Datateknik

300 hp (civilingenjör)

Vi lever i en spännande tid. Datateknik integreras överallt och det är svårt att tänka sig ett liv utan datatekniska produkter och tjänster. Internet, digitala kommunikationsplattformar, smarta mobiltelefoner och ABS-bromsar är bara några exempel, som vi anser vara självklara saker i vår vardag. För en användare räcker det att tekniken fungerar och ser bra ut, men i bakgrunden måste någon planera, utveckla och underhålla de programvarubaserade idéerna och systemen. Det är där du kommer in i bilden.


Utbildningens innehåll

De första åren får du en förståelse för det matematiska språket, flera olika språk för algoritm- och systemdesign samt kunskaper om fysikens och datateknikens begränsningar och möjligheter. Redan tredje året ges du möjlighet att välja kurser inom programmet och börja skapa din egen profil. De två sista åren studerar du ett masterprogram, där du specialiserar dig tillsammans med andra svenska och utländska studenter som delar dina intressen. Varje masterprogram har stor valfrihet, vilket förstärker möjligheten att individualisera din utbildning.
 

Arbetsområden

Samhället behöver dataingenjörer med känsla för god kvalitet, hög produktivitet och låga kostnader. Många datatekniker startar sina yrkeskarriärer som programmerare, några går vidare inom forskning och utveckling och en tredje kategori blir ledare i näringslivet. En utbildning i datateknik öppnar upp många, men inte alltid helt självklara dörrar, till en spännande arbetsmarknad. Det finns flera övergripande utmaningar för mänskligheten i stort och med datateknik som verktyg kan du bli delaktig. Klimatsimuleringar och smart energiförsörjning är två exempel där du kan vara med och göra skillnad.


Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Computer Science - Algorithms, Language and Logic
Computer Systems and Networks
Embedded Electronic System Design
Engineering Mathematics and Computational Science
Interaction Design and Technologies
Lärande och ledarskap
Software Engineering​​
Systems, Control and Mechatronics


 
​​

​Fråga en student


Namn
 Henrik Hagfeldt
Ålder 22
Läser Datateknik 300hp

Ställ en fråga

En nyfikenhet för teknik och hur saker fungerar kickade igång mitt intresse för datorer, efter att ha pluggat informations- och medieteknik på gymnasiet kände jag direkt vad jag ville hålla på med. Jag har alltid tyckt både mjukvara och hårdvara varit spännande områden och efter att ha läst på lite om programmens olika fokus landade jag på Datateknik där jag nu läser tredje året. 

Att studera i Göteborg har alltid varit ett mål för mig, en riktigt mysig stad med massor att erbjuda och ett av Sveriges största tekniska universitet. Jag visste inte mycket om Chalmers innan jag kom hit men det blev en riktigt fin överraskning direkt från mottagningen att se hur välkomnande och härlig gemenskap det är på denna skola.

Datateknik är i sig ett väldigt brett program där man får lära sig allt ifrån hur en dator egentligen fungerar (det är faktiskt inte magi) till hur man kan använda olika matematiska verktyg och programmeringsspråk för att faktiskt få den att göra något användbart. Då Chalmers är lite som en egen fristad för studenterna så har jag även spenderat mycket av min fritid på skolan där det finns massor av saker att engagera sig i. Då jag inte hittar på saker med kompisarna brukar jag pilla på nya idéer för escape rooms som jag bygger på Escape House.

Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: ti 19 jun 2018