Maskinteknik

300 hp (civilingenjör)

​Teknik i ett större sammanhang

 
Civilingenjörer i maskinteknik är problemlösare med ett helhetsperspektiv på produkter och system. De teoretiska och matematiska kunskaperna du får under utbildningen sätts i ett större sammanhang där ekonomiska och produktionsmässiga aspekter spelar roll, liksom de miljömässiga konsekvenserna. Samhället ställer allt högre krav på hållbara lösningar inom exempelvis transporter och energiförsörjning. Civilingenjörer i maskinteknik kommer att vara en yrkesgrupp som bidrar till lösningarna.
 

Utbildningens innehåll

Den teoretiska basen i utbildningen, med bland annat matematik och mekanik, kompletteras varje läsår med ett så kallat konstruera-byggaprojekt där hela produktframtagningskedjan ingår, från behov och idé till färdigt koncept och prototyp. År 2 avslutas med ett projekt där grupper om fem studenter i samarbete med företag löser ett verkligt problem, hela vägen från idé till självbyggd prototyp. Det tredje året avslutas med ett större projekt i grupp kallat kandidatarbete. Utbildningen avslutas med ett tvåårigt masterprogram som ger fördjupning och specialisering inom ett ämnesområde. Maskinteknik samverkar med och har studentutbyten med universitet i hela världen.

Många studenter väljer att studera ett år utomlands, vanligen i USA, England, Asien eller Australien. Maskinteknik har också ett nära samarbete med forskning på Chalmers och näringsliv i Göteborgsregion. Allt detta för att ge dig en avancerad och aktuell utbildning i världsklass. Civilingenjörsprogrammet maskinteknik fick 2012 Teknikföretagens pris ”Årets Teknikutbildning” med en lovordsmotivering som inleds med ”Chalmers civilingenjörsutbildning i maskinteknik siktar på att bli bäst, inte bara i Sverige utan i världen. Med en examen från detta program får unga ingenjörer en mycket bra start på en framgångsrik karriär i näringslivet”.


Arbetsområden

Ökade krav på hållbara lösningar och allt mer kräsna slutanvändare av produkter och system skapar spännande yrkesutmaningar för civilingenjörer i maskinteknik. Som nyutexaminerad kan du arbeta med produktutveckling, beräkning, simulering, produktion, eller forskning. Senare i din karriär blir sannolikt arbetsuppgifterna bredare och växer till att innefatta ledning och ekonomi. Många civilingenjörer arbetar inom tillverkningsindustrin, som producerar allt från bilar och fartyg till mobiltelefoner och köksapparater.
 

 

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Applied Mechanics 
Automotive Engineering
Biomedical Engineering
Engineering Mathematics and Computational Science 
Industrial Ecology
Lärande och ledarskap
Materials Engineering 
Naval Architecture and Ocean Engineering
Nuclear Science and Technology
Product Development
Production Engineering
Quality and Operations Management
Sound and Vibration
Supply Chain Management
Sustainable Energy Systems
Systems, Control and Mechatronics


​Fråga en student


Namn
Felicia Stuhlhofer
Ålder 20
Läser Maskinteknik 300 hp
Kommer från Göteborg, gick gymnasium i Eksjö

Som uppvuxen i Göteborg har jag ofta hört talas om Chalmers och när jag efter tre år på idrottsgymnasium i Småland skulle välja utbildning kändes det som en självklarhet att flytta tillbaka till Göteborg och börja studera på Chalmers.
Jag valde maskinteknik eftersom det är en bred utbildning som ger stora möjligheter och många masterprogram att välja på. Att utbildningen blandar de teoretiska delarna med praktiska och tillämpade inslag var också något som lockade mig.

Idag är jag är väldigt nöjd med mitt val och gillar blandningen av matematik, teknik, problemlösning och innovation som maskinteknik erbjuder.

Utöver studierna umgås jag gärna med mina vänner, tränar eller bara upptäcker Göteborg och allt som staden har att bjuda på. Jag har även valt att engagera mig i sektionens idrottsförening och delta på många studentevenemang för att få ut så mycket som möjligt av min studietid.


 

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: to 02 jun 2016