Maskinteknik

300 hp (civilingenjör)

Utbildningen vänder sig till problemlösare som vill utveckla ett helhetsperspektiv på produkter och system.  De teoretiska och matematiska kunskaper som du får under utbildningen sätts i ett större sammanhang där ekonomiska och produktionsmässiga aspekter spelar roll, liksom miljömässiga konsekvenser. Samhället ställer allt högre krav på hållbara lösningar inom exempelvis transporter och energiförsörjning. Som civilingenjör i maskinteknik kommer du att bidra till lösningarna.  

Utbildningens innehåll

Dekorativ bild för programmet maskinteknik

Den teoretiska basen i utbildningen, med bland annat matematik och mekanik, kompletteras varje läsår med ett så kallat konstruera-bygga-projekt där hela produktframtagningskedjan ingår, från behov och idé till färdigt koncept och prototyp . 

Årskurs två avslutas med ett projekt där du tillsammans med andra studenter samarbetar med företag för att lösa ett verkligt problem , hela vägen från idé till självbyggd prototyp. I årskurs tre får du en introduktion till artificiell intelligens som rustar dig för att möta framtidens utmaningar. Det tredje året avslutas med ett större projekt i grupp kallat kandidatarbete. Därefter slutförs utbildningen med ett tvåårigt masterprogram som ger fördjupning och specialisering inom ett ämnesområde.  
 
Maskinteknik samverkar med och har studentutbyten med universitet över hela världen. Exempel på ett sådant samarbete  är gemensamma kandidatarbeten med Pennsylvania State University, där studenter  från varje universitet arbetar tillsammans  med ett utvecklingsprojekt från industrin. Detta för att efterlikna arbetet i globala produktutvecklingsteam. Många studenter väljer att studera ett år utomlands, vanligen i USA, England, Asien eller Australien. Maskinteknik har också ett nära samarbete med forskning på Chalmers och näringsliv i Göteborgsregion en . 
Civilingenjörsprogrammet maskinteknik fick 2012 Teknikföretagens pris ”Årets Teknikutbildning” med motiveringen  ”Chalmers civilingenjörsutbildning i maskinteknik siktar på att bli bäst, inte bara i Sverige utan i världen. Med en examen från detta program får unga ingenjörer en mycket bra start på en framgångsrik karriär i näringslivet”.


Arbetsområden

Ökade krav på hållbara lösningar och allt mer kräsna slutanvändare av produkter och system skapar spännande yrkesutmaningar för civilingenjörer i maskinteknik. Som nyutexaminerad kan du arbeta med produktutveckling, beräkning, simulering, produktion, eller forskning. Senare i din karriär blir sannolikt arbetsuppgifterna bredare och växer till att bestå av  ledning och ekonomi.  Många civilingenjörer arbetar inom tillverkningsindustrin, som producerar allt från bilar och fartyg till mobiltelefoner och köksapparater.
 

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Applied Mechanics 
Automotive Engineering
Biomedical Engineering
Complex Adaptive Systems
Engineering Mathematics and Computational Science 
Industrial Ecology
Lärande och ledarskap
Materials Engineering 
Naval Architecture and Ocean Engineering
Product Development
Production Engineering
Quality and Operations Management
Sound and Vibration
Supply Chain Management
Sustainable Energy Systems
Systems, Control and Mechatronics


​​​​​

​Fråga en student


Namn Emil Alexsson
Ålder 20
Läser Maskinteknik 300 hp


Ställ en fråga

Jag valde att studera på Chalmers för att jag ville uppleva studentlivet, en ny stad och lära känna många nya människor. Det valet är jag väldigt glad för att jag gjorde och har insett att Chalmers är ännu mer än vad jag kunde föreställa mig innan jag började.

Jag har alltid varit intresserad av teknik, matematik och fysik och tyckte därför ingenjörsyrket verkade passa mig bra. Dessutom är jag praktisk av mig och tycker det är intressant att se hur teori och praktik hänger ihop, därav valde jag att börja på maskinteknik.


Utbildningen är väldigt bred och det ingår mycket matematik, hållfasthetslära, programmering, CAD och materialkurser. Varje läsår har vi ett projekt i form av produktutveckling där vi utvecklar redan befintliga produkter eller något vi själva kommit på. En ingenjör inom maskinteknik kan arbeta med allt från produktutveckling och konstruktion till beräkning, och mycket mer!

När jag inte pluggar så åker jag skidor, spelar gitarr och hänger med mina vänner. På Chalmers finns även mycket annat än bara studierna. Du kan engagera dig i föreningar inom allt mellan idrott och musik till arbetsmarknad och ekonomi. Det finns något för alla här och vill du komma bort från campus en stund så har du även hela Göteborg runt hörnet.

Tveka inte på att höra av dig om du undrar något!​

Publicerad: to 10 sep 2020.