Den ofrivillige ingenjören


”Under studietiden fick jag chansen att bland annat sitta med i styrelsen för ett av studentkårens bolag som då omsatte nästan 40 miljoner. Det hade tagit mig många år att få göra annars, i vanliga näringslivet. Tack vare att det finns några platser upplåtna för studenter så kan vi få jättemycket lärdom, få jobba med riktiga bolag och riktiga frågeställningar. Jag har haft fantastiskt stor glädje av det och jag tror det har gett mig ett försprång.”
 
 
– Att jag skulle bli ingenjör? Det tog lång tid innan jag kom på den tanken, säger Niklas Johansson, bondpojken från Småland. Jag läste teknik med inriktning samhällsbyggande arkitektur på gymnasiet och tyckte det var väldigt roligt att ha ett övergripande perspektiv för samhällsplanering och bygga nya områden. Hur man får ihop det. Men jag skulle inte bli ingenjör.
 
Uppvuxen på gård, lockades han av livet på landet. Men det är nog ingen slump ändå, att just Niklas Johansson, 25 år gammal, nu bara har uppsatsen kvar innan han har en Master of Science i Entrepreneurship and Business Design och kan titulera sig VD för vad som omnämnts som ett av årets mest hyllade affärsprojekt. Han ”erkänner” att han alltid varit lite av en nörd som snöar in på detaljerna – och har han väl fastnat för någonting är det ned att studera det på millimeternivå.
 
– Det blir materialsport, in och kolla Youtube tutorials och tekniken bakom. Jag kan vara jättenördig när det kommer till vissa saker och det finns mycket att nörda ned sig i. Det tycker jag är fantastiskt roligt och det blir ibland att man lägger ner lite mer tid på sådant än vad man hade tänkt sig i början men det är väl så det ska vara kanske.
 
Och nörda ned sig, det var precis vad Niklas och kollegorna gjorde som studenter på Chalmers Entreprenörsskola.* De gick både en och två rundor med affärsidén bakom Aqua Robur innan de var nöjda och bestämde sig för att utveckla en turbin som strömförsörjer mätutrustning för att hitta läckage i vattenledningar i stadsmiljö. Det har bland annat resulterat i vinst i Venture Cup och ett flertal fina resultat i internationella tävlingar – trots att affärsutvecklaren Niklas blygsamt beskriver sig som ”inte den vassaste kniven i lådan”.
 
– Jag har alltid haft mycket för mig. Jag tyckte om att ta ansvar redan tidigt och har alltid tyckt det har varit väldigt roligt när det händer mycket. Det är nog essensen till entreprenörskapet för mig. Och så är jag nog ganska stresstålig också. Men jag vet också hur det känns att kugga på en tenta.
 
Och det var någonstans där, när gymnasiet började komma till ett slut och det började bli dags att verkligen fundera på vad han skulle ”bli när han blir stor” som Niklas halkade in på ingenjörsspåret – om än omedvetet.
 
– Jag började kolla lite brett och hade en dialog med min studievägledare. En dag kom hon då och sa, ’Niklas, jag har hittat någonting som jag tror verkligen skulle passa dig bra.’ Och så började hon berätta om industriell ekonomi. Jag tänkte, ’ja, men det här kan nog vara intressant. Men fem år. Jag kommer aldrig palla det.’ Jag var ju skoltrött redan i gymnasiet – tyckte jag då.
 
– Och jag skulle fortfarande inte bli ingenjör. Ekonomi, det kunde jag tänka mig, för jag var ganska bra på matte. Så jag tittade runt lite mer och hittade Ekonomi och produktionsteknik. Sedan var jag här på öppet hus och tänkte, ’det är tre år, det passar mig. Jag kan börja med det och så kan jag känna om jag vill ta en master sen. Det kör vi på.’ Sedan dess har jag inte ångrat det en sekund.
 
– Jag tyckte det var en jättebra utbildning. I efterhand, när jag har diskuterat saker och ting med studenter från andra universitet och högskolor, har jag insett att vi nog är extremt bortskämda med att ha bra kvalitet på kurserna här på Chalmers.
 
Även möjligheten att engagera sig vid sidan om studierna nämner Niklas som en av Chalmers styrkor.
 
– Jag var bland annat ordförande för vår mottagningskommitté och det var fantastiskt att få arrangera alla de här sakerna som hör en mottagning till. Och så var det fantastiskt roligt att få träffa så mycket människor. Att jobba, som vi var då, nio personer så tätt tillsammans och leva i en overall under så lång tid. Det må låta lite flummigt och väldigt ”studentigt” men för oss var det oerhört mycket hårt arbete, mycket planering och väldigt seriöst.
 
– Jag kan inte understryka nog hur mycket det har gett mig och hur roligt jag har tyckt det var – och jag har några av mina bästa vänner från den tiden.

NIKLAS JOHANSSON
Från: Småland
Ville bli när jag var liten: Bonde
Favoritleksak: Radiostyrda bilar
Gör: Driver Aqua Robur
Inriktning på Chalmers: Ekonomi och produktionsteknik samt masterprogrammet Entrepreneurship and
Business Design
*
 
 
*Genom masterprogrammet Entrepreneurship and Business Design har du möjlighet att bli en del av Chalmers Entreprenörskola. Här kombinerar du studierna med praktiska övningar som att starta och utveckla företag tillsammans med forskare och innovatörer från akademin och näringslivet.
 
 

Sidansvarig Publicerad: on 24 feb 2016.