Teknisk fysik

300 hp (civilingenjör)

Som civilingenjör i teknisk fysik lär du dig att lösa komplexa problem. Detta i kombination med en stark teoretisk grund i fysik, matematik och teknik kommer att göra dig eftertraktad på arbetsmarknaden. I stort sett alla större teknikföretag har tekniska fysiker i personalstyrkan och då oftast i ledande positioner på forsknings-eller utvecklingsavdelningar. 

Utbildningens innehåll

Newtons vagga
Under de två första åren av utbildningen upptäcker du hur sammanflätad matematiken är med fysikens lagar och även med olika tekniska problemställningar då tonvikten ligger på matematiska ämnen och klassisk fysik. Under det tredje året läser du mer avancerade kurser såsom kvantfysik, fasta tillståndets fysik och subatomär fysik. Du använder då dina tidigare kunskaper i fysik och matematik från programmet för att kunna utforska naturlagarna och vår tids mest avancerade teknik på djupet.  

Under de tre första åren får du också lära dig att designa olika experiment för att kunna ta till dig ny kunskap. Detta inom vitt skilda ämnen som mekanik, termodynamik, optik, kvantfysik och fasta tillståndets fysik. Jämfört med programmet Teknisk matematik på Chalmers har Teknisk fysik en betydligt djupare och mer naturvetenskaplig grund. Innehållet av grundläggande matematik är ungefär detsamma, men på Teknisk fysik läser du färre kurser inom statistik och färre beräkningsmatematik. 

Det fjärde och femte året fördjupar du dig genom att välja ett masterprogram. Tack vare den teoretiska höjden och den träning i problemlösning som de tre första åren i programmet innehåller, har du flera valmöjligheter. 

Bredden av teknisk fysik speglas i det stora antalet masterprogram som du kan välja mellan. Många väljer något av de associerade masterprogrammen i fysik, komplexa adaptiva system eller nanoteknik men du har ytterligare 17 program att välja på som alla ger dig en civilingenjörsexamen i teknisk fysik. Dessutom kan du läsa delar av studierna vid utländska universitet. 

Efter tre års studier av teknisk fysik kan du även söka till sjukhusfysikerprogrammets årskurs tre genom ett samverkansavtal mellan Chalmers och Göteborgs universitet. Efter att ha läst resterande tre år av det programmet kan du då ta ut både en civilingenjörsexamen i teknisk fysik och en sjukhusfysikerexamen. Mer information om sjukhusfysikerprogrammet på Göteborgs universitet hittar du via länken nedan. 

länk till formulär
Arbetsområden

Utbildningens bredd gör att det finns plats för tekniska fysiker inom de flesta företag och organisationer. Kanske kommer du att arbeta med att utveckla självkörande fordon, nya system för kommunikation eller energiförvaring eller rentav bli vd för något större företag? Ditt val av masterprogram kommer även att utveckla dig till en mångsidig och eftertraktad specialist. Många av våra studenter blir konsulter, projektledare och chefer i industrin. Det finns också studenter som väljer den akademiska banan och forskar. ​

Matematik- och fysikprovet

En del studenter tas in på betyg och en del av platserna tillsätts på grundval av ett särskilt antagningsprov.
 Alla sökande till Teknisk fysik är välkomna att göra provet, läs mer på:
Matematik- och fysikprovet

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Applied mechanics 
Complex adaptive system
Computer science - algorithms, language and logic
Computer systems and networks
Data science and AI​
Engineering mathematics and computational science
Entrepreneurship and business design
High-performance computer systems
Industrial ecology
Information and communication technology​
Lärande och ledarskap
Materials engineering
Mobility engineering
Nanotechnology 
Physics
Sound and vibration
Sustainable electric power engineering and electromobility​
Systems, control and mechatronics
Wireless, photonics and space engineering ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

​​​

 

Programöversikt ppnas i Studentportalen)​

Sidansvarig Publicerad: fr 11 nov 2022.