Informationsteknik

300 hp (civilingenjör)Med en civilingenjörsexamen i informationsteknik arbetar du med att utveckla framtidens mjukvarusystem. Inom samtliga sektorer i samhället behövs tekniska problemlösare med en känsla för slutanvändarnas behov. 
Utbildningen är för dig som vill komma in i en spännande och attraktiv bransch med många möjligheter. Är du nästa spelutvecklare, interaktionsdesigner eller systemarkitekt?


Utbildningens innehåll

Under de första tre åren studerar du främst mjukvaruutveckling och matematik, vilket är grunden i din ingenjörsexamen. Parallellt får du kunskaper om kommunikation med såväl uppdragsgivare som slutanvändare och utvecklar din förmåga att arbeta i projektform. 

För att främja ett hållbart samhälle är det viktigt att människor med olika kompetenser arbetar tillsammans. I årskurs 3 utför du därför ett kandidatarbete tillsammans med studenter från andra program. Arbetet genomförs i projektform, vilket är både en personlig utmaning och en god möjlighet att öva på att arbeta i grupp. De sista två åren spetsar du din utbildning genom att specialisera dig med något av informationstekniks masterprogram.


Arbetsområden

Då teknikutvecklingen aldrig tar paus får du som IT- ingenjör räkna med att ständigt vara nyfiken och aktivt jobba för att lära dig nya saker. Som kreativ nytänkare kan du bland annat arbeta som systemarkitekt, spelutvecklare, interaktionsdesigner, projektledare eller forskare. Arbetsgivarna är allt från välkända IT-företag till mindre start-ups. Dessutom finns det goda förutsättningar för att låta egna idéer blomstra under utbildningen – något som lägger en bra grund till eget företagande.

 

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Complex Adaptive Systems
Computer Science - Algorithms, Language and Logic
Computer Systems and Networks
Data Science​​
Engineering Mathematics and Computational Science
Entrepreneurship and Business Design 
Industrial Ecology
Interaction Design and Technologies 
Lärande och ledarskap
Management and Economics of Innovation
Software Engineering


​​​​

​Fråga en student 


Namn Alice Gunnarsson
Ålder
 22
Läser
 Informationsteknik


Hej! Kul att du är intresserad av IT!
Jag började min resa på Chalmers direkt efter gymnasiet. Jag hade läst marinbiologi men var sugen på att göra något annat. Tekniska nyheter främst inom det mobila har alltid intresserat mig. Trots det var informationsteknik inte ett självklart val. Jag ville göra något kreativt men var inte säker på att det gick att få utlopp för om jag läste en teknisk utbildning.

IT-utbildningen har fokus på mjukvara. Det innebär att vi läser mycket programmeringskurser men också kurser i interaktionsdesign. Det var detta som intresserade mig. Inga förkunskaper inom programmering krävs för att klara av programmet, utan alla har blandade kunskaper när de börjar. Vissa har kodat sen barnsben medan andra aldrig har programmerat innan. Efter utbildningen blir många programmerare, projektledare, interaktionsdesigners, spelutvecklare, systemarkitekter och egentligen allt annat som rör datorer och mobiltelefoner. IT-sektionen har ett brett urval av föreningar man kan engagera sig i. Bl.a. bakning, sport, brädspel, tv-spel och foto. Skulle du mot förmodan inte hitta något som passar dig, finns det kårkommittéer som sysslar med allt mellan himmel och jord. Själv är jag aktiv i IT-sektionens jämnställdhetsförening och väljer att spendera resten av min fritid utanför campus. Göteborg är stort, här finns något för alla. 

Har du några frågor om utbildningen, studentlivet eller något annat? Hör av dig!

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: to 31 jan 2019