Datateknik

300 hp (civilingenjör)

Datateknik vävs in nästan överallt och det är svårt att tänka sig ett liv utan datatekniska produkter och tjänster. Digitala kommunikationsplattformar, smarta mobiltelefoner och små digitala system för övervakning och styrning är bara några exempel på vad som idag anses vara självklara delar av vårt samhälle. För en användare räcker det att tekniken fungerar och ser bra ut, men i bakgrunden måste någon planera, utveckla och underhålla de programvarubaserade idéerna och systemen. Det är här du kommer in i bilden.Dekorativ bild för programmet DatateknikUtbildningens innehåll

Med kompetenser inom datatekniken, och genom att utveckla verktyg för bland annat intelligent fordonskontroll, klimatsimuleringar och smart energiförsörjning är du med och gör skillnad.  
 
De första åren får du en övergripande bild av matematiken och lär dig flera olika språk för algoritm- och systemdesign. Du får lära dig hur datorn, som ditt viktigaste arbetsredskap, är uppbyggd och hur den fungerar. Du får också ingående kunskaper om datateknikens begränsningar och möjligheter.  
 
Under det tredje året får du möjlighet att välja kurser inom programmet och börja skapa din egen profil. De två sista åren studerar du ett masterprogram där du tillsammans med både svenska och utländska studenter specialiserar dig. Varje masterprogram kommer med stor valfrihet, detta gör det enkelt för dig att individualisera din utbildning. 

 

Arbetsområden

Samhället är i stort behov av dataingenjörer med känsla för kvalitet, produktivitet och kunskap om hur man kan hålla nere kostnader. En utbildning i datateknik öppnar upp många dörrar till en spännande arbetsmarknad. Många datatekniker startar sina yrkeskarriärer som programmerare, andra går vidare inom forskning och utvecklingoch en del blir ledare i näringslivet. ​


Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Complex adaptive systems​​
Computer science - algorithms, language and logic
Computer systems and networks
Data science and AI
Embedded electronic system design
Engineering mathematics and computational science

High-performance computer systems​
Interaction design and technologies
Lärande och ledarskap
Software engineering​​ and technology
Systems, control and mechatronics


 
​​​​​​​​​​​​​​​​

 

Programöversikt ppnas i Studentportalen)​

Sidansvarig Publicerad: må 11 okt 2021.