Datateknik

300 hp (civilingenjör)

 

Utveckla datatekniska
produkter och tjänster

 
Vi lever i en spännande tid. Datateknik integreras överallt och det är svårt att tänka sig ett liv utan datatekniska produkter och tjänster. Internet, digitala kommunikationsplattformar, smarta mobiltelefoner och ABSbromsar är bara några exempel, som vi anser vara självklara saker i vår vardag. För en användare räcker det att tekniken fungerar och ser bra ut, men i bakgrunden måste någon planera, utveckla och underhålla de programvarubaserade idéerna och systemen. Det är där du kommer in i bilden.

Utbildningens innehåll

De första åren får du en förståelse för det matematiska språket, flera olika språk för algoritm- och systemdesign samt kunskaper om fysikens och datatekniken begränsningar och möjligheter. Redan tredje året ges du möjlighet att välja kurser inom programmet och börja skapa din egen profil. De två sista åren studerar du ett masterprogram, där du specialiserar dig tillsammans med andra svenska och utländska studenter som delar dina intressen. Varje masterprogram har stor valfrihet, vilket förstärker möjligheten att individualisera din utbildning.
 

Arbetsområden

Samhället behöver dataingenjörer med känsla för god kvalitet, hög produktivitet och låga kostnader. Många datatekniker startar sina yrkeskarriärer som programmerare, några går vidare inom forskning och utveckling och en tredje kategori blir ledare i näringslivet. En utbildning i datateknik öppnar upp många, men inte alltid helt självklara dörrar, till en spännande arbetsmarknad. Det finns flera övergripande utmaningar för mänskligheten i stort och med datateknik som verktyg kan du bli delaktig. Klimatsimuleringar och smart energiförsörjning är två exempel där du kan vara med och göra skillnad.


 

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Computer Science - Algorithms, Language and Logic
Computer Systems and Networks
Embedded Electronic System Design
Engineering Mathematics and Computational Science
Interaction Design and Technologies
Lärande och ledarskap
Software Engineering​​
Systems, Control and Mechatronics


 

​Fråga en student

Namn Emil Hemdal
Ålder 23
Läser Datateknik 300hp
Kommer från Falun
Jag heter Emil jag älskar att roa mig med allt som datateknologssektionen erbjuder. Jag har alltid nån ide för att hjälpa sektionen och med hjälp av andra drivna studenter så stannar inte dessa idéer länge vid ritbordet.

När jag första gången sökte Chalmers nekades min ansökan då jag saknade svenskabetyg. Detta på grund av att jag inte gick på gymnasiet i Sverige, jag pluggade på High School i USA. Samtidigt som jag påbörjade mina svenskastudier på komvux så fick jag ett heltidsjobb som webbutvecklare vilket ledde till att Chalmersdrömmen sköts upp tre år. Nu när jag påbörjat mina studier så ångrar jag det inte, Chalmers är verkligen en jättebra högskola! Att datateknologssektionen kan uppta mestadels av ens fritid och man älskar det, då vet man att man har hamnat rätt!

Göteborg är en utmärkt stad för en studerande ingenjör, det finns många extrajobb samt att både innanför och utanför Chalmers finns många olika meetups där man kan träffa likasinnade för att diskutera ämnen som man är intresserad i.

Så, nu undrar du kanske varför jag valde Chalmers över alla andra högskolor i Sverige? Chalmers höga betyg och Göteborg var de mest bidragande i mitt fall. Göteborg anser jag vara en av Sveriges finaste städer. Även om staden i sig är en storstad så känns den öppen och välkomnande.

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: ti 04 apr 2017