Elektroteknik

300 hp (civilingenjör)


Civilingenjörer i elektroteknik skapar smarta lösningar på dagens och framtidens utmaningar inom energiförsörjning, miljövänliga och säkra fordon, data-kommunikation och mycket mer. Under utbildningen kombineras teoretiska och matematiska kunskaper med projekt och laborationer där du tillsammans med andra får analysera och implementera det du har lärt dig. Utbildningen passar dig som gillar matematik och fysik. Du behöver inte ha läst elektroteknik eller elektronik på gymnasiet. Som civilingenjör i elektroteknik driver du utvecklingen mot ett hållbart samhälle och underlättar vardagen för människor över hela världen.

Utbildningens innehåll

De två första åren ger en balanserad utbildning i matematik, fysik, elektroteknik och programmering. Du får även lära dig att arbeta i projektform och öva muntlig och skriftlig redovisning på svenska och engelska. I årskurs 3 kan du välja kurser inom något intressant och spännande teknikområde, men även kurser i ekonomi eller avancerad matematik. På våren i årskurs 3 genomför du ett kandidatarbete, ett större projekt där du får utveckla din förmåga att arbeta i grupp mot ett gemensamt mål. Du väljer också vilket masterprogram du vill följa under de två sista åren av din civilingenjörsutbildning. Det finns en stor valfrihet även inom masterprogrammen, och du kan specialisera dig mot områden som medicinsk teknik, kommunikationssystem, elkraftteknik, digital elektronikkonstruktion, miljöteknik, mekatronik, datorsystem, mikrovågsteknik, fotonik och rymdteknik. En del studenter läser ett år utomlands, t.ex. i USA, Tyskland eller Kina. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som utförs på Chalmers eller på ett företag.


Arbetsområden

Alla moderna produkter och system innehåller elektronik, och som färdig civilingenjör har du en bred arbetsmarknad. Elbilar, solceller, datortomografi, industrirobotar och mobiltelefoni är exempel på banbrytande teknikutveckling som har sin grund i elektrotekniken. Som nyutexaminerad civilingenjör arbetar du troligen med konstruktion, produktion eller produktutveckling på ett större eller mindre teknikföretag. Efter några år kan du få mer ledande uppgifter som projektledare eller chef. En del väljer att göra en akademisk karriär som forskare. Elektroteknik är ett stort och etablerat ingenjörsområde över hela världen och det finns goda möjligheter för en internationell karriär.

 

Matematik- och fysikprovet

En del studenter tas in på betyg och en del av platserna tillsätts på grundval av ett särskilt antagningsprov. Alla sökande till Elektroteknik 300 hp är välkomna att göra provet, läs mer på:

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)​

Biomedical Engineering
Communication Engineering
Complex Adaptive System
Computer Systems and Networks
Electric Power Engineering
Embedded Electronic System Design
Industrial Ecology
Sound and Vibration
Systems, Control and Mechatronics
Wireless, Photonics and Space Engineering​

 

Fråga en student


Namn Albin Aronsson
Ålder 25
Läser Elektroteknik 300 hp
Kommer från Göteborg


Jag valde Elektroteknik för att jag hade ett blandat intresse av elektronik, matte, fysik och programmering. Anledningen till att jag valde just Chalmers var för att jag hade hört många bra saker från bl.a. vänner och släkt, men också för att jag hittade flera utbildningar (inklusive Elektro) som intresserade mig.

På Elektro lär vi oss i princip allt som har med elektroner att göra. Det inkluderar exempelvis elektroniska kretsar, elektromagnetiska fält, matematik, fysik, programmering, reglerteknik, mätteknik och mycket annat. Självklart lär vi oss också att tänka och arbeta som ingenjörer, lösa problem och att jobba i projektform. På Elektro finns det även mycket goda möjligheter för fritidsintressen och socialt umgänge. Vi har många olika studentföreningar och tillställningar där man kan ha roligt. Min favorit är onsdagspubbarna där man kan ta en burgare och ett glas tillsammans med kompisarna på Elektro för en billig peng. Jag personligen är medlem i vår elektronikförening (ETA) och gillar att bygga och experimentera med elektronik.

Jag tränar också gym på fritiden och det finns ett antal sådana nära campus. Utöver föreningarna på Elektro finns det även massvis med olika föreningar på Chalmers. Några exempel är för fotografering, dykning, balett, teater, robotbyggning och mycket mer.

Fråga mig gärna om Elektroteknik, studentliv eller Chalmers!


Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: fr 19 jan 2018