Elektroteknik, civilingenjör

300 hp
Bild 1 av 1
Dekorativ bild

Som civilingenjör i elektroteknik skapar du smarta lösningar på dagens och framtidens utmaningar inom energiförsörjning, miljövänliga och säkra fordon, smarta städer, datakommunikation och mycket mer. Du är dessutom med och driver utvecklingen mot ett hållbart samhälle och arbetar för att underlätta vardagen för människor världen över. 

Utbildningens innehåll

Som civilingenjör i elektroteknik driver du utvecklingen mot ett hållbart samhälle och arbetar för att underlätta vardagen för människor världen över. Du skapar smarta lösningar på dagens och framtidens utmaningar inom grön energiförsörjning, miljövänliga och säkra fordon, smarta städer, 5G kommunikation och mycket mer. Med kunskaper inom elektricitet och magnetism får du den kompetens som krävs för att utveckla små som stora system, allt från kilometerlånga elnät till mobilens mikrometersmå komponenter. 

Under utbildningen kombineras teoretiska och matematiska kunskaper med projekt och laborationer där du tillsammans med andra får analysera och förverkliga det du har lärt dig. Utbildningen passar dig som gillar matematik och fysik. 

De två första åren ger dig en bred grund i matematik, fysik, elektroteknik och programmering. Här får du även lära dig att arbeta i projektform samt utvecklas i muntlig och skriftlig redovisning på svenska och engelska. Du kommer även att lära dig att använda digitala verktyg för matematiska beräkningar och design av  elektriska komponenter.

Under det tredje året kan du välja kurser inom några specifika område inom elektroteknik, men även kurser i ekonomi eller avancerad matematik. På våren genomför du ett kandidatarbete, ett större projekt där du arbetar i grupp mot ett gemensamt mål, ofta tillsammans med studenter från andra utbildningar på Chalmers, exempelvis inom datateknik, automation eller maskinteknik. 

Du väljer också vilket masterprogram du vill följa under de två sista åren av din civilingenjörsutbildning. Det finns en stor valfrihet inom masterprogrammen där du kan välja bland olika kurser för att antingen fördjupa dig inom ett visst område eller bredda dina kunskaper.

En del studenter läser ett år utomlands i början av masterprogrammet, till exempel i USA, Japan Tyskland eller Singapore. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som utförs på Chalmers eller på ett företag.

Jag valde elektroteknik för programmets bredd och för att jag tycker att det är väldigt häftigt vilken betydelse elektroteknik har i samhället

Ellastudent

Arbetsområden

Då näst intill alla moderna produkter och system innehåller elektronik har du en bred och stabil arbetsmarknad framför dig inom ett område som är efterfrågat över hela världen. Elbilar, solceller, datortomografi, industrirobotar och mobiltelefoni är exempel på banbrytande teknikutveckling som har sin grund i elektrotekniken. Det finns dessutom goda möjligheter till en internationell karriär inom såväl industri som akademi. 

Efter utbildningen arbetar du troligen med konstruktion, produktion eller produktutveckling på ett större eller mindre teknikföretag. Några vanliga roller är systemspecialist, teknisk kommunikation, testare, systemanalytiker, säljare, konstruktör eller affärsutvecklare.

Efter några år i branschen kan du få mer ledande uppgifter som projektledare eller chef.

Tidigare studenter hittar vi på allt från nystartade teknikföretag baserade på idéer sprungna ur forskningen på Chalmers till internationella storföretag som Ericsson, ABB och Volvo. Många väljer också att göra en akademisk karriär som forskare.

Marcus Wandt – förste chalmeristen i rymden

Alumnen Marcus Wandt (E07) blir den tredje svensken och första chalmeristen i rymden. Han har valts ut bland 22 523 sökande som en av europeiska rymdorganisationen, ESA:s 17 astronauter. Genom ett snabbspår fick han tidigt ett uppdrag att åka till den internationella rymdstationen, ISS.

Valbara masterprogram

​Behörighet och urval

​Förkunskapskrav: grundläggande behörighet

Du behöver också: Matematik 4/Matematik E, Fysik 2, Kemi 1, Engelska 6

Platserna fördelas enligt: Betyg 50%, Högskoleprov 17%, Matematik- och fysikprovet högst 33%

Från anmälan till antagning

Här hittar du information om hur du anmäler dig till våra utbildningar, vad som gäller kring förkunskaper och annat som är viktigt inför din anmälan.

Matematik- och fysikprovet

Matematik- och fysikprovet

För dig som är behörig till utbildningen ger detta ytterligare en möjlighet, utöver betyg och högskoleprov, att konkurrera om en plats.

(Öppnas i ny flik)

Antagningspoäng

Statistik och urval

Statistik över antagningspoäng för Chalmers utbildningar samt statistik från andra lärosäten.

Om meritpoäng och meritvärde

Meritvärde och urval

Information från studera.nu om meritvärde och urval vid anmälan till en högskoleutbildning.

(Öppnas i ny flik)