Teknisk matematik

300 hp (civilingenjör)

Studenter som väljer Teknisk matematik tycker att matematik är roligt, utmanande och användbart. De uppskattar utbildningens teoretiska tyngd och ser fram emot att lösa komplexa problem. Känner du igen dig i beskrivningen? Under utbildningen får du en gedigen träning i problemlösning och lär dig att använda kraftfulla matematiska verktyg, som ger dig stora möjligheter till utmanande jobb i flera branscher.


Utbildningens innehåll

De två första åren ligger tonvikten på matematiska ämnen och grundläggande naturvetenskapliga ämnen. I årskurs tre har du möjlighet att inrikta dig på områden som intresserar dig. Du kan fördjupa dina kunskaper i matematik, statistik, datalogi och fysik, men också rikta in dig på bioinformatik, ekonomi, industriell ekologi och signaler och system. Efter tre års studier avlägger du teknologie kandidatexamen med ett avslutande kandidatarbete. Om man jämför de tre första åren med Teknisk fysik innehåller Teknisk matematik fler kurser i matematik, statistik och matematisk modellering. Teknisk fysik innehåller däremot fler fysik och teknikämnen. Under fjärde och femte året läser du ett masterprogram. Här är valfriheten stor tack vare den teoretiska höjd som de tre första åren ger och du kan välja bland 17 olika masterprogram.
 

 

Arbetsområden

Som teknisk matematiker har du möjlighet att arbeta inom många och varierande områden. Ett stort antal matematiker, statistiker och data loger arbetar inom läkemedels-, IT-, finans- och försäkringsbranscherna. Andra arbetar med avancerad matematik inom klassiska ingenjörs områden som strömningslära, hållfasthet, optimeringslära och elektromagnetism. Självfallet är också teknisk matematik en utmärkt grund för forskarstudier och för en fortsatt akademisk karriär inom flera olika discipliner. En mycket snabb utveckling av matematiska och statistiska modeller för att hantera stora datamängder, så kallad maskininlärning, pågår. Den tekniska matematikern kommer att stå mycket väl utrustad för att kunna delta i utvecklingen och analysen av sådana modeller, i samarbete bland annat med datavetare, biologer och språkvetare.


Matematik- och fysikprovet

En del studenter tas in på betyg och en del av platserna tillsätts på grundval av ett särskilt antagningsprov. Alla sökande till Teknisk matematik är välkomna att göra provet, läs mer på:


 Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Applied Mechanics
Applied Physics
Biomedical Engineering
Communication Engineering
Complex Adaptive System
Computer Science - Algorithms, Language and Logic
Engineering Mathematics and Computational Science
Industrial Ecology
Innovative and Sustainable Chemical Engineering
Lärande och ledarskap
Naval Architecture and Ocean Engineering
Physics and Astronomy
Quality and Operations Management
Sound and Vibration
Sustainable Energy Systems
Systems, Control and Mechatronics
Wireless, Photonics and Space Engineering


​Fråga en student


Namn Sofia Giljegård
Ålder  21
Läser Teknisk matematik

Ställ en fråga


När det var dags för mig att välja universitetsutbildning visste jag att jag tyckte om matematik och att jag vill använda det i mitt framtida yrkesliv, men inte på vilket sätt. Teknisk matematik ger en gedigen matematisk grund samtidigt som det visar på många vitt skilda tillämpningar, vilket gör att utbildningen passar mig perfekt. Under år två och tre har vi en del valbara kurser, så att varje person kan rikta in sig mot just det som hen tycker är mest intressant.

Anledningen att jag hamnade just på Chalmers är en blandning att jag alltid haft ett gott intryck av skolan, samt att jag har mycket släkt i göteborgstrakten även om jag inte är härifrån själv. När jag inte pluggar engagerar jag mig i studentlivet. Här finns något för alla, från att fixa stora fester eller fina middagar till att flyga luftballong eller spela musik. Själv har jag varit aktiv i flera spex, som närmast kan beskrivas som humoristiska teaterföreställningar med mycket sång.

Tveka inte att höra av dig om du undrar något om utbildningen eller livet som chalmerist. Jag svarar gärna på alla frågor, stora som små.

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: ti 19 jun 2018