Datateknik

300 hp (civilingenjör)

 

Utveckla datatekniska
produkter och tjänster

 
Vi lever i en spännande tid. Datateknik integreras överallt och det är svårt att tänka sig ett liv utan datatekniska produkter och tjänster. Internet, digitala kommunikationsplattformar, smarta mobiltelefoner och ABSbromsar är bara några exempel, som vi anser vara självklara saker i vår vardag. För en användare räcker det att tekniken fungerar och ser bra ut, men i bakgrunden måste någon planera, utveckla och underhålla de programvarubaserade idéerna och systemen. Det är där du kommer in i bilden.

Utbildningens innehåll

De första åren får du en förståelse för det matematiska språket, flera olika språk för algoritm- och systemdesign samt kunskaper om fysikens och datatekniken begränsningar och möjligheter. Redan tredje året ges du möjlighet att välja kurser inom programmet och börja skapa din egen profil. De två sista åren studerar du ett masterprogram, där du specialiserar dig tillsammans med andra svenska och utländska studenter som delar dina intressen. Varje masterprogram har stor valfrihet, vilket förstärker möjligheten att individualisera din utbildning.
 

Arbetsområden

Samhället behöver dataingenjörer med känsla för god kvalitet, hög produktivitet och låga kostnader. Många datatekniker startar sina yrkeskarriärer som programmerare, några går vidare inom forskning och utveckling och en tredje kategori blir ledare i näringslivet. En utbildning i datateknik öppnar upp många, men inte alltid helt självklara dörrar, till en spännande arbetsmarknad. Det finns flera övergripande utmaningar för mänskligheten i stort och med datateknik som verktyg kan du bli delaktig. Klimatsimuleringar och smart energiförsörjning är två exempel där du kan vara med och göra skillnad.


 

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Computer Science - Algorithms, Language and Logic
Computer Systems and Networks
Embedded Electronic System Design
Engineering Mathematics and Computational Science
Interaction Design and Technologies
Lärande och ledarskap
Software Engineering​​
Systems, Control and Mechatronics


 

​Fråga en studentNamn
 Erik Thorsell
Ålder 24
Läser Datateknik 300hp
Kommer från Skövde
Jag heter Erik och är en av många lyckligt lottade teknologer på Chalmers tekniska högskola. Ständigt fingrandes på något - ett tangentbord, en skivstång, ett instrument, en gaffel - är jag en positiv kille med ett stort teknikintresse som älskar mat!

Efter en underbar gymnasietid på Skövde Musik-gymnasium kände jag att livet som musiker hägrade allt mindre men jag hade verkligen inte tröttnat på att studera. När jag valde att studera musik visste jag att det skulle vara smärtsamt att skola om mig men efter ett bibelskoleår fäste jag blicken på Sveriges framsida (Göteborg) och ansökte till Chalmers Tekniska basår. Jag kom in, jag kom ut, och nu läser jag på Datateknologsektionen för att 2018 förhoppningsvis vara färdigexaminerad civilingenjör.

Men, varför plugga - och varför Chalmers? Något jag tror jag delar med många av mina teknologkollegor är ivern att lära. Anledningen till att jag läser till civilingenjör är just denna; jag vill lära mig så mycket som möjligt och jag tror inte att det finns något bättre ställe att lära sig än just här - på Chalmers.
 
 

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: må 14 mar 2016