Elektroteknik

300 hp (civilingenjör)

​Elektroteknik gör skillnad

 
 
Världen kan må och bli bättre med smartare elnät, energisnåla tekniska system, bättre medicinsk utrustning och elbilar. Tekniken blir allt mer komplex med ett ökat tryck på utveckling av fordonssäkerhet och innovationer som tillgodoser mänsklighetens behov av ständig uppkoppling. Som elektroingenjör får du en viktig roll i ett globalt perspektiv. Det du gör i din yrkesvardag kan bidra till bättre förhållanden för människor runtom i världen, till exempel vad gäller energiförsörjning och kommunikation. Under utbildningens gång får du den viktiga teoretiska basen, men också den inspiration du behöver för att hitta din väg.


Utbildningens innehåll

År 1 fokuserar på klassiska ingenjörsämnen inom matematik, fysik, grundläggande elektroteknik och programmeringsteknik. Du får lära dig att arbeta i projektform samt öva muntlig och skriftlig engelska. År 2 fortsätter med kurser i matematik och fysik. Parallellt bygger du en stabil grund i elektrotekniska ämnen som exempelvis elektronik och signalbehandling. I början av år 3 läser du reglerteknik och mikroelektronik. Du kan därefter väja kurser inom bland annat elkraft, digital konstruktion, kommunikationssystem, matematik och ekonomi. På våren genomför du ett kandidatarbete inom något område som du tycker är intressant. År 4 och 5 fördjupar du dig inom ett valbart masterprogram, där du har möjlighet att specialisera dig inom teknikområden som medicinsk teknik, kommunikation och signalbehandling, elkraft, elektronikkonstruktion, miljöteknik, mekatronik, system- och reglerteknik samt mikrovågs-, opto- och rymdteknik.


Arbetsområden

Forskning, utveckling, konstruktion eller produktion. Vart vill du? Du behöver inte bestämma dig här och nu. Under utbildningens gång kommer du att hitta ditt spår. Flera studenter arbetar idag som projektledare, medan andra har valt en forskarkarriär nära tekniken. Några driver utvecklingen framåt som chef. Elektroingenjörer finns bland annat inom elektronik, elkraft, kommunikation, rymdteknik, försvar, medicinsk teknik, fordon, it och akademi. Det finns goda möjligheter till en internationell karriär.

 

Matematik- och fysikprovet

En del studenter tas in på betyg och en del av platserna tillsätts på grundval av ett särskilt antagningsprov. Alla sökande till Elektroteknik 300hp är välkomna att göra provet, läs mer på:

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)​

Biomedical Engineering
Communication Engineering
Complex Adaptive System
Computer Systems and Networks
Electric Power Engineering
Embedded Electronic System Design
Industrial Ecology
Sound and Vibration
Systems, Control and Mechatronics
Wireless, Photonics and Space Engineering​

 
Grundläggande behörighet
För att studera på Chalmers krävs
grundläggande behörighet,
dvs vissa förkunskaper.
Läs mer

Särskild behörighet
 
Sökande med gymnasieexamen (Gy11/Vux12)
Närliggande områdesbehörighet A9:
Matematik 4, Fysik 2, Kemi 1
Samtliga med lägst betyg E

Sökande med slutbetyg
Närliggande områdesbehörighet 9:
Fysik B, Kemi A, Matematik E
Samtliga med lägst betyg G

Meritkurser
Information om meritpoäng för matematik, engelska och moderna språk samt hur dina meriter värderas finner du 
här.

Områdeskurser som ger meritpoäng
Meritkurser avseende områdeskurser gäller inte för dig som påbörjade gymnasieskolan höstterminen 2011 och senare.
Biologi A - 0,5 (meritpoäng)
Biologi breddning - 0,25
CAD-teknik A - 0,25
Datorkommunikation - 0,5
Fordonsvård och service - 0,5
Fysik breddning - 0,25
Hus- och anläggningsbyggnad - 0,5
Kemi B - 0,5
Kemi breddning - 0,25
Konstruktion A - 0,5
Kvalitetsteknik – 0,25
Medicinsk elektronik - 0,25
Programmering B - 0,25
Svenska C - muntlig o skriftlig kommunikation - 0,25
Teknikutveckling och företagande - 0,5
Virtuella miljöer - 0,5

Områdeskurserna ovan ger meritpoäng specifikt för detta utbildningsprogram. Kursvalet utgår från områdesbehörighet 9, men det skiljer sig något från UHR:s standardmodell.
Antagningspoäng
Här finner du årets statistik

Antal platser
60

Examen Civilingenjörsexamen och
masterexamen

Studieplats Johanneberg

Kontakt
Lena Sommarström, studievägledare 
031-772 14 87
lenasom@chalmers.seAnmälningskod årskurs 1 
CTH-50000

Anmälningsperiod
15 mars -15 april
Läs mer​​​
 
 

​Frå​ga en studentNamn
Lise Aabel
Ålder 23
Läser Elektroteknik 300 hp
Kommer från Varberg

Ett av mina största intressen är rymden. Ända sedan jag var liten har allting som har med rymden att göra fascinerat mig, och tidigt väcktes mitt intresse för fysik som sedan dess bara blivit större. Jag förstod inte att fysik och matematik var ämnen jag faktiskt ville plugga när jag var 15 och skulle söka till gymnasiet, så jag läste samhällsvetenskapligt i tre år, men i slutet av gymnasiet märkte jag att det faktiskt var matte jag var bra på. Jag har fått ta en liten omväg för att komma in på utbildningen, men det var ett klart val när jag kommit på vad jag ville läsa, då jag är en väldigt målmedveten person.

Att läsa elektroteknik är fantastiskt kul för den som tycker om att djupdyka i vetenskap. Programmet består till stor del av matte och fysik, men även en del programmering och sådant jag inte var bekant med tidigare. Utbildningen innehåller allt ifrån kvantfysik till projektkurser, och givetvis massor av elektrotekniska ämnen. Någonstans måste man nog bara välja en utbildning som låter kul och prova.


 

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: må 14 mar 2016