Finalister i Tekniktävlingen Framtidens hållplats

Bild 1 av 1
Dekorativ illustration.

Nu är Tekniktävlingen för läsåret 22/23, "Framtidens hållplats" avgjord. Vi fick in närmare 130 fantastiska, fantasifulla, framtidsinspirerade och innovativa bidrag från skolor runt om i hela landet.

Framtidens hållplats 

Hur ser den framtida resenären ut och när börjar en resa egentligen? Att stå vid en hållplats och vänta på bussen kan ibland kännas väldigt långtråkigt. Hur kan vi förvandla dagens hållplatser till lustfyllda mötesplatser och locka fler till att åka kollektivt och lämna bilen hemma?

Om ungdomarna själva får bestämma kommer framtidens hållplatser vara en trygg och bekväm helhetsupplevelse med svenska äppelträd, konstutställningar, lek och självklart hållbara lösningar. Att stå och vänta på kollektivtrafiken är något man kommer se fram emot!

Under en hel termin har elever i åk 6 från 35 skolor runt om i hela Sverige utmanats i teknikprojektet ”Framtidens hållplats”. Med sikte på hållbara och inkluderande städer, lekfulla tekniska lösningar och framtidsanda har eleverna visionerat, modellerat och byggt sina prototyper. 

Årets tema har inspirerats av Västra Götalandsregionens arkitekttävling - ett nytt koncept för hållplatser och väderskydd.

Efter tuffa överläggningar utsåg juryn fem finalistprojekt som utmärkte sig mest som får dela på 25 000 kr i stipendier. Dessutom erhåller en skola utmärkelsen för ”Kreativitet & Innovation”.

Finalister läsåret 22/23

Kronan – Ebba Petterssons Privatskola

Väldigt fin och välkonstruerad modell, man riktigt känner att man står vid Stenpiren. Den annorlunda runda designen blir vacker med stort ljusinsläpp och unika material och designtänk med tex mosaik som gör konceptet intressant. Att använda sig av vågkraft och ta vara på regnvattnet visar på ett hållbarhetstänk. Kronan på verket är just en gigantisk krona på hållplatsens tak, en kul och smart lösning som lyser upp och skapar trygghet i mörkret.

Busshållplatsen av framtiden Påvelundsskolan

Hållplatsen är konstruerad efter ett tydligt syfte och lokaliserad i stadsmiljö där människor är i ständig rörelse. Tre värdeord som genomsyrar projektet; modernitet, säkerhet och bekvämlighet. Stort miljö- och energitänk där materialval och tekniska lösningar är välgrundade på en hög tekniskt hög nivå. Projektet har ett fint helhetsgrepp från presentationen av konceptet, innehållet i rapporten och genomförande.

Framtidens hållplats Guldhedsskolan

En hållplats med hållbarhetstänk både vad gäller material och ekologi. Modellen är tydlig med fina välgjorda detaljer och dessutom tillgänglighetsanpassad. De svenska äppelträden som ramar in hållplatsen skapar en grön och välbehövlig oas och den coola graffittiväggen på baksidan av byggnaden ger möjlighet för unga konstnärer att synas och gör det mödan värt att vänta.

Tomteverkstad - Ölyckeskolan

Mycket taktfull skånelänga i ny färgglad tappning. Genomtänkt design samt placering av inredning och utrustning så att alla passagerare, även husdjur, ska trivas på bästa sätt medan de väntar. En stor eloge till välgjorda skisser där man med lätthet kan följa processen och spegla i modellen. Säkerhetstänket är väl utvecklat. Här kan man känna sig trygg i väntan på nästa resa.

6B grupp 1 – Oscar Fredriksskolan

En kreativ och idérik konstruktion med framtiden i fokus med välmotiverade val i varje detalj; allt från material, möblering och tekniska byggnadsfunktioner. Integrerande miljöer uppmuntrar vistelse både ute och inne beroende på väderlek. Bidraget står ut i sin val av form där den går ifrån den klassiska rektangulära busskuren.

Göteborgspriset för innovation och kreativitet

Hultskolan

Innovativa och väl genomarbetade projekt med fina skisser, hög teknisk nivå, säkerhetstänk och spännande hållplatsupplevelser. Vi slungas 100 år framåt och bidragen kittlar sinnena ordentligt samt presenterar en fantasieggande bild av hur vi kommer resa i framtiden med nya former av färdmedel och smarta samt hållbara lösningar.

Hedersomnämnande

Bidrag 2 – Harvestadsskolan
En kul upplevelse med oväntade tekniska och roliga lösningar som bidrar till att väntan kommer kännas kortare.

Grupp 1 – Björkrisskolan
Förutom att vänta på bussen är detta en levande plats där man kan både njuta av fiskar och nya konstutställningar varje vecka.

Buscave – IES Krokslätt
Kreativa idéer med platsoptimerad lösning under jord i en växande stad med ökande befolkning.

Anonymous – Helenelundsskolan
Med ett stort fokus på hållbara lösningar tar detta projekt oss närmare de globala målen.

CIN – Jättestensskolan
Denna hållplats sätter barnen i fokus med en fantastisk elefantlekplats och en värmebubbla för kalla och blöta dagar.

VAJL – Turingeskolan
En inkluderande och tillgänglighetsanpassad hållplats för många målgrupper i samhället.

Samtliga bidrag kan ses i en onlineutställning. En del av projekten kommer även ställas ut i slutet av sommaren 2023 i Nordstans köpcenter, i samband med Göteborgs 400-år jubileum.

Årets tema i tekniktävlingen, Framtidens hållplats, är ett samarbete mellan Chalmers, Göteborgs stad, Västtrafik, Periskop och Tekniska Samfundet.

Välkommen att kontakta mig!

Dorotea BlankChalmers Skolsamverkan, dorotea.blank@chalmers.se