Design och produktutveckling

180 hp (högskoleingenjör)

Ta dig an utmanande utvecklingsprojekt och lär dig att behärska hela produktutvecklingsprocessen i en utbildning som bygger på teknik, form, estetik och vetskapen om hur människor använder tekniska innovationer. Du kommer att få  teoretiska och praktiska kunskaper samt förståelse för  de modeller som behövs för att kunna kommunicera, utveckla idéer och slutligen göra attraktiva produkter för slutanvändarna. 


Utbildningens innehåll

Passare

De första två åren får du grundläggande kunskaper inom design-och teknikämnen. Du läser ämnen som matematik, mekanik, hållfasthetslära och tillverkningsteknik. 

Inom design läser du färg och form, skissteknik, ergonomi, kroki, designmetodik och digital produktmodellering. På programmet utbildar vi i ledande programvaror inom såväl 3D-modellering, (CAD och CAID), som grafiska programvaror. Du tränas även  i visualisering och presentationsteknik. Projektarbeten innehåller  även träning i rapportskrivning och presentationsteknik på både svenska och engel¬ska. 

Under det tredje året har du möjlighet att skapa en individuell kunskaps¬profil. På vårterminen genomförs ett examensarbete mot ett företag i industrin. Du har även möjlighet att förlägga delar av dina studier utomlands. Utbildningen är uppbyggd med flera projektarbeten där olika områden förenas . Detta sker ofta med koppling till industriella projekt. 
 

Arbetsområden

Som utbildad ingenjör kommer du att kunna arbeta med designrelaterade projekt i industrin.  Du kommer att behärska ingenjörens och designerns verktyg och bli insatt i designerns krav och kunskap om form, funktion och användaranpassning. Med kombinationen design och teknik kan du arbeta direkt i produktutvecklingen och med några års   erfarenhet  arbeta som projektledare. 

I ditt yrkesliv kommer du att arbeta med konkreta frågor som  utveckling och utformning. På många små och medelstora företag är det en ingenjör från design och produktutveckling som är designansvarig. Rollen kan innehålla allt från nyutveckling, att förändra en existerande  produkt eller tjänst, till att vara beställare av designtjänster.


 

Programöversikt ppnas i Studentportalen)​

F​råga en student


Namn Amanda Alatalo
Ålder 24
Läser Design och produktutveckling
Kommer från Eskilstuna

Jag är en person som alltid har tyckt om att vara kreativ, men också haft stort intresse för tekniska ämnen. Så när min kompis började studera på Chalmers kollade vi runt i programutbudet och hittade det här programmet som kändes helt rätt, och här trivs jag som fisken i vattnet. 

Charmen med design och produktutveckling är att det är en blandning mellan tekniska och kreativa ämnen. Det kreativa jobbar vi ofta med i designstudion och verkstaden, där vi skapar genom att rita, bygga och använda CAD. Det tekniska är ämnen som matematik och mekanik. Vi arbetar ofta i projekt, där vi börjar med en idé och slutar med ett produktkoncept. I projekten tillämpar vi det vi lärt oss på föreläsningarna, vilket hjälper med inlärningen. Det enskilda arbetet känns sällan enskilt, då vi ofta hjälper varandra. Sammanhållningen i klasserna är god, men också mellan årskurserna, vilket uppskattas.

Det som fick mig att välja Chalmers var det rika studentlivet och att programmet kändes helt rätt. Så utöver att plugga och umgås med vänner engagerar jag mig på olika håll på skolan. Chalmers har mycket att erbjuda gällande aktiviteter och föreningar att engagera sig i. Det finns något för alla, vilket gör det enkelt att hitta likasinnade vänner. 

Har du frågor om Chalmers, programmet, Göteborg eller vadsomhelst, tveka inte att höra av dig!

Publicerad: fr 25 sep 2020.