Elektroteknik

300 hp (civilingenjör)

​Elektroteknik gör skillnad

 
 
Världen kan må och bli bättre med smartare elnät, energisnåla tekniska system, bättre medicinsk utrustning och elbilar. Tekniken blir allt mer komplex med ett ökat tryck på utveckling av fordonssäkerhet och innovationer som tillgodoser mänsklighetens behov av ständig uppkoppling. Som elektroingenjör får du en viktig roll i ett globalt perspektiv. Det du gör i din yrkesvardag kan bidra till bättre förhållanden för människor runtom i världen, till exempel vad gäller energiförsörjning och kommunikation. Under utbildningens gång får du den viktiga teoretiska basen, men också den inspiration du behöver för att hitta din väg.


Utbildningens innehåll

År 1 fokuserar på klassiska ingenjörsämnen inom matematik, fysik, grundläggande elektroteknik och programmeringsteknik. Du får lära dig att arbeta i projektform samt öva muntlig och skriftlig engelska. År 2 fortsätter med kurser i matematik och fysik. Parallellt bygger du en stabil grund i elektrotekniska ämnen som exempelvis elektronik och signalbehandling. I början av år 3 läser du reglerteknik och mikroelektronik. Du kan därefter väja kurser inom bland annat elkraft, digital konstruktion, kommunikationssystem, matematik och ekonomi. På våren genomför du ett kandidatarbete inom något område som du tycker är intressant. År 4 och 5 fördjupar du dig inom ett valbart masterprogram, där du har möjlighet att specialisera dig inom teknikområden som medicinsk teknik, kommunikation och signalbehandling, elkraft, elektronikkonstruktion, miljöteknik, mekatronik, system- och reglerteknik samt mikrovågs-, opto- och rymdteknik.


Arbetsområden

Forskning, utveckling, konstruktion eller produktion. Vart vill du? Du behöver inte bestämma dig här och nu. Under utbildningens gång kommer du att hitta ditt spår. Flera studenter arbetar idag som projektledare, medan andra har valt en forskarkarriär nära tekniken. Några driver utvecklingen framåt som chef. Elektroingenjörer finns bland annat inom elektronik, elkraft, kommunikation, rymdteknik, försvar, medicinsk teknik, fordon, it och akademi. Det finns goda möjligheter till en internationell karriär.

 

Matematik- och fysikprovet

En del studenter tas in på betyg och en del av platserna tillsätts på grundval av ett särskilt antagningsprov. Alla sökande till Elektroteknik 300hp är välkomna att göra provet, läs mer på:

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)​

Biomedical Engineering
Communication Engineering
Complex Adaptive System
Computer Systems and Networks
Electric Power Engineering
Embedded Electronic System Design
Industrial Ecology
Sound and Vibration
Systems, Control and Mechatronics
Wireless, Photonics and Space Engineering​

 

Frå​ga en student


Namn Albin Aronsson
Ålder 25
Läser Elektroteknik 300 hp
Kommer från GöteborgJag valde Elektroteknik för att jag hade ett blandat intresse av elektronik, matte, fysik och programmering. Anledningen till att jag valde just Chalmers var för att jag hade hört många bra saker från bl.a. vänner och släkt, men också för att jag hittade flera utbildningar (inklusive Elektro) som intresserade mig.

På Elektro lär vi oss i princip allt som har med elektroner att göra. Det inkluderar exempelvis elektroniska kretsar, elektromagnetiska fält, matematik, fysik, programmering, reglerteknik, mätteknik och mycket annat. Självklart lär vi oss också att tänka och arbeta som ingenjörer, lösa problem och att jobba i projektform. På Elektro finns det även mycket goda möjligheter för fritidsintressen och socialt umgänge. Vi har många olika studentföreningar och tillställningar där man kan ha roligt. Min favorit är onsdagspubbarna där man kan ta en burgare och ett glas tillsammans med kompisarna på Elektro för en billig peng. Jag personligen är medlem i vår elektronikförening (ETA) och gillar att bygga och experimentera med elektronik.

Jag tränar också gym på fritiden och det finns ett antal sådana nära campus. Utöver föreningarna på Elektro finns det även massvis med olika föreningar på Chalmers. Några exempel är för fotografering, dykning, balett, teater, robotbyggning och mycket mer.

Fråga mig gärna om Elektroteknik, studentliv eller Chalmers!Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: on 12 jul 2017