Elektroteknik

300 hp (civilingenjör)

​Elektroteknik gör skillnad

 
 
Världen kan må och bli bättre med smartare elnät, energisnåla tekniska system, bättre medicinsk utrustning och elbilar. Tekniken blir allt mer komplex med ett ökat tryck på utveckling av fordonssäkerhet och innovationer som tillgodoser mänsklighetens behov av ständig uppkoppling. Som elektroingenjör får du en viktig roll i ett globalt perspektiv. Det du gör i din yrkesvardag kan bidra till bättre förhållanden för människor runtom i världen, till exempel vad gäller energiförsörjning och kommunikation. Under utbildningens gång får du den viktiga teoretiska basen, men också den inspiration du behöver för att hitta din väg.


Utbildningens innehåll

År 1 fokuserar på klassiska ingenjörsämnen inom matematik, fysik, grundläggande elektroteknik och programmeringsteknik. Du får lära dig att arbeta i projektform samt öva muntlig och skriftlig engelska. År 2 fortsätter med kurser i matematik och fysik. Parallellt bygger du en stabil grund i elektrotekniska ämnen som exempelvis elektronik och signalbehandling. I början av år 3 läser du reglerteknik och mikroelektronik. Du kan därefter väja kurser inom bland annat elkraft, digital konstruktion, kommunikationssystem, matematik och ekonomi. På våren genomför du ett kandidatarbete inom något område som du tycker är intressant. År 4 och 5 fördjupar du dig inom ett valbart masterprogram, där du har möjlighet att specialisera dig inom teknikområden som medicinsk teknik, kommunikation och signalbehandling, elkraft, elektronikkonstruktion, miljöteknik, mekatronik, system- och reglerteknik samt mikrovågs-, opto- och rymdteknik.


Arbetsområden

Forskning, utveckling, konstruktion eller produktion. Vart vill du? Du behöver inte bestämma dig här och nu. Under utbildningens gång kommer du att hitta ditt spår. Flera studenter arbetar idag som projektledare, medan andra har valt en forskarkarriär nära tekniken. Några driver utvecklingen framåt som chef. Elektroingenjörer finns bland annat inom elektronik, elkraft, kommunikation, rymdteknik, försvar, medicinsk teknik, fordon, it och akademi. Det finns goda möjligheter till en internationell karriär.

 

Matematik- och fysikprovet

En del studenter tas in på betyg och en del av platserna tillsätts på grundval av ett särskilt antagningsprov. Alla sökande till Elektroteknik 300hp är välkomna att göra provet, läs mer på:

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)​

Biomedical Engineering
Communication Engineering
Complex Adaptive System
Computer Systems and Networks
Electric Power Engineering
Embedded Electronic System Design
Industrial Ecology
Sound and Vibration
Systems, Control and Mechatronics
Wireless, Photonics and Space Engineering​

 

​Frå​ga en student

Namn Johanna Fredriksson
Ålder 23
Läser Elektroteknik 300 hp
Kommer från Vänersborg
Att jag ville studera ett tekniskt ämne efter gymnasiet var jag säker på men jag visste inte inom vilket område. Det var först efter att ha bläddrat igenom flera olika programkataloger som jag av en slump upptäckte Elektroteknik. Då jag är intresserad av fysik, elektronik och energi kändes valet helt rätt, här var programmet jag hade letat efter!

På Elektroteknik läser man kurser inom elektronik men också teoretisk fysik och projektkurser. Jag har alltid varit intresserad av att lära mig om hur saker fungerar och varför de fungerar som de gör. Därför trivs jag väldigt bra då programmet ger en bra blandning mellan teori och praktiska tillämpningar. Efter utbildningen kan man arbeta eller forska inom många olika områden som till exempel elkraft, kommunikationsteknik eller inbyggda elektroniksystem.


Jag valde att börja studera på Chalmers då jag hört bra rykten om skolan, både om studierna och om studentlivet. På Chalmers finns många olika föreningar och aktiviteter som man kan engagera sig i, allt från dans och sång till segling eller chokladprovning. Hittar man inte det man är intresserad av på campus har Göteborg ett stort utbud av det mesta man kan tänka sig.


Hör gärna av dig om du har frågor om hur det är att studera på Elektroteknik!Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: ti 04 apr 2017