Teknisk fysik

300 hp (civilingenjör)

Våra studenter kännetecknas av sin förmåga att lösa komplexa problem. Detta i kombination med en stark teoretisk grund i matematik och fysik, gör dem attraktiva på arbetsmarknaden då I stort sett alla stora teknikföretag har tekniska fysiker i personalstyrkan. Oftast är de i ledande positioner på forsknings- eller utvecklingsavdelningar. Teknisk fysik är en av de mest teoretiska utbildningarna i Chalmers programutbud. Du kommer att läsa matematik, fysik och teknik på en mycket hög nivå. Är du nyfiken, intresserad och redo nog att anta utmaningen?

Utbildningens innehåll

Newtons vagga
Under de två första åren ligger tonvikten på matematiska ämnen och klassisk fysik. Du upptäcker hur sammanflätad matematiken är med fysikens lagar och även med olika tekniska problemställningar. 

Tredje året läser du kvantfysik och använder fysiken och matematiken för att utforska naturlagarna och vår tids mest avancerade teknik - som i hög grad bygger på kvantfysik. Efter tre års studier avlägger du teknologie kandidatexamen i fysik eller matematik. Det fjärde och femte året fördjupar du dig genom att välja ett masterprogram. Tack vare den teoretiska höjden och den träning i problemlösning som de tre första åren innehåller, har du många valmöjligheter. Dessutom kan du förlägga delar av studierna vid utländska universitet. 
 
I jämförelse med Teknisk matematik, har Teknisk fysik en betydligt djupare och mer naturvetenskaplig grund. Innehållet av grundläggande matematik är ungefär detsamma, men studenterna på Teknisk fysik läser färre kurser inom statistik samt färre beräknings- och teknikorienterade matematikkurser.

Arbetsområden

Utbildningens bredd gör att det finns plats för tekniska fysiker inom de flesta företag och organisationer, även om inriktningen du väljer fortfarande är av viss betydelse. 

Det finns studenter som väljer den akademiska banan och forskar. Forskningen bedrivs då både inom akademin och i företag och organisationer. Andra studenter blir konsulter, projektledare och chefer i industrin.

Matematik- och fysikprovet

En del studenter tas in på betyg och en del av platserna tillsätts på grundval av ett särskilt antagningsprov. Alla sökande till Teknisk fysik är välkomna att göra provet, läs mer på:
Matematik- och fysikprovet

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Applied Mechanics 
Biomedical Engineering
Communication Engineering
Complex Adaptive System
Computer Science - Algorithms, Language and Logic
Data Science and AI​
Engineering Mathematics and Computational Science
Lärande och ledarskap
Materials Engineering
Nanotechnology 
Physics
Sound and Vibration
Systems, Control and Mechatronics
Wireless, Photonics and Space Engineering ​​

 

Programöversikt ppnas i Studentportalen)​

​Fråga en student​

 
Namn John Daniel Bossér
Ålder 23
Läser Teknisk fysik

Ställ en fråga

"Jag läser just nu mitt femte och sista år på teknisk fysik. Jag valde att läsa programmet för det kombinerade mina favoritämnen fysik, matematik och programmering. Detta i kombination med studentlivet och Chalmers starka studentkår gjorde valet lätt. 

H
är på teknisk fysik får vi en grundlig utbildning inom fysik, matematik och problemlösning. Utbildningen består av mycket teori men även en del praktiska moment i form av laborationer som leder till djupare och mer intuitiv förståelse. Utbildningen sker i högt tempo. Detta kan vara läskigt till en början men är inget problem om man har intresse för ämnena. 

Att ta till sig och applicera ny information i ett högt tempo är något jag känner att jag kommer ha extra mycket glädje av när jag är klar med utbildningen. När jag väl har mitt examensbevis i handen hoppas jag hitta en arbetsplats som jag tycker är stimulerande, möjligen som doktorand eller på något trevligt företag där jag gör nytta. 

På min fritid gillar jag lära mig nya saker. Just nu lär mig nya programmeringsspråk, pysslar med elektronik och ett antal andra projekt. Jag har också engagerat mig en del i studentlivet, som även det har fyllt en hel del kvällar och helger. 

Hör gärna av dig till mig med dina frågor gällande Chalmers, teknisk fysik eller studentlivet."
 

Publicerad: fr 25 sep 2020.