Skanstorget, Göteborg, perspektiv
Vill du ha Skanstorget som allmän plats - eller bebyggt med 200 bostäder? undrar den nya Facebookgruppen  "Skanstorget i Göteborg - kulturarv och mötesplats"

Hundra år av svensk konsthistoria – och sen?

I förordet till antologin 8 kapitel om konsthistoriens historia i Sverige uppgavs för 18 år sedan att det var” [...] ungefär hundra år sedan svensk konstvetenskap blev en egen disciplin”. Dateringen gällde Stockholms universitet som 1889 fick sin första professur. Det dröjde sedan till 1918 innan Uppsala universitet och därefter 1919 innan Lunds universitet fick sina första professurer. Intresset för ämnets historia och vart vi är på väg har knappast minskat sedan 8 kapitel utkom. Mycket har också hänt sedan dess. Det är därför hög tid att ta upp denna stafettpinne och fortsätta dialogen kring konstvetenskapens/konsthistoriens identitet och fortsatta utveckling.

Stadsvandring i Gamlestaden

​​CENTRUM FÖR BYGGNADSKULTUR i västra Sverige bjuder in till årsmöte​ och stadsvandring i Gamlestaden 24 april 2019​.
​17.30 Kvällen inleds med årsmötesförhandlingar i
Medborgarhuset Gamlestaden, lokal Osborn.
18.00 Stadsvandring genom Gamlestaden till den nya ”noden” Gamlestads torg. Vandringen leds av Einar Hansson.

DEBATT

Yimbys roll i Göteborg olycklig
Vänstern sviker i stadsbyggnadsfrågorna

Vill du ha Skanstorget som allmän plats - eller bebyggt med 200 bostäder?

Frågan ställs av den nya Facebookgruppen om Skanstorgets framtid >>

Tävling om bostäder på Skanstorget - trots kritik Artikel i ETC Göteborg 8 augusti 2018. Claes Caldenby intervjuas i artikeln och är kritisk till planerna att bygga bort torgytan.

Bygg inte bort Skanstorget​ Debattartikel i GP 9 augusti 2018. I en skendemokratisk manöver tänker kommunen ordna en omröstning mellan tre förslag som ska avgöra Skanstorgets framtid. Den som vill att torget ska förbli en allmän plats kommer inte ha något alternativ att rösta på. Genomförs förslaget kommer Skanstorget att vara förlorat för all framtid, skriver Ingemar Mattsson (Arkitekturens hus) och Claes Caldenby (Centrum för byggnadskultur)​.

Läs debattartiklar från CfB >>

Verksamhet och aktiviteter: