Teknisk fysik

300 hp (civilingenjör)

Våra studenter kännetecknas av sin problemlösningsförmåga, som i kombination med den starka teoretiska grunden i matematik och fysik, gör dem attraktiva på arbetsmarknaden. I stort sett alla stora teknikföretag har tekniska fysiker i personalstyrkan. Oftast hittar man dem på en forsknings- eller utvecklingsavdelning och i ledande positioner. Teknisk fysik och Teknisk matematik är de mest teoretiska utbildningarna i Chalmers programutbud. Du kommer helt enkelt att läsa matematik, fysik och teknik på en hög och utmanande nivå. Är du nyfiken, intresserad och redo att anta utmaningen?

 

Utbildningens innehåll

De två första åren ligger tonvikten på matematiska ämnen och klassisk fysik. Du upptäcker hur sammanflätad matematiken är med fysikens lagar och även med olika tekniska problemställningar. Tredje året läser du kvantfysik och använder fysiken och matematiken för att utforska naturlagarna och vår tids avancerade teknik, som i hög grad bygger på kvantfysik. Efter tre års studier avlägger du teknologie kandidatexamen i fysik eller matematik. Fjärde och femte året fördjupar du dig genom att välja ett masterprogram. Tack vare den teoretiska höjden och den träning i problemlösning, som de tre första åren innehåller, har du många valmöjligheter. Du har också möjlighet att förlägga delar av studierna vid utländska universitet. I jämförelse med Teknisk matematik, har Teknisk fysik en betydligt djupare och mer naturvetenskaplig grund. Innehållet av grundläggande matematik är ungefär detsamma, men studenterna på Teknisk fysik läser färre kurser inom statistik samt färre beräknings- och teknikorienterade matematikkurser..
 

Arbetsområden

Efter din examen i Teknisk fysik har du många valmöjligheter. Utbildningens bredd gör att det finns plats för tekniska fysiker inom de flesta företag och organisationer. Den inriktning du väljer på din utbildning spelar såklart roll. Det finns studenter som väljer den akademiska banan och forskar. Forskningen bedrivs både inom akademin och i företag och organisationer. Andra studenter blir konsulter, projektledare och chefer i industrin.
 

Matematik- och fysikprovet

En del studenter tas in på betyg och en del av platserna tillsätts på grundval av ett särskilt antagningsprov. Alla sökande till Teknisk fysik är välkomna att göra provet, läs mer på:
Matematik- och fysikprovet

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Applied Mechanics 
Applied Physics
Biomedical Engineering
Communication Engineering
Complex Adaptive System
Computer Science - Algorithms, Language and Logic
Engineering Mathematics and Computational Science
Lärande och ledarskap
Materials Engineering
Nanotechnology 
Nuclear Science and Technology
Physics and Astronomy
Sound and Vibration
Systems, Control and Mechatronics
Wireless, Photonics and Space Engineering 


​Fråga en student​


Namn Cody Hesse
Ålder 20
Läser Teknisk fysik

Ställ en fråga

Jag har precis avklarat mitt första år på teknisk fysik och det har på många sätt varit ett av de mest lärorika åren i mitt liv!
 
Efter gymnasiet tog jag ett sabbatsår eftersom jag inte riktigt visste vad eller var jag ville studera. Det var ett viktigt år där jag bland annat kom fram till att det är fysik och matematik som jag vill lära mig mer om. Kombinationen av Chalmers studentliv, spännande kurser och närheten till Sveriges västkust gjorde det till ett självklart val för mig.
 
Här på teknisk fysik får vi en grundlig utbildning inom fysik, matematik och teknik. Det blir en hel del spännande teori men även praktiska moment i form av laborationer. Detta är väldigt roligt då det ofta leder till en djupare och mer intuitiv förståelse för det vi räknar på. Undervisningens tempo är högt, men man vänjer sig snabbt och idag uppskattar jag den enorma utveckling som det har medfört.
 
På min fritid umgås jag mycket med min flickvän, vänner och familj. Inte sällan hittar du mig på campus, där det nästan alltid pågår olika aktiviteter för de som vill delta.
 
Hör gärna av dig till mig med dina frågor gällande Chalmers, teknisk fysik eller studentlivet. Jag vet hur svårt det kan vara att välja utbildning…


Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: ti 19 jun 2018