Malin PerssonSom chef har man inget facit, det gillar jag

Varje år har jag utvecklingssamtal med mig själv. Då skriver jag en lista på saker jag vill göra. Men också på sådant jag vill välja bort. Jag har till exempel bestämt mig för att inte springa Göteborgsvarvet. Därför upptar aldrig en sådan fundering min tid. På min lista stod för några år sedan att jag ville jobba utomlands. När tillfället dök upp var jag så förberedd att det bara var att packa väskan och sticka iväg, beslutet var ju redan taget. Jag kan tacka mina utvecklingssamtal med mig själv för mina framgångar.
 
Att hamna längst ner på sid 332 i internkatalogen är inte riktigt min grej. Men så bestämde jag mig också tidigt för att bli chef. På Chalmers väcktes mitt intresse för arbetsorganisation och logistik. Här fanns ett sammanhang som tilltalade mig. Jag är också besjälad av tanken att det inte egentligen finns några nya idéer, men att ”gamla” idéer går att kombinera och utvecklas till något ännu bättre. Därför letar jag kompetenser som kan paras ihop för att utvecklas till något riktigt stort. Där har jag hjälp av mitt nätverk som jag redan under studietiden lade grunden till.

 

Konsten att lägga in en extra växel

Är en chef alltid ett geni från början? Nej, det är jag nog ett levande bevis för. Chalmerstiden var stentuff för mig. Men jag bestämde mig tidigt för att slå bort alla tankar som ”kommer jag verkligen att klara det här?” Istället tittade jag mig omkring på de som lyckades och tänkte ”klarar andra det, så klarar jag det!”. Sen var det bara att lägga in den där extra växeln och köra på. Efter det drivs jag av utmaningen i allt jag gör. Att inte vara rädd. Jag tänker ofta ”lyckades jag ta mig igenom Chalmers, så fixar jag detta också”.
 

Chef över 500 genier

I början av min karriär kändes det svindlande att det, till skillnad från skolan, faktiskt inte fanns något facit. Men jag upptäckte att man litade på mina rekommendationer och mitt självförtroende växte snabbt. Och nu har det tagit mig till världens roligaste chefsjobb. Jag drivs av att få hjälpa andra människor att växa och brukar säga att jag har förmånen att vara chef över 500 genier! Tack vare min ingenjörsutbildning kan jag röra mig mellan olika discipliner – jag talar det tekniska språket men överlåter det praktiska till de som kan det bättre. Mitt jobb handlar om att skapa möjligheter, strategi och struktur för att vi ska kunna fullfölja vårt uppdrag. Jag gillar att ha det yttersta ansvaret.
 

Mångfalden finns på Chalmers

Jag är stolt över min Chalmersutbildning. Den väger tungt. Inte bara för att den har en stark tradition utan också för att Chalmers lyckats hänga med i tiden – lyckats med att modernisera sig. Och att den internationella dimensionen är så stark idag. Man behöver faktiskt inte ge sig ut i världen för att finna mångfald – den finns ju på Chalmers.


NAMN: Malin Persson 
UTBILDNING CHALMERS: Industriell Ekonomi 
JOBBAR MED: VD och koncernchef för Volvo Technology AB
LIVSFILOSOFI : Det är jag själv som bedömer och utvärderar mina egna prestationer. Vad omgivningen tycker och tänker är intressant och viktigt att ta in men det är alltid jag som har ansvar för vad jag gör och vem jag är. Det är jag som skall se mig själv i spegeln​
 

 

Publicerad: fr 02 dec 2016.