Syntolkning: Bert-Inge Hogsved och pristagarna Johannes Altnäs, Gustaf Sjösten och Simon Pettersson Fors
​Från vänster: Bert-Inge Hogsved, Johannes Altnäs, Gustaf Sjösten och Simon Pettersson Fors. Eric Lindgren saknas på bilden.
​Foto: Hogia

Fysikstudenter får entreprenörspris

​Hur får man fysikundervisningen intressant och mer konkret? Tillsammans har fyra fysikstudenter på Chalmers utvecklat en sensor som ska hjälpa till att öka förståelsen för fysikaliska begrepp för elever på alla stadier. Nu belönas de med Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap.
​– Vi vill att fler människor ska upptäcka det fantastiska med naturvetenskap och inom dessa ämnen nå sin fulla potential. Priset betyder att vi kan ta nästa steg och tillverka prototyper i en större skala för den sensor vi arbetar med, säger Simon Pettersson Fors, en av pristagarna och andraårsstudent på Teknisk fysik på Chalmers.

Sensorn bidrar genom att möjliggöra eller förenkla mätningar som tidigare har varit svåra att utföra i skolsammanhang. Detta öppnar upp en ny dimension för elever och lärare där problem och övningar inte enbart behöver angripas matematiskt utan också praktiskt.

Motivationen och drivkraften hos pristagarna är stor och de har ägnat många timmar åt att arbeta med att utveckla sensorn som de hoppas ska få stor spridning.
– Vi gör detta för att utveckla nya idéer inom utbildning, sensorn är ett sätt att uppnå detta, menar Simon Pettersson Fors.

Priset delas varje år ut till studenter inom teknisk fysik, teknisk matematik eller kemiteknik med fysik på Chalmers. Syftet är att uppmuntra och uppmärksamma entreprenöriella initiativ. Priset instiftades 2011 av Bert-Inge Hogsved, själv teknisk fysiker och grundare av och vd för Hogia-gruppen.

Årets pristagare är Simon Pettersson Fors, Gustaf Sjösten, Johannes Altnäs och Eric Lindgren.

Läs mer om Bert-Inge Hogsveds pris

Publicerad: ti 13 mar 2018. Ändrad: on 14 mar 2018