men det var genom att använda neutriner från kärnreaktorer som forskarna kunde bevisa både förekomsten av neutriner och oscillationerna som visar att de har massa, säger professor Imre Pázsit vid institutionen för fysik vid Chalmers.

Tack vare den kopplingen och hans omfattande samarbete med japanska fysiker kom Imre Pázsit i kontakt med neutrinoforskarna i Japan. Han träffade professor Kajita i Stockholm i samband med Nobelceremonin och i samband med ett Nobeldialogmöte i Tokyo i fjol träffades de båda igen.

– Där förstod jag att han var intresserad av att besöka Sverige igen, vilket givetvis hjälpte till att bjuda in honom till Chalmers. Jag ser fram emot hans föreläsning och jag hoppas att många kommer att ta tillfället i akt att lyssna på hans fascinerande berättelse.
Imre Pázsit har samarbetat med japanska forskare i mer än 25 år. År 2016 tilldelades han den japanska regeringens fina utmärkelse “The Order of the Rising Sun” för att ha främjat tekniskt och vetenskapligt utbyte och ömsesidig förståelse mellan Japan och Sverige.

Text: Mia Halleröd Palmgren, mia.hallerodpalmgren@chalmers.se​
Foto: Bengt Nyman/Wikimedia commons

Föreläsningen av professor Takaaki Kajita är öppen för allmänheten och gratis. Den hålls i Gustaf Dalen-salen på Chalmers campus Johanneberg, Göteborg, den 28 november klockan 15.15-16.00.
Ingen föranmälan krävs.

Nobelpriset i Fysik 2015: Förvandlingskonster i partikelvärlden

Takaaki Kajita i Japan och Arthur B. McDonald i Kanada belönades med 2015 års Nobelpris i fysik för avgörande insatser i experiment som avslöjat att neutriner byter identitet. Denna förvandlingskonst kräver att neutriner har massa. Upptäckten har ändrat vår förståelse av materiens innersta och kan visa sig avgörande för vår bild av universum.

Takaaki Kajita, Super-Kamiokande Collaboration, University of Tokyo, Kashiwa, Japan och Arthur B. McDonald, Sudbury Neutrino Observatory Collaboration, Queen’s University, Kingston, Kanada, fick priset “för upptäckten av neutrinooscillationer, som visar att neutriner har massa”

Publicerad: ti 13 nov 2018. Ändrad: on 14 nov 2018