Informationsteknik

300 hp (civilingenjör)

Med en civilingenjörsexamen i informationsteknik arbetar du med att utveckla framtidens mjukvarusystem. Och vet du vad? Många branscher väntar på precis en sådan som dig. Inom alla sektorer i samhället behövs nämligen tekniska problemlösare med en känsla för slutanvändarnas behov. Utbildningen ger dig många spännande vägval och möjligheten att i slutänden arbeta med något du brinner för. Kanske är du nästa spelutvecklare, interaktionsdesigner eller systemarkitekt. Vad väntar du på? Du behövs!


Utbildningens innehåll

De första tre åren studerar du främst mjukvaruutveckling och matematik, vilket är grunden i din ingenjörsexamen. Parallellt får du kunskaper om kommunikation med såväl uppdragsgivare som slutanvändare och utvecklar din förmåga att arbeta i projektform. För att främja ett hållbart samhälle är det viktigt att människor med olika kompetenser arbetar tillsammans. I årskurs 3 utför du därför ett kandidatarbete tillsammans med studenter från andra program. Arbetet genomförs i projektform, vilket är både en personlig utmaning och en strålande möjlighet att öva dina färdigheter att arbeta i olika roller i en grupp. De sista två åren spetsar du din utbildning genom att specialisera dig med något av informationstekniks masterprogram.


Arbetsområden

En IT-ingenjör får räkna med att ständigt vara nyfiken och lära sig nya saker då teknikutvecklingen aldrig tar paus. Som kreativ nytänkare kan du bland annat arbeta som systemarkitekt, spelutvecklare, interaktionsdesigner, projektledare eller forskare. Arbetsgivarna är allt från välkända IT-företag till mindre start-ups. Det finns goda förutsättningar att de egna idéerna blomstrar under utbildningen, vilket lägger en god grund till eget företagande.

 

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Complex Adaptive Systems
Computer Science - Algorithms, Language and Logic
Computer Systems and Networks
Engineering Mathematics and Computational Science
Entrepreneurship and Business Design 
Industrial Ecology
Interaction Design and Technologies 
Lärande och ledarskap
Management and Economics of Innovation
Software Engineering


​Fråga en student 

Namn Daniel Ahlqvist
Ålder
 22
Läser
 Informationsteknik
Kommer från 
Onsala
Tjohej! Kul att du är intresserad av IT! Jag har gått klart mitt tredje av fem år på Informationsteknik på Chalmers och trivs riktigt bra. Efter att ha läst teknikprogrammet på gymnasiet, och för första gången kommit i kontakt med programmering och webbutveckling, kände jag att detta var något för mig. Jag började direkt efter studenten läsa datateknik på Chalmers men kände att det var lite för hårdvaruinriktat, vilket gjorde att jag bytte över till IT till tvåan. Vi har mer fokus på storskalig systemutveckling och således mer mjukvara än vad datateknik har. Många tror nog att de som läser IT kommer sitta och knappa kod framför en dator resten av sina liv. Men man kan bli så mycket mer än bara programmerare! Projektledare, spel- och interaktionsdesigner, systemarkitekt och egentligen allt annat som rör datorer och mobiltelefoner.

Men Chalmers är inte bara plugg! Oavsett om du gillar att idrotta, stå på dansgolv, syssla med volontärarbete, skådespela, sjunga eller bygga robotar finns det något för dig. Själv är jag aktiv i ett spännande volontärarbetesprojekt kallat CESA, som är kopplat till IT-programmet. Det går ut på att tre IT-studenter skickas ned till södra Afrika varje år för att installera datorer på avlägset belägna skolor på landsbygden. Jag känner alltså att jag hittat något som passar mig. Hoppas att även du gör det!


Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: må 18 jun 2018