Kemikalendern

Film och experiment om kemi - varje månad

Kalendern består av tolv inspirationsfilmer med tolv tolv tillhörande laborationsfilmer. Samtliga knyter an till LGR 11. Filmerna är cirka 5 minuter långa och visar olika exempel på kemi i vår omgivning, sett genom en nyfiken och utforskande persons ögon. I kemikalendern ingår även ett undervisningsmaterial med fakta och laborationsinstruktioner per tema. På den här sidan hittar du alla filmer och skolinstruktioner, månad för månad.

Undervisningsmaterialet är utformat med utgångspunkt för lärare och deras elever på mellanstadiet och uppåt.

Klicka här för att prenumerera på kalendern som kommer ut en gång i månaden under 2016.

Vill du hellre ha hela kalendern samlad på en DVD kan du beställa den gratis här. Beställ gärna fler om ni är många på skolan som vill använda den.

Kemikalendern är framtagen av Chalmers, Göteborgs universitet, Universeum och Molecular Frontiers för att ge roliga och användbara upplevelser till lärare och elever i olika åldrar.  

Kontaktpersoner: Frida Andersson.

Januari: Konst och kultur

Inom konst och kultur har kemin avgörande betydelse för tillverkning av färg, papper och andra material, som skapar förutsättningar för kreativa och konstnärliga uttryck.

 
 

Februari: Mode

I alla tider har människan använt sig av kemi för att klä upp sig och att göra sig fin. Kemi ligger bakom produkter som smink, hudkrämer, dofter och textlier med olika egenskaper.

 
 

Mars: Energi och klimat

Kemi har stor betydelse för att förklara många frågor inom energi och klimat. Kemin är också central i att lösa de utmaningar, som finns inom området.

 
 

April: Industri

Från träd till papper - hur går det till? Och vad är det för skillnad på toalettpapper och hushållspapper? I den fjärde filmen i Kemikalendern utforskar Louise och Jonas skogsindustrin.

 
 

Maj: Kärlek

Man säger ofta om sin nyfunna kärlek är att man "har den rätta kemin". Vad har då egentligen kärlek med molekyler att göra? En hel del, visar det sig! Kemikalendern i maj fokuserar på kärlekens kemi.

 
 

Juni: Vatten och luft

Alla känner vi till vatten, den vanligaste molekylen vi har på jorden. Hela 71 % av jordens yta är täckt av vatten och anledningen till varför den kallas den blå planeten. I junifilmen följer vi vattenmolekylernas resa högt som lågt!

 
 

Juli: Hållbarhet

Hållbar utveckling handlar om balans mellan miljömässiga, ekonomiska och sociala hänsynstagande i det sätt vi människor lever här på jorden. Kemi, eller snarare kemikalier, har ett ganska dåligt rykte i det här sammanhanget men så kallad grön kemi kan också vara en del i att lösa utmaningar och problem med att skapa en hållbar framtid!

 
 

Augusti: Idrott

Att vi mår bra av att träna vet de flesta. Men vad händer i kroppen när vi använder våra muskler, och hur kan vi omvandla energi från maten vi äter till energi att lyfta tunga saker eller springa snabbt? Genom att vara aktiva eller passiva gör vi av med olika mängder energi, och med hjälp av kemi kan detta mätas och analyseras och bidra till mer kunskap om hälsa, idrottsmaterial och effektivare träningsmetoder. ​
 

September: Kommunikation

Det finns många olika sätt att kommunicera och sättet som vi kommunicerar på utvecklas hela tiden. För oss människor har sätten vi kommunicerar på idag i många fall blivit avancerade tekniska processer. Mycket av detta är tack vare kemisk kunskap. 

 

Så här på höstkanten duggar förkylningarna tätt, och vad kunde då vara mer passande som månadstema än hälsa? Kemi spelar en stor roll för människors hälsa, och kanske associerar vi ordet kemi i detta sammanhang främst med läkemedel, och långa rader av små vita piller. Men kopplingen mellan kemi och hälsa finns in många fler perspektiv - i den mat vi äter, i kroppen när vi tränar och sover, och hur vi påverkas av vår omgivning. Den här filmen fokuserar på antibiotika – hur det fungerar och hur vi kan vidareutveckla det i framtiden.  

Äter gör vi varje dag. Men vi kanske inte reflekterar så ofta över att matlagning är ganska likt ett kemiskt experiment. Hur vi bevarar ingredienserna, hur vi blandar dem i rätt proportioner och hur vi värmer eller kyler våra blandningar till rätt temperatur. I den elfte filmen i Kemikalendern undersöker vi vilka likheter kemi och mat har. Hur maten påverkas kemiskt vid tillagning och kontakt med syre. Vi lär oss också mer om hur näring tas upp av kroppen.  ​

Människor har använt kemi i alla tider, även innan vi kallade det för kemi. Många av de tidiga vetenskapliga upptäckterna har haft stor betydelse för dagens forskning, vars resultat bygger på tidigare insikter. Det görs en summering av årets kemikalender med några nedslag och ges exempel på Nobelpris som gjort skillnad.  Vi tittar också närmare på innehållet i Alfred Nobels testamente och får svar på varför Nobel inrättade sina Nobelpris, som började delas ut för 110 år sedan.​

 

Publicerad: må 17 jan 2011. Ändrad: lö 09 apr 2016