Intresse för hus. Passion för cykling


“Riksidrottsuniversitet är en satsning som ska underlätta för oss elitidrottare att kunna fortsätta vår elitsatsning inom sporten samtidigt som vi studerar. Det innebär att jag kan få hjälp med mina studier och anpassa dem efter träningen.”

Vägen dit kan ibland vara lika viktig som själva målet, i alla fall om man som Sara Öberg är chalmerist och elitidrottande cyklist. Man vinner inga mountainbike tävlingar om man inte tar sig förbi varje hinder. Och man riskerar att aldrig lyckas bli utexaminerad civilingenjör om man inte löser vardagspusslet – något Sara har lyckats med.
 
Från början skulle hon bli kirurg. Eller brandman. Kanske. Bygga hus, det var också kul. Hon skulle i alla fall inte bli egenföretagare som pappa. Det var alldeles för mycket jobb med det. Därför läste hon natur på gymnasiet – och inte bygg som hon egentligen ville – för att ge sitt framtida jag så bra förutsättningar som möjligt.
 
I dag läser Sara andra året på det femåriga civilingenjörsprogrammet Väg- och vattenbyggnad.* Samtidigt tillhör hon Sverige-eliten i mountainbike. Hon är rankad topp tio, tränar upp till två pass om dagen och tävlar i perioder varje helg. Dessutom pendlar hon mellan campus Johanneberg och hemmet ett par timmar bort. Varje dag.
 
Hur gör man för att klara ett så tufft schema – och dessutom vara framgångsrik inom det man gör?
 
– Planera din tid och se till att vara effektiv när du väl pluggar för då kan du göra allt som du tycker är roligt efteråt. Chalmers har nyligen blivit utnämnt till Riksidrottsuniversitet. För Sara har det först och främst inneburit en ökad flexibilitet med hänsyn till hennes schema – och hon slipper det svåra valet att behöva välja mellan sitt intresse och sin passion; byggindustrin och cyklingen.
 
– Det var en kurs där vi skulle iväg i fyra dagar men jag skulle ha tävling samma helg. Jag kände att jag inte kunde åka i väg och ta med mig alla grejer och träna så d. fick jag en hemuppgift istället. Jag var med på en av fyra dagar och resten skrev jag en uppsats om. Det gjorde att jag kunde både gå i skolan, träna och förbereda inför tävlingen.
 
– Förra året kände jag fortfarande att jag provade mig fram. Jag tänkte ’jag börjar plugga så får vi se hur det går. Annars får jag väl börja jobba och cykla’. Men nu inser jag ju att man kan kombinera det. Med tanke på att jag är antagen till Riksidrottsuniversitetet så vet jag att när cyklingen kommer kräva mer än vad den gör i dag så kommer jag kunna gå ner i tid eller pussla om schemat så jag kan klara båda två.
 
Ändå är det inte först och främst inom sporten Sara ser sitt framtida yrke.
 
– Ska jag jobba med cykling så blir det i så fall bara under en kort period. Det går om man vill, om man är tillräckligt duktig, men då behöver man vara bland de bästa i världen.
 
– Jag vill få min utbildning och min dröm är att bygga miljövänliga hus. Tänk att få bygga ett hem till en familj och att det är noll påverkan på miljön. Passivhus.
 
– Alla hus som byggs i dag miljöcertifieras men när det gäller att bygga hus så finns det ju bättre och sämre sätt. Det är ändå inom byggsektorn som mycket av utsläppen sker, vi bygger och river. Sådant arbete kan man göra på mycket smartare sätt än vad vi gör idag.
 
– Jag tycker det är viktigt med hållbarhet som vision och det får man med sig som student på Chalmers. Det tas upp i allt.
 
Cykling är lite samma sak, menar Sara. Det är miljövänligt.
 
– Min pappa och min familj har alltid kört enduro. Det gjorde även jag när jag var liten. Men jag fick inte köra själv i skogen och det var inte kul att bara köra runt på åkern där hemma där mamma kunde se mig. Sedan kom jag på att en cykling är ju lite samma sak som enduro. Enduro kostar ju dessutom varje mil det spyr ut koldioxid.
 
– Jag tycker om det fysiska med. När man cyklar måste man jobba med kroppen på ett annat sätt. Det är kul, det är miljövänligt och man använder kroppen.
 
Sara Öberg tävlar i Cross Country Olympic för Vårgårda. Hon har vunnit Västgötacupen, kommit 7:a i SM och ligger tvåa i Sverigecupen just nu.


SARA ÖBERG
Från: Västergötland
Ville bli när jag var liten: Brandman
Favoritleksak: Lego
Gör: Mountainbikecyklist på elitnivå
Inriktning på Chalmers: Väg- och vattenbyggnad

 

Publicerad: on 24 feb 2016.