Datateknik

300 hp (civilingenjör)

Datateknik vävs in nästan överallt och det är svårt att tänka sig ett liv utan datatekniska produkter och tjänster. Digitala kommunikationsplattformar, smarta mobiltelefoner och små digitala system för övervakning och styrning är bara några exempel på vad som idag anses vara självklara delar av vårt samhälle. För en användare räcker det att tekniken fungerar och ser bra ut, men i bakgrunden måste någon planera, utveckla och underhålla de hårdvaru- eller programvarubaserade idéerna och systemen. Det är här du kommer in i bilden.  


Dekorativ bild för programmet DatateknikUtbildningens innehåll

Med kompetens inom datateknik blir du spindeln i nätet som håller ihop komplicerade projekt. Du tillför ett så kallat systemtänk eftersom du förstår systemet från vad den ingående hårdvaran kan göra, till hur tillämpningen i stort ska se ut och limmet däremellan som hur man bäst programmerar algoritmerna och får dem att vara effektiva på den valda hårdvaran. Det innebär att du kan vara med att utveckla verktyg som möter samhällsutmaningar, som till exempel intelligent fordonskontroll, klimatsimuleringar och smart energiförsörjning.  
 
Programmet varvar formell, teoretisk kunskap med praktisk erfarenhet i form av labbar. Du får lära dig flera olika språk för algoritm- och systemdesign. Jämfört med andra utbildningar som kanske bara har ett språk får du därmed en hel verktygslåda. Du får lära dig hur datorn, som ditt viktigaste arbetsredskap, är uppbyggd och hur den fungerar. Du får också ingående kunskaper om datateknikens möjligheter och begränsningar. I vissa kurser kommer du nära datorns beståndsdelar, medan i andra kurser arbetar du på en högre nivå med algoritmer för dataanalys. 
 
De första åren ger dig också en stabil grund i matematik som är viktigt inte bara för grundkurserna men också de avancerade valbara kurserna i senare årskurser med artificiell intelligens (AI) och självlärande algoritmer som några exempel. Du läser också ett par kurser som angränsar till fysik och elektronik för att komplettera kunskapen i datateknik och få en bredd i att kunna kravställa komplexa system som utvecklas av andra. 

Under det tredje året får du möjlighet att välja kurser inom programmet och börja skapa din egen profil. Du kan då välja att att fördjupa dig med mer fysik eller elektronik, börja att lära dig om AI och självlärande algoritmer, eller studera cybersäkerhet där du lär dig att bygga säkrare system. Du kan också fördjupa dig genom att välja fler datavetenskapliga kurser.  

De två sista åren studerar du på ett masterprogram där du tillsammans med både svenska och internationella studenter specialiserar dig. Som datateknolog kan du välja mellan många olika masterprogram på Chalmers. Varje masterprogram kommer dessutom med stor valfrihet, vilket gör det enkelt för dig att anpassa din utbildning efter dina egna intressen.
länk till formulär
 

Arbetsområden

Samhället är i stort behov av dataingenjörer med känsla för kvalitet, produktivitet och kunskap om hur man kan hålla nere kostnader. Många datatekniker startar sina yrkeskarriärer som programmerare, andra går vidare inom forskning och utveckling och en del blir ledare i näringslivet. Efter utbildningen har du en teoretisk kunskap och en praktisk verktygslåda för att kunna axla många olika roller, vilket betyder att du kan bli allt från doktorand på ett universitet med en akademisk karriär, ingenjör på ett större svenskt eller internationellt verkstadsföretag till entreprenör som utvecklar helt nya verksamheter. ​

Valbara masterprogram (årskurs 4 och 5)

Complex adaptive systems​​
Computer science - algorithms, language and logic
Computer systems and networks
Data science and AI
Embedded electronic system design
Engineering mathematics and computational science
High-performance computer systems​
Interaction design and technologies
Lärande och ledarskap
Software engineering​​ and technology
Systems, control and mechatronics

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

 

Programöversikt ppnas i Studentportalen)​

Sidansvarig Publicerad: fr 25 nov 2022.