Tekniska Samfundet

Chalmers samarbetar med Tekniska samfundet, som arbetar med tekniktävlingar för skolklasser i olika åldrar.
 
Syftet med tekniktävlingar är att stimulera såväl elever som lärare till att arbeta med teknik i skolan och att tävlingen ska fungera som ett naturligt inslag i teknikundervisningen. I strävansmål för ämnet teknik kan man läsa att undervisningen ska leda till att eleverna:
–       utvecklar förmågan att reflektera över, bedöma och värdera konsekvenserna av olika teknikval,
–       utvecklar intresset för teknik och sin förmåga och sitt omdöme vad gäller att hantera tekniska frågor.
 
Tekniktävlingar är Tekniska samfundet och Chalmers sätt att bidra till att dessa mål uppfylls. Det är också vår förhoppning att både lärare och era elever ska bli inspirerade till vidare arbete med teknik, och, sist men inte minst, att väcka intresset genom att ha roligt!
 
Tekniska Samfundet i Göteborg har arrangerat tekniktävlingar sedan 1993. Genom åren  har de sett många kreativa och inspirerande lösningar på de varierande tävlingsuppgifter. Tekniktävlingen genomförs i Göteborgsregionens skolor i t ex: Göteborg, Öckerö, Frillesås, Vallda, Kungsbacka, Alingsås, Mölndal, Styrsö, Kullavik, Sollebrunn, Onsala, Lerum, Lindome, Gråbo, Falkenberg, Kode, Sävedalen m fl.
 
Teknik för alla:
•Tekniktävlingen är en etablerad och lättsam kraftmätning mellan 6:e klassare i hela Göteborgsregionen som startade 1993 på initiativ av Tekniska Samfundet och arrangeras i samarbete med Chalmers.
•Tekniktävlingen skall vara välkommet stöd och avbrott i skolans normala undervisning. Erfarenheten visar att både elever och lärare är verkligen entusiastiska när de får tävla mot sig själva och andra klasslag i en så ovanlig gren som teknik.
•Tekniktävlingen vill engagera både tjejer och killar att upptäcka tjusningen med att finna lösningen på tekniska problem. Att det dessutom är en lagtävling för hela klassen stärker både vänskapen och en god laganda. En erfarenhet som ger ett långsiktigt samarbete i klasserna.
• Över 10 000 elever har deltagit de senaste fem åren! De senaste fem åren har över 350 klasser deltagit och uppemot 10 000 elever har varit med och tävlat. Varje år engagerar sig 60 till 70 lärare i tävlingen som stöder teknikundervisningen i mellanstadiet.

Publicerad: fr 09 aug 2013. Ändrad: fr 08 nov 2013