Kemiteknik med fysik

300 hp (civilingenjör)Kemiteknik med fysik är ett program för problemlösare. Utbildningen ger dig beräknings- och problemlösningskunnande, både inom kemiteknikområdet och i gränsområdet inom fysik och kemi. Beroende på vilken inriktning du väljer kommer bredden på kurserna öppna dörrar inom bland annat fysik, process- och energiteknik samt beräkningskemi, reglerteknik och strömningsmekanik. Den teoretiska basen kompletteras med kunskaper om att arbeta i projekt, vilket uppskattas när du kommer ut på arbetsmarknaden. Förutom stora möjligheter i näringslivet är utbildningen även en utmärkt bas för forskarutbildning inom många områden.Utbildningens innehåll

Under utbildningens två första år läser du omfattande matematik-, fysik och kemikurser. Kemiteknik introduceras under det andra året tillsammans med kurser i bland annat transportprocesser och reglerteknik. Tredje året läser du ytterligare kemiteknik men också fysik- och kemikurser samt kemisk miljövetenskap.

Kemiteknikkurserna lär dig hur apparaturen i kemisk industri fungerar samt hur den dimensioneras, styrs och regleras för ekonomisk och miljövänlig drift. Kurserna inom kvantfysik, teoretisk kemi och fasta tillståndets fysik möjliggör fördjupning inom fysik och nanoteknik. År fyra och fem studerar du inom ett valt masterprogram, med möjlighet att läsa delar av utbildningen utomlands. Utformningen med återkommande projekt genom utbildningen gör dig förberedd på att arbeta i projektform samt inom tidsramar. Eftersom kandidat- och examensarbeten ofta är kopplade till riktiga forskningsprojekt får de en hög vetenskaplig kvalitet.

 


Arbetsområden

Du kommer att arbeta med avancerad problemlösning. Det kan handla om att förbättra en kemisk process ur ett hållbarhetsperspektiv, utveckla material med speciella egenskaper eller ta fram ny teknik. Många specialiserar sig på matematisk modellering. Det kan handla om design, optimering, styrning och reglering, men också om att förutsäga nya ämnens kemiska och fysikaliska egenskaper. Som färdig civilingenjör kan du också arbeta med projektering av kemitekniska anläggningar eller som teknisk säljare. Din kompetens öppnar för karriärvägar inom kemisk och energiteknisk industri, men förbereder dig också på att forska.

 

Matematik- och fysikprovet

En del studenter tas in på betyg och en del av platserna tillsätts på grundval av ett särskilt antagningsprov. Alla sökande till Kemiteknik med fysik är välkomna att göra provet, läs mer på:
 

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)​

Applied Mechanics 
Complex Adaptive System​s
Engineering Mathematics and Computational Science
Industrial Ecology
Innovative and Sustainable Chemical Engineering
Lärande och ledarskap
Materials Chemistry
Nanotechnology 
Physics
Sustainable Energy Systems
Systems, Control and Mechatronics

 
 
​​​

​Fråga en student

Namn Linus Kron
Ålder 22
Läser Kemiteknik med fysik
Kommer från Kristinehamn
Jag har alltid varit intresserad av teknik och naturvetenskap. Under gymnasietiden insåg jag dock att jag skulle få väldigt svårt att välja åt vilket håll jag skulle vilja inrikta mig efteråt. Valet stod främst mellan kemi och fysik, och då finns det nog få utbildningar som är ett bättre mellanting än just Kemiteknik med fysik. På Kemiteknik med fysik lär vi oss ganska mycket om ganska mycket. Man får både en stabil grund inom kemi, som sedan utvecklas till kemiteknik, det vill säga kemins applikationer i industriell skala. Vid sidan av detta läser vi även grundläggande kurser inom både klassisk fysik och kvantmekanik. Allting varvas sedan med en stor del matematik. Denna bredd gör att du sedan under dina sista två år kan inrikta dig mot allt emellan grafen och nanoteknologi till pappersmassa och kemiteknik. 

För mig ledde utbildningen till att jag insåg att det var just kemiteknik som var min grej. När jag kommer ut i arbetslivet vill jobba med förbättringar. Kanske kommer jag få optimera en process i kemiindustrin för att minska energianvändningen, eller så kommer jag få vara med och utveckla nya material utav restprodukter från skogs- och jordbruksindustrin? 

Fram till dess försöker jag varva studierna med att gå på något av Chalmers otaliga studentdrivna evenemang, hänga med vänner eller ta en löprunda i skogen.

Skugga en student 

Onsdag den 8/5 08:30-15.00 (ca)

Detta är en dag då du som funderar på att söka till Kemi- eller Bioteknikprogrammen på Chalmers har möjlighet att få en inblick i hur det är att studera vid något av dessa program. Under dagen kommer du att få besöka två föreläsningar samt få en rundvandring i våra lokaler. Vi som anordnar dessa dagar är en grupp studenter på programmen, och det kommer därför att finnas gott om möjligheter att ställa frågor under dagen. Dessutom bjuds det på lunch!

Kemi- och Bioteknikprogrammen består av fyra olika program:
  • Kemiteknik, 300hp (civilingenjör)
  • Kemiteknik med fysik, 300hp (civilingenjör)
  • Bioteknik, 300hp (civilingenjör)
  • Kemiteknik, 180hp (högskoleingenjör)

Det finns ett begränsat antal platser, så först till kvarn gäller. Anmälan är personlig och bindande, så hör av dig vid eventuella förhinder. Vidare information och vägbeskrivning skickas ut via mejl.

Kontakt

Om ni har några frågor är det bara att mejla till oss på skuggastudent.kb@hotmail.com​​

Publicerad: on 05 feb 2014. Ändrad: to 23 maj 2019