Ludvig Strigeus

Foto: Linnea Bengtsson

Jag gillade att skruva sönder radioapparater och andra trasiga tekniska prylar när jag var liten

Ludvig Strigeus är stjärnutvecklaren bakom den framgångsrika musiktjänsten Spotify,
och trivs med ett liv utanför rampljuset. 2011 belönades han med Tenzingpriset för sina insatser – men sin första medalj fick han redan på Chalmers. – Tenzingpriset var en otrolig bekräftelse på att jag är duktig på det jag gör, säger Ludvig Strigeus.
Vad ville du bli när du var liten?
 – Jag har alltid varit tekniskt intresserad och gillade att skruva sönder radioapparater och andra trasiga tekniska prylar när jag var liten, för att försöka förstå hur de fungerade. Mycket av min vardag kretsade kring elektronik och
datorer, så det var inte helt otippat att det skulle bli något inom det. Både min morfar
och pappa gick på Chalmers, så jag bestämde tidigt att jag ville gå i deras fotspår.
Vad var det bästa med att plugga på Chalmers?
 – Många ämnen var jättekul och det var roligt att hela tiden lära sig nya saker. Chalmers ger en bra teknisk grund som man sedan kan bygga vidare på i arbetslivet. Sedan har jag även ett gäng vänner kvar från Chalmerstiden som jag ofta umgås med.
Vilket var ditt bästa ämne?
 – Programmeringsämnena var nog roligast, men det gick faktiskt väldigt bra i alla ämnen. Jag belönades av Chalmers med John Ericsson-medaljen för goda studieinsatser.
Har du några goda råd till den som funderar på att söka till Chalmers?
 – Sök till något du är intresserad av. Det blir mycket roligare och enklare att läsa om man brinner för det man pluggar. Ett annat tips är att inte hoppa över föreläsningar utan att försöka följa med, annars kommer man lätt efter.
Vilka är dina personliga drivkrafter?
 – Framförallt drivs jag av tekniska utmaningar, jag har svårt att jobba på uppgifter som jag inte känner ger mig något. Det är viktigt för mig att hela tiden utvecklas och lära mig nya saker. Att sätta upp mål är viktigt för mig, jag blir
motiverad av att göra framsteg och leverera resultat snabbt.
2011 belönades du med det speciella Tenzingpriset för ”vägledare som gör prestationer möjliga”. Vad betydde det för dig?
 – Det var så klart väldigt smickrande att bli uppmärksammad av Tenzingpriset. Även om jag inte gillar att synas för mycket i rampljuset är det så klart en otrolig bekräftelse på att jag är duktig på det jag gör.

 
NAMN: Ludvig Strigeus
 
UTBILDNING CHALMERS: Datateknik 300 hp
 
JOBBAR MED: Programutvecklare, Spotify
 
 

 

Publicerad: on 24 feb 2016.