Ekonomi och produktionsteknik

180 hp (högskoleingenjör)Programmet Ekonomi och produktionsteknik är utformat för att rusta dig med en bred och fördelaktig kunskapsbas. Med ett strategiskt och analytiskt synsätt kommer du att utveckla, leda och styra modern varu- och tjänsteproduktion. 
Effektivitet i modern produktion beror på såväl tekniska system som organisatoriska förutsättningar. En tvärvetenskaplig ämneskombination, där gedigen teknisk kunskap kompletteras med förståelse för logistik, människors interaktion, ekonomi, strategi och hållbar samhällsutveckling är högt efterfrågad i näringslivet.


Utbildningens innehåll

I utbildningen kombineras kurser i ekonomi, logistik, arbetsorganisation och kvalitet med traditionella teknik- och naturvetenskapliga ämnen som ingenjörsmetodik, tillverkningsteknik, mekanik och matematik. Under din studietid möter du även en del humanist- och samhällsorienterade ämnesmoment för att bättre kunna förstå hur kunder, konkurrenter och kollegor agerar i olika situationer.

Under utbildningen gör du flera projektarbeten där olika ämnen integreras. I årskurs tre kan du nyttja utbildningens valfrihet och skapa en egen profil i valbara kurser. Det kan också finnas möjlighet att använda valfriheten till att studera vid ett utländskt universitet under en termin. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som genomförs i samarbete med näringslivet eller offentlig organisation. Examensarbetet ger dig övning i förmågan att analysera och lösa problem samt att ta individuellt ansvar. Det kan dessutom ge värdefulla kontakter för framtiden.

 

Arbetsområden

Efter examen är du väl insatt i modern produktion och kan ta dig an viktiga roller för att utveckla, leda och styra, till exempel inom produktionsplanering, projektledning, logistik och resurskoordinering. Ekonomikunskaperna ger dig god förmåga att kommunicera och samarbeta med företags affärsdrivande delar. 

 

​​​

​Fråga en student


Namn Sari Alsibai
Ålder 19
Läser Ekonomi och produktionsteknik
Kommer från Malmö

Ställ en fråga

Hejsan! Vad roligt att du är intresserad av Ekonomi och produktionsteknik. Det är inte lätt att veta vad man ska söka men jag ska försöka hjälpa er på traven och börja med min lilla backstory.

Till en början var jag var säker på att jag ville bosätta mig i Göteborg för att studera. Däremot visste jag inte riktigt vad jag ville studera. Mina tankar lutade mest mot att studera ekonomi på Handelshögskolan. Jag insåg sedan att jag inte ville utesluta de naturvetenskapliga ämnen helt. Därför blev ingenjörsutbildningar mitt nya fokus istället! 

Efter att jag bläddrat i en Chalmerskatalog hittade jag Ekonomi och produktionsteknik och det kändes som en perfekt beskrivning ute efter mina önskemål. Programmet är en högskoleingenjörsutbildning där ledorden är teknik, ekonomi och ledarskap. Det är en bred utbildning och gör dig redo för arbetsmarknaden redan efter 3 år. Eller varför inte lägga till en master och studera 5 år?

Efter 1 års studier på Chalmers kan jag i dagsläget säga att jag är supernöjd av mitt val av program, skola och stad. Programmet tycker jag har en bra balans mellan teknik, ekonomi och management. Chalmers erbjuder även ett grymt studentliv och det finns alltid aktiviteter och evenemang som man kan delta i. Du väljer själv hur mycket du vill engagera dig. Sen får man inte glömma bort den fina staden som alltid är vid liv och har ett stort utbud. 

Om ni har fler funderingar över studentlivet, stadslivet eller frågor om programmet så tveka inte att skicka iväg ett mejl till mig.  Ha det fint!

 

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: ti 29 okt 2019