Maskinteknik

300 hp (civilingenjör)

​Teknik i ett större sammanhang

 
Civilingenjörer i maskinteknik är problemlösare med ett helhetsperspektiv på produkter och system. De teoretiska och matematiska kunskaperna du får under utbildningen sätts i ett större sammanhang där ekonomiska och produktionsmässiga aspekter spelar roll, liksom de miljömässiga konsekvenserna. Samhället ställer allt högre krav på hållbara lösningar inom exempelvis transporter och energiförsörjning. Civilingenjörer i maskinteknik kommer att vara en yrkesgrupp som bidrar till lösningarna.
 

Utbildningens innehåll

Den teoretiska basen i utbildningen, med bland annat matematik och mekanik, kompletteras varje läsår med ett så kallat konstruera-byggaprojekt där hela produktframtagningskedjan ingår, från behov och idé till färdigt koncept och prototyp. År 2 avslutas med ett projekt där grupper om fem studenter i samarbete med företag löser ett verkligt problem, hela vägen från idé till självbyggd prototyp. Det tredje året avslutas med ett större projekt i grupp kallat kandidatarbete. Utbildningen avslutas med ett tvåårigt masterprogram som ger fördjupning och specialisering inom ett ämnesområde. Maskinteknik samverkar med och har studentutbyten med universitet i hela världen.

Många studenter väljer att studera ett år utomlands, vanligen i USA, England, Asien eller Australien. Maskinteknik har också ett nära samarbete med forskning på Chalmers och näringsliv i Göteborgsregion. Allt detta för att ge dig en avancerad och aktuell utbildning i världsklass. Civilingenjörsprogrammet maskinteknik fick 2012 Teknikföretagens pris ”Årets Teknikutbildning” med en lovordsmotivering som inleds med ”Chalmers civilingenjörsutbildning i maskinteknik siktar på att bli bäst, inte bara i Sverige utan i världen. Med en examen från detta program får unga ingenjörer en mycket bra start på en framgångsrik karriär i näringslivet”.


Arbetsområden

Ökade krav på hållbara lösningar och allt mer kräsna slutanvändare av produkter och system skapar spännande yrkesutmaningar för civilingenjörer i maskinteknik. Som nyutexaminerad kan du arbeta med produktutveckling, beräkning, simulering, produktion, eller forskning. Senare i din karriär blir sannolikt arbetsuppgifterna bredare och växer till att innefatta ledning och ekonomi. Många civilingenjörer arbetar inom tillverkningsindustrin, som producerar allt från bilar och fartyg till mobiltelefoner och köksapparater.
 

 

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Applied Mechanics 
Automotive Engineering
Biomedical Engineering
Engineering Mathematics and Computational Science 
Industrial Ecology
Lärande och ledarskap
Materials Engineering 
Naval Architecture and Ocean Engineering
Nuclear Science and Technology
Product Development
Production Engineering
Quality and Operations Management
Sound and Vibration
Supply Chain Management
Sustainable Energy Systems
Systems, Control and Mechatronics


​Fråga en student

Namn Louise Enberg
Ålder 22
Läser Maskinteknik 300 hp
Kommer från Göteborg
Som uppvuxen i Göteborg och före detta elev på en gymnasieskola belägen i närheten av Chalmers, så har jag alltid fått höra hur bra Chalmers är. Nyfikenheten om Chalmers kombinerat med att jag trivdes bra i staden Göteborg gjorde att det blev just Chalmers för mig.

När jag skulle välja utbildning så tänkte jag att Maskinteknik skulle passa mig då jag sökte en bred utbildning där jag senare skulle ha möjligheten att kunna välja bland många olika masterprogram. Till att börja med vill jag slå hål på myten att vi bara lär oss om bilar och diverse maskindelar, det stämmer inte. Under vår utbildning så ligger stort fokus på produktutveckling. Vi har t.ex. varje år ett projekt där vi utifrån en idé utvecklar en färdig produkt. Utöver detta läser vi såklart många teoretiska kurser, där fysik och matte utgör en stor del. Vi lär oss alltså både teori, så som att räkna på hur en produkt ska hålla men även lite mer praktiska och tillämpade inslag.

När jag inte studerar så umgås jag med vänner eller tränar.  Jag tycker också om att delta på roliga evenemang som sektionen eller kåren arrangerar. Vill man engagera sig så finns det alltifrån idrottsförening till arbetsmarknadsgrupp. Möjligheterna är nästintill oändliga på Chalmers, och det bästa är att det finns något för alla.

 

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: ti 04 apr 2017