Datateknik

300 hp (civilingenjör)

Vi lever i en spännande tid. Datateknik integreras överallt och det är svårt att tänka sig ett liv utan datatekniska produkter och tjänster. Internet, digitala kommunikationsplattformar, smarta mobiltelefoner och ABS-bromsar är bara några exempel, som vi anser vara självklara saker i vår vardag. För en användare räcker det att tekniken fungerar och ser bra ut, men i bakgrunden måste någon planera, utveckla och underhålla de programvarubaserade idéerna och systemen. Det är där du kommer in i bilden.


Utbildningens innehåll

De första åren får du en förståelse för det matematiska språket, flera olika språk för algoritm- och systemdesign samt kunskaper om fysikens och datateknikens begränsningar och möjligheter. Redan tredje året ges du möjlighet att välja kurser inom programmet och börja skapa din egen profil. De två sista åren studerar du ett masterprogram, där du specialiserar dig tillsammans med andra svenska och utländska studenter som delar dina intressen. Varje masterprogram har stor valfrihet, vilket förstärker möjligheten att individualisera din utbildning.
 

Arbetsområden

Samhället behöver dataingenjörer med känsla för god kvalitet, hög produktivitet och låga kostnader. Många datatekniker startar sina yrkeskarriärer som programmerare, några går vidare inom forskning och utveckling och en tredje kategori blir ledare i näringslivet. En utbildning i datateknik öppnar upp många, men inte alltid helt självklara dörrar, till en spännande arbetsmarknad. Det finns flera övergripande utmaningar för mänskligheten i stort och med datateknik som verktyg kan du bli delaktig. Klimatsimuleringar och smart energiförsörjning är två exempel där du kan vara med och göra skillnad.


Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Computer Science - Algorithms, Language and Logic
Computer Systems and Networks
Embedded Electronic System Design
Engineering Mathematics and Computational Science
Interaction Design and Technologies
Lärande och ledarskap
Software Engineering​​
Systems, Control and Mechatronics


 

​Fråga en student

Namn Dara Khadjehnouri
Ålder 21
Läser Datateknik 300hp
Kommer från KarlstadJag valde att studera just på Chalmers dels på grund av den fina staden men också på grund av ryktet. Data valde jag att läsa för att jag sen tidig ålder varit intresserad av datorer och programmering etc. Ett mer spetsat intresse är datasäkerhet. Data är väldigt brett, till skillnad från IT inriktar sig data inte så mycket mot bara mjukvara, utan även mycket hårdvara så man får en djup förståelse hur mjukvaran interagerar med hårdvaran. Gillar man modernisering och programmering är data ett bra val.

På min fritid spelar jag tv-spel, datorspel, hänger med kompisar både utanför och från skolan. Många helger, när det inte är nära tentavecka, drar man ut på krogen och/eller nattklubben. Nattlivet är bra i Göteborg, man kan va på skolan och festa men också ute i Göteborgs trånga gränder. Träna på gym är nånting jag sysslar med också.


Publicerad: to 06 feb 2014. Ändrad: fr 13 apr 2018