Teknikåttan - för alla Sveriges åttor!

Teknikåttan är en tävling i teknik och naturvetenskap för åttondeklassare i grundskolor i hela Sverige. Alla elever i årskurs åtta kan delta, inga särskilda förkunskaper krävs. Teknikåttan är både en resurs för lärare och en stimulans för elever.

Syftet med Teknikåttan är att öka intresset för teknik och naturvetenskap hos ungdomar, genom att visa hur spännande det kan vara mer teknik. Frågorna och de praktiska uppgifterna i Teknikåttan följer läroplanen och syftar till att möta de förmågor som beskrivs där. Svaren hittar man inte bara i böcker - frågorna har ofta med vardagen att göra och det gäller att använda sitt sunda förnuft. Frågorna från tidigare år sparas på Teknikåttans webbplats och kan mycket väl användas i undervisningen. 

Träna på Kunskapsnätet

Kunskapsnätet är en fantastisk databas där eleverna kan arbeta med att fördjupa sig inom flera olika teman inom teknik och naturvetenskap inför tävlingen.

Viktiga datum 2016
  • Anmälan är öppen 1 sep 2015 – 20 jan 2016. Du som är lärare anmäler din klass och din skola.
  • Kvaltävlingen pågår 27 jan – 3 feb 2016. Nytt för i år är att kvaltävlingen kommer att kunna genomföras direkt på webben!
  • Regiontävling 21 april
  • Rikstävlingen 19 maj på Uppsala universitet
Teknikåttan och Chalmers

Tävlingen startade i Linköping 1993 och är nu rikstäckande. Den är upplagd ungefär som Vi i femman, med uttagstävlingar, regionfinaler och riksfinal. Teknikåttan delar in Sverige i tolv regioner, alla knutna till en högskola eller ett universitet. Chalmers ansvarar för regionen södra Västra Götaland.

Teknikåttans nationella webbplats

Publicerad: to 14 okt 2010. Ändrad: fr 05 feb 2016