Jens Nielsen

Jens Nielsen ny chef för Bioinnovation Institute

Professor Jens Nielsen blir VD för danska Bioinnovation Institute med säte i Köpenhamn, och tillträder 1 februari.
– Det här kommer att ge nya möjligheter även för Chalmers, säger han.
​Bioinnovation Institute, BII, är Novo Nordisk Fondens storsatsning för att skapa en dansk innovationsmiljö. På BII ska grundforskningens kunskap omsättas i praktisk nytta, genom lösningar som syftar till att motverka sjukdom, förbättra människors hälsa och bevara naturresurser. Institutet fungerar också som inkubator för nybildade bioteknikföretag.

– Det här var en möjlighet som jag bara inte fick missa! Att bygga upp ett nytt institut som har fokus på att översätta forskningen till tillämpning och innovation, såväl som att stötta nya företag, är väldigt spännande, säger Jens Nielsen.

Han har under hela sin karriär haft som mål att föra grundforskning vidare mot nyttiggörande och innovation, och har också startat flera företag.
– BII ligger alltså väl i linje både med min kompetens och mina intressen, så att nu kunna skörda frukterna av det jag lärt mig genom åren känns fantastiskt.

Även om den nya tjänsten innebär en flytt tillbaka till Danmark för Nielsen, ser han positivt på följderna för Chalmers del:

– Det här kommer att ge vår institution för biologi och bioteknik, och därigenom Chalmers, nya möjligheter. BII kommer inte att utföra grundforskning, och blir därför beroende av goda samarbeten med universitet. I min nya roll kommer jag att etablera nära relationer till Skandinaviska universitet som har stark life science-forskning, så att vi tillsammans ytterligare kan stärka innovation och ledande forskning i vår region.

Jens Nielsen kommer att behålla sin forskargrupp på avdelningen för systembiologi på Chalmers.

– Ja, jag kommer att fortsätta vara knuten till Chalmers, med 100 procents fokus på att leda forskargruppen och handleda mina många doktorander och post-doks.

Text: Mia Malmstedt
Foto: Novo Nordisk Fonden