Design och produktutveckling

180 hp (högskoleingenjör)

Som högskoleingenjör i Design och produktutveckling behärskar du hela produktutvecklingsprocessen. Teknik, form, estetik och kunskapen om hur människor faktiskt använder tekniska innovationer formar hur utbildningen är uppbyggd. Du får de teoretiska och praktiska kunskaper och de modeller du behöver för att kunna kommunicera och utveckla idéer och slutligen göra produkter attraktiva för slutanvändarna. Efter examen är du redo för utmanande utvecklingsprojekt i industrin.


Utbildningens innehåll

De första två åren får du grundläggande kunskaper inom design-och teknikämnen. Du läser ämnen som matematik, mekanik, hållfasthetslära och tillverkningsteknik. Inom design läser du färg och form, skissteknik, ergonomi, kroki, designmetodik och digital produktmodellering. På programmet utbildar vi i ledande programvaror inom såväl 3D-modellering, (CAD och CAID), som grafiska programvaror. Du tränas i visualisering och presentationsteknik. Projektarbeten involverar även träning i rapportskrivning och presentationsteknik på både svenska och engel¬ska. Under tredje året har du möjlighet att skapa en individuell kunskaps¬profil. Under vårterminen år tre genomför du ett examensarbete mot något företag i industrin. Du har även möjlighet att förlägga delar av dina studier utomlands. Utbildningen är uppbyggd med flera projektarbeten där olika områden integreras. Detta sker ofta med koppling till industriella projekt.

Arbetsområden

Programmets målsättning är att du som färdig ingenjör ska kunna arbeta med designrelaterade projekt i industrin. Du kommer att behärska ingenjörens och designerns verktyg och bli insatt i designerns krav och kunskap på form, funktion och användaranpassning. Med både design och teknik kan du arbeta direkt i produktutvecklingen och med yrkesvana arbeta som projektledare. Du arbetar med konkreta frågor rörande utveckling och utformning. På många små och medelstora företag är det en ingenjör från design och produktutveckling som är designansvarig. Rollen kan innehålla allt från nyutveckling, att förändra en befintlig produkt eller tjänst, till att vara beställare av designtjänster
 

F​råga en student

Namn Louise Ahnvik
Ålder 23
Läser Design och produktutveckling
Kommer från BoråsHej där, vad kul att du är intresserad av Design och produktutveckling! Jag heter Louise och är inne på mitt tredje år på Chalmers.

När jag skulle söka till universitetet letade jag efter en kreativ utbildning inom produktdesign som också kunde ge mig en teknisk förståelse över hur saker fungerar - och precis det får jag lära mig här på Design och produktutveckling. Vi varvar matte, mekanik, material- och tillverkningsteknik med användarcentrerad design och lär oss på så vis skapa genom hela designprocessen - från idé till färdig produkt.

Vi arbetar ofta i projekt och trots att det blir en hel del sena kvällar i designstudion finns det tid över till annat. Själv har jag engagerat mig i studentlivet och varit aktiv i flera föreningar där jag fått många nya vänner, både från campus Lindholmen och från andra sektioner. Det finns alla möjliga typer av föreningar, så vare sig du gillar fest, sport, musik, dataspel eller mat så finns det en förening som passar just dig. Det är en härlig gemenskap att vara en del av och en av anledningarna till att jag och de flesta andra trivs så bra på Chalmers!

Skicka gärna in en fråga om du vill veta mer om Design och produktutveckling eller livet på Chalmers!


Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: fr 19 jan 2018